Ταξίδι στο διάστημα: τα πρώτα μας βήματα

Ο Σπούτνικ σε γραμματόσημο50 χρόνια πριν, στις 4 Οκτωβρίου 1957 η ανθρωπότητα μπήκε στη διαστημική εποχή... Ο πρώτος δορυφόρος που στείλαμε στο διάστημα εκτοξέυτηκε στις 22:28 ώρα Μόσχας. Το όνομα του είναι Σπούτνικ 1, που σημαίνει "συνοδοιπόρος". τότε γεννήθηκε η διαστημική έρευνα και ξεκίνησε μια νέα εποχή για την Επιστήμη...

Λέξεις-κλειδιά:αστροφυσική Διάστημα δορυφόρος Σπούτνικ 1 φυσική
Δείτε περισσότερα...

Βόρειο σέλας: όταν κοιτάς από ψηλά...

Ο αστροναύτης Don Pettit δημιούργησε αυτό το εντυπωσιακό video συνδέοντας μια ακολουθία από φωτογραφίες που τράβηξε κατά την παραμονή του στο διαστημικό σταθμό International Space Station. Ο Don εργάστηκε σαν ειδικός συνεργάτης στην αποστολή Expedition 6 το 2002 και 2003, παραμένοντας στο διαστημικό σταθμό συνολικά έξι μήνες. Ο σταθμός αυτός αποτελεί μια κοινή προσπάθεια των υπηρεσιών που ασχολούνται με την έρευνα στο διάστημα από τις ΗΠΑ (NASA), τη Ρωσία (RKA), την Ιαπωνία (JAXA), τον Καναδά (CSA) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (European Space Agency - ESA) στην οποία συμμετέχουν έντεκα χώρες.

Φαινόμενα σαν το Βόρειο Σέλας, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρονίων, αλλά και πρωτονίων) από την Μαγνητόσφαιρα της Γης με άτομα και μόρια στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, σε ύψη μεγαλύτερα των 80 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. Το όνομα aurora borealis, με το οποίο είναι γνωστό το φαινόμενο στις βόρειες χώρες, προέρχεται από τη Ρωμαϊκή θεότητα της Αυγής, Aurora, και τη γεωγραφική περιοχή του Βοριά και δόθηκε από τον Pierre Gassendi το 1621.

Δείτε το βίντεο
Όλα τα βίντεο

Ανάσες που χάθηκαν στη θύελλα

Θύματα της "Ισπανική γρίππης" του 1918Την πρώτη του ακτινογραφία ο παππούς μου την έκανε στα ογδόντα του χρόνια. Τότε ο γιατρός έκπληκτος διαπίστωσε πως μονάχα ο ένας πνεύμονας βρισκόταν σε λειτουργία ενώ ο άλλος είχε καταστραφεί πριν από πολλά-πολλά χρόνια, δεκαετίες όπως μας είπε. Δεν έδωσε όμως κάποια εξήγηση.

Το μυστήριο του χαμένου πνεύμονα λύθηκε πολύ αργότερα, όταν διηγήθηκα σε έναν συνάδελφο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μια ιστορία από τα νεανικά χρόνια του παππού στο μακεδόνικο μέτωπο: Προς το τέλος του πόλεμου, κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής πορεία μέσα σε κρύο, αέρα και βροχή, ένοιωσε μια έντονη αδιαθεσία που επιδεινώθηκε ραγδαία. Λίγες ώρες αργότερα είχε σωριαστεί στο έδαφος. Ήταν μέρα όταν άνοιξε τα μάτια του. Γύρω δεν υπήρχε ψυχή! Σηκώθηκε και ακολουθώντας τα χνάρια προσπάθησε να ξαναβρεί το σύνταγμα του. όταν επιτέλους έφτασε σε κάποιο χωριό, του είπαν ότι πέρασε από εκεί το στράτευμα, αλλά πριν από δυο μέρες!...

Λέξεις-κλειδιά:H1N1 βιολογία γρίππη ιατρική ιός Ισπανική γρίππη μοριακή βιολογία
Δείτε περισσότερα...