Πηγή
Ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Essex προσπαθεί, με το έργο της Haem02, να αναπτύξει ένα τρίτης γενιάς τεχνητό υποκατάστατο του αίματος που να ταιριάζει σε όλους.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Essex ελπίζει να δημιουργήσει ένα τεχνητό υποκατάστατο αίματος τρίτης γενιάς που ταιριάζει σε όλους.
Xιλιάδες ζωές ανθρώπων σώζονται ή βελτιώνονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, χάρη σε κάποιον που δίνει αίμα.
Αλλά φανταστείτε πόσες περισσότερες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν εάν μπορούσε να βρεθεί ένα μακράς διάρκειας υποκατάστατο του αίματος, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου και να είναι διαθέσιμο σε όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από τον τύπο αίματός τους.
Αυτή είναι η πρόκληση που ελπίζει να ξεπεράσει μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Essex, προσπαθώντας με το έργο της Haem02 να αναπτύξει ένα τρίτης γενιάς τεχνητό υποκατάστατο του αίματος που να ταιριάζει σε όλους.
Με επικεφαλής τον καθηγητή Chris Cooper, η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει ένα τεχνητό υποκατάστατο αίματος, το οποίο συνιστά μια ασφαλή, μακράς διάρκειας, χωρίς ιούς, εναλλακτική λύση στις σημερινές μεταγγίσεις αίματος, διαθέσιμη σε όλες τις χώρες και άμεσα προσβάσιμη στο χώρο των φυσικών καταστροφών.
Η αιμοσφαιρίνη είναι η βασική πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο μας το σώμα. Η ομάδα Haem02 σκοπεύει να δημιουργήσει έναν τεχνητό φορέα οξυγόνου βασισμένο στην αιμοσφαιρίνη (HBOC), ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για το αίμα που χάνεται κατά τη χειρουργική επέμβαση ή σε περίπτωση τραύματος.
Ωστόσο, οι προσπάθειες μέχρι τώρα να δημιουργηθεί ένας ασφαλής και αποτελεσματικός φορέας οξυγόνου HBOC έχουν αποδειχθεί προβληματικές, καθώς έξω από το προστατευτικό περιβάλλον των ερυθροκυττάρων, η αιμοσφαιρίνη μπορεί να είναι τοξική. Η ομορφιά του προϊόντος που φτιάχνεται στο Essex είναι ότι αποτοξινώνεται από την άμυνα του οργανισμού.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Cooper, βιοχημικός και ειδικός στα υποκατάστατα του αίματος, οι συνέπειες της παραγωγής ενός προϊόντος με διάρκεια ζωής έως και δύο χρόνια θα ήταν τεράστιες.
"Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε ορισμένα από τα εγγενή προβλήματα των μεταγγίσεων, καθώς δεν θα υπήρχε ανάγκη για προσδιορισμό της ομάδας αίματος. Μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, εξάλλου, σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης των αναγκαίων για μείζονες καταστροφές προμηθειών. Προσφέρει επίσης την ευκαιρία για καθημερινή υποστήριξη των μεταγγίσεων σε ασθενοφόρα ή σε απομακρυσμένες δυσπρόσιτες περιοχές", εξήγησε.
Η αναζήτηση για τη δημιουργία τεχνητού αίματος είναι μεγάλη δουλειά, με τα τελευταία 25 χρόνια να έχουμε δει μέχρι και 2 δις λίρες να επενδύονται σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της έρευνας σχετικά με μια χρηστική εναλλακτική και πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να αποτυγχάνουν και να σταματούν το κυνήγι για ένα υποκατάστατο.
Αφού κέρδισαν πάνω από 1,5 εκατ. λίρες από το πρόγραμμα χρηματοδότησης Biomedical Catalyst του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και το Super Follow On Fund του Συμβουλίου Έρευνας για τη Βιοτεχνολογία και τις Βιολογικές Επιστήμες, η ομάδα από το Essex βρίσκεται ένα βήμα περαιτέρω προς την εμπορευματοποίηση ενός βιώσιμου τεχνητού υποκατάστατου. Το προϊόν τους τεχνητής αιμοσφαιρίνης έχει λάβει διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ εκκρεμεί ακόμη το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για την έρευνα του τεχνητού αίματος στη Βρετανία", αναφέρει ο καθηγητής Cooper. "Η χρηματοδότηση αυτή επιτρέπει στην ομάδα μας να κάνει το πρώτο βήμα στο δρόμο για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κορυφαίας έρευνας και της εμπορευματοποίησης ενός προϊόντος".
Επί του παρόντος, πάνω από 85 εκατομμύρια μονάδες αιμοδοσίας δίνονται σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για χρήση σε νοσοκομεία. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του σε επεμβάσεις ρουτίνας. Με τον αριθμό των δυνητικών και ενεργών αιμοδοτών να μειώνεται παγκοσμίως, η πρόκληση είναι να υπάρχει αρκετό αίμα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και να είναι διασφαλισμένη η ποιότητα, η καθαρότητα και η αποτελεσματικότητά του.
Ορισμένα προϊόντα τεχνητού αίματος έχουν άδεια για χρήση στη Νότια Αφρική και τη Ρωσία, αλλά δεν έχουν καταφέρει να λάβουν άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με Haem02 μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.haemO2.com.