Ανασκαφές στον Πλακιά της Κρήτης ανακαλύπτουν μεσολιθικά και παλαιολιθικά ευρήματα



Πηγή

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα


Αν και από καιρό υπήρχαν προβλέψεις για ευρήματα της πρόδρομης Νεολιθικής εποχής στην Κρήτη, οι ανασκαφές που εποπτεύονται από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ΑΣΚΣΑ) είναι οι πρώτες που έφεραν στο φως μεσολιθικά και παλαιολιθικά ευρήματα. Οι ανασκαφές, που εποπτεύονται από τον απόφοιτο και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής Thomas Strasser και την Ελένη Παναγοπούλου, από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Ν. Ελλάδας, εντόπισε 29 σημεία που συσχετίζονται με σπηλιές και πέτρινα καταφύγια και συνέλεξε ένα δείγμα από τουλάχιστον 2000 πέτρινα ευρήματα των δύο περιόδων, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την κατανόηση της ιστορίας των θαλάσσιων συγκοινωνιών στη Μεσόγειο. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα της ανασκαφής στην ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των Η.Π.Α. στο Anaheim.

Το 2008, η ομάδα της ανασκαφής είχε εντοπίσει ευρήματα της Λίθινης εποχής, ενώ έκτοτε χρησιμοποίησε μοντέλα οικισμών της μεσολιθικής εποχής για να αναζητήσει σημεία στα οποία ήταν πιθανό να βρίσκονται καταυλισμοί της Ολόκαινου εποχής, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι οι αγρότες της περιόδου θα αναζητούσαν περιοχές που θα προσφέρονταν για καλλιέργεια. Οι περιοχές που τελικά επελέγησαν βρίσκονταν κοντά σε νερό, κυρίως πηγές και μικρά ποτάμια που κατέληγαν στο Λιβυκό πέλαγος και ήταν προστατευμένες χάρη στο φυσικό ανάγλυφο. Σύμφωνα με το γεωλογικό περιβάλλον σε πέντε από αυτά τα σημεία, τα ευρήματα τοποθετούνται 130.000 χρόνια στο παρελθόν, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και παλαιότερα.

Τα ευρήματα ήταν στην πλειοψηφία τους υλικά και απλά εργαλεία, ενώ η απουσία γυαλισμένων πέτρινων τσεκουριών ή πήλινων κατασκευών, ενδεικτικών νεότερων εποχών, ενισχύει την πρόβλεψη ότι δεν αντιστοιχούν σε κάποια μετα-Μεσολιθική περίοδο. Εκτός από αυτό, μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως τσεκούρια της Παλαιολιθικής περιόδου εντοπίστηκαν σε εννιά τοποθεσίες και φαίνονται να συνδέονται με μια αρχική περίοδο θαλάσσιων μεταφορών, που μπορεί να κατέληξε στον εποικισμό της Ευρώπης από Αφρικανικά φύλα μέσω της θάλασσας.