Πηγή

Το Βιο-café διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και το People & Ideas
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και το People & Ideas σας προσκαλούν στην πρώτη συνάντηση του βιο-café με θέμα: "Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: ένα παιδί με οποιοδήποτε κόστος;" την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, 19:00 – 21:00 στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, Σκουφά 64 & Γριβαίων, Αθήνα – τηλ: 210 – 3617461. Συμμετοχή: 15 €, 10€ (για τα μέλη της ΠΕΒ). Η είσοδος περιλαμβάνει καφέ ή αναψυκτικό. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την προσέλευση.
Συντονιστής: Δημήτρης Θάνος, PhD. Κύριος Ερευνητής, μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ).
Προσκεκλημένοι: Χάρης Καζλαρής, PhD, κλινικός εμβρυολόγος και επιστημονικός σύμβουλος, «Senior Clinical Embryologist» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας, Αγγελική Μπαλασοπούλου, βιολόγος, υπεύθυνη Εργαστηρίου γενετικής- προγεννητικού ελέγχου, Κέντρο Αναφοράς Μεσογειακής Αναιμίας, Λαϊκό Νοσοκομείο, Τάκης Βιδάλης, PhD, δικηγόρος Αθηνών, εμπειρογνώμων σε αξιολογήσεις δεοντολογίας ερευνητικών προγραμμάτων στην Ε.Ε. και επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Διδάσκει Βιοηθική και Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Λίγα λόγια για το θέμα
Η ερευνητική πρόοδος στα πεδία της αναπτυξιακής βιολογίας και ιδιαίτερα στην εμβρυολογία, είχε σαν αποτέλεσμα πριν από τριάντα τέσσερα χρόνια να γεννηθεί το πρώτο «παιδί του σωλήνα». Αυτό που σηματοδότησε σε παγκόσμιο επίπεδο τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός καινούργιου κλάδου. Σήμερα, 15% των ζευγαριών αναζητούν βοήθεια σε προβλήματα γονιμότητας. Σχεδόν 3% των παιδιών των βιομηχανικών χωρών συλλαμβάνονται μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΥΒΑ), κυρίως μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και μεταφοράς εμβρύου.
Η σχετική τεχνική εξελίχθηκε όπως φαίνεται τόσο ώστε να μεταμορφώσει κυριολεκτικά τον τρόπο αναπαραγωγής του ανθρώπου: στη βασική διαδικασία που γίνεται in vitro, η πολλαπλή ωορρηξία, η παρουσία ενός και μόνου σπερματοζωαρίου είναι πλέον αρκετή, η ανάπτυξη του εμβρύου που ξεκινά σε υγρό τεχνητό περιβάλλον, η συνύπαρξη δύο μιτοχονδριακών πληθυσμών (ICSI), κ.α. είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της.
Η συμμετοχή πολλών και διαφόρων ειδικοτήτων ήταν και είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης να διαμορφώνουν μια αγορά, η οποία προάγει την υπερβολική ανάγκη ιατρικής συνδρομής αλλά κρύβει συνάμα και κινδύνους που πλέον βρίσκονται συχνά στην επικαιρότητα. Οι διαδικασίες γίνονται πιο πολύπλοκες και θέτουν υπό αμφισβήτηση την επιστημονική αξία και την αναγκαιότητα των βιοιατρικών μεθόδων με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα υγείας αλλά και βιοηθικής. Επιπροσθέτως, η δυνατότητα γενετικού ελέγχου του εμβρύου πριν την εμφύτευση -άρα η δυνατότητα επιλογής του “καλύτερου” εμβρύου- ανοίγει την πόρτα σε ένα νέου τύπου ευγονικής όπου η επιθυμία απόκτησης ενός ιδανικού παιδιού υπερβαίνει την νομιμότητά της .
Ως εκ τούτου το κοινό έχει ανάγκη από πληροφόρηση. Ενώ ο επιστημονικός κόσμος συζητά έντονα ζητήματα που αφορούν τόσο αυτή καθεαυτή την μεθοδολογία, όσο και τα θεσμικά ζητήματα λειτουργίας των εν λόγω υπηρεσιών, ερωτήματα βιοηθικής διατρέχουν την όλη διαδικασία της ΥΒΑ.
Ποιές είναι οι επιπτώσεις τέτοιου είδους πρακτικής; Ποιά είναι τα όρια πάνω στα οποία χρειάζεται να προβληματιστούμε; Υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα κίνδυνοι για τη γυναίκα και το έμβρυο; Πώς τοποθετείται η πολιτεία και πώς ελέγχει τα πεπραγμένα;
Βιβλιογραφία για όλους: “Η τεχνητή αναπαραγωγή” του Jacques Testart, σειρά Dominos, Εκδ. Π. Τραυλός – Ε. Κωσταράκη