Πηγή
Η εργασία των καθ. Κουτσουπιά (εικ.) και Παπαδημητρίου έχει ήδη περισσότερες από 1000 αναφορές στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία
Η ειδική ομάδα ενδιαφέροντος σχετικά με τους αλγορίθμους και τη θεωρία υπολογισμού της ACM (Special Interest Group on Algorithms and Computation Theory - SIGACT) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών (European Association for Theoretical Computer Science - EATCS) θα τιμήσει τρεις ερευνητικές ομάδες για τις ερευνητικές τους εργασίες και τη συνεισφορά τους στην κατανόηση του πώς η ιδιοτελής συμπεριφορά των χρηστών και των παρόχων υπηρεσιών επηρεάζει τη συμπεριφορά του internet σαν δίκτυο υπολογιστών, αλλά και άλλα πολύπλοκα υπολογιστικά συστήματα. Μια από τις ομάδες που θα τιμηθούν αποτελείται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Κουτσουπιά και το Χρίστο Παπαδημητρίου, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley, οι οποίοι θα λάβουν το βραβείο που φέρει το όνομα του Gödel, ενός από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς και φιλόσοφους στον τομέα της λογικής, στο συνέδριο International Colloquium on Automata, Languages and Programming (ICALP), July 9–13, στο Warwick.
Στην εργασία τους με τίτλο "Worst-case Equilibria", οι δύο Έλληνες καθηγητές εισήγαγαν την έννοια του «κόστους της αναρχίας», ένα μέτρο της σχέσης ανάμεσα στον ανταγωνισμό και τη συνεργασία. Η έννοια αυτή ποσοτικοποιεί τις απώλειες που προέρχονται από την ιδιοτελή συμπεριφορά στο internet, είτε από τους χρήστες, είτε από τους παρόχους υπηρεσιών σύνδεσης, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι το internet λειτουργεί χωρίς ένας διαχειριστής ή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα να προσπαθεί να επιτύχει κάποια «κοινωνική βελτιστοποίηση».
Οι άλλες δύο ομάδες που θα τιμηθούν αποτελούνται από τους Tim Roughgarden και Éva Tardos , οι οποίοι αποκάλυψαν την ισχύ του «κόστους της αναρχίας» όταν αυτό εφαρμόζεται στη δρομολόγηση σε δίκτυα επικοινωνιών μεγάλης κλίμακας για να βελτιστοποιήσει τις επιδόσεις ενός υπερφορτωμένου δικτύου, και από τους Noam Nisan και Amir Ronen, που εισήγαγαν τον όρο «σχεδίαση αλγοριθμικού μηχανισμού», παρουσιάζοντας ένα μεγάλο εύρος νέων εφαρμογών που συνδυάζουν ιδέες από την οικονομία και τη θεωρία παιγνίων με τεχνικές της επιστήμης υπολογιστών.
Ο καθ. Ηλίας Κουτσουπιάς είναι απόφοιτος του Ε.Μ.Π., διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο San Diego και έχει διατελέσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Los Angeles. Ο Χρίστος Παπαδημητρίου κατέχει την έδρα C. Lester Hogan στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, ενώ παλαιότερα έχει διδάξει στο Παν. Harvard, στο MIT, στο Ε.Μ.Π., το Παν. Stanford και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Computational Complexity, ενός από τα πιο πολυδιαβασμένα ακαδημαϊκά βιβλία το χώρο, του προπτυχιακού βιβλίου Algorithms και συμμετείχε στην εικονογραφημένη νουβέλα Logicomix, η οποία έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες. Έχει λάβει το βραβείο Knuth από την ACM SIGACT, ενώ είναι απόφοιτος του Ε.Μ.Π., με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παν. Princeton και το Berkeley.
Το βραβείο Gödel είναι ύψους 5.000 δολλαρίων και ονομάστηκε προς τιμής του Kurt Gödel, που γεννήθηκε στην Αυστροουγγαρία το 1906. Η δουλειά του Gödel είχε σημαντικό αντίκτυπο στην επιστημονική και τη φιλοσοφική σκέψη στον 20ο αιώνα, ενώ το βραβείο πήρε το όνομά του σαν αναγνώριση της συνεισφοράς του στη μαθηματική λογική και τα θεμέλια της επιστήμης των υπολογιστών.