Καφενείο της Επιστήμης με θέμα "Ορυκτός Πλούτος: Οικολογικό και Οικονομικό Απόθεμα και Υπόβαθρο της Βιώσιμης Ανάπτυξης"



Πηγή

British Council


Το Καφενείο της Επιστήμης, με φόντο το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Βιώσιμης Ανάπτυξης που στηρίζεται στους τρεις πυλώνες: Οικονομία, Περιβάλλον, Κοινωνία, επιχειρεί σε αυτήν τη συνάντηση να προβληματίσει με ερωτήματα, όπως:

Αποτελεί πράγματι ο Ορυκτός Πλούτος μέρος του οικολογικού και οικονομικού υποβάθρου της Βιώσιμης Ανάπτυξης και για ποιό ορυκτό πλούτο και για ποιο ύψος αποθεμάτων μιλάμε; Ποια ορυκτά συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και τις απαιτήσεις της νέας οικονομίας;

Μπορούν η έρευνα, η τεχνική και η λογική να εξασφαλίσουν ότι η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου και η όποια μεταλλευτική ή βιομηχανική δραστηριότητα μπορούν να είναι συμβατές με το περιβάλλον και την αειφορία;

Τα ζωτικά λάθη του παρελθόντος, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, που προκάλεσαν τις περιβαλλοντικές εκτροπές, θα αποτελέσουν παραδείγματα, έτσι ώστε στο αναπτυξιακό μοντέλο να ενσωματωθεί, επί της ουσίας, η προστασία του περιβάλλοντος;

Η Πηνελόπη Σταυράκη, Γεωλόγος – Γεωχημικός (Παν/μιο Αθηνών, Msc University of St. Andrews Scotland), Περιβαλλοντολόγος, Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών, Διευθύντρια της εταιρείας PSG Περιβαλλοντική Γεω-Ερευνητική Ε.Π.Ε, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα επίκαιρα ερωτήματα, στο Καφενείο της Επιστήμης, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ.Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11), την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011, στις 19.00, με θέμα: "Ορυκτός Πλούτος: Οικολογικό και Οικονομικό Απόθεμα και Υπόβαθρο της Βιώσιμης Ανάπτυξης" (Συντονισμός: Γιώργος Κεραμιτζόγλου, Δημοσιογράφος).

Η Δρ. Πηνελόπη Σταυράκη θα παρουσιάσει την υφιστάμενη κατάσταση που έχει σχέση με το είδος και τα αποθέματα του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, ο οποίος αντικατοπτρίζει τον κρυμμένο θησαυρό στο υπέδαφός της. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε ζωντανό διάλογο με την επιστήμονα και με τη βοήθεια του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Κεραμιτζόγλου που θα συντονίσει τη συζήτηση να αναζητήσει απαντήσεις σε «καυτά» ερωτήματα γύρω από το πώς η εκμετάλλευσή του ορυκτού πλούτου της χώρας, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς), μπορεί να βοηθήσει στην Βιώσιμη Ανάπτυξή της και τον απεγκλωβισμό της από τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το Καφενείο της Επιστήμης διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ (www.day-after.gr). Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ δημιουργήθηκε από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, με σκοπό να υποστηρίξει κάθε δημιουργική προσπάθεια για αλλαγή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου, που οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία και υποβαθμίζει διαρκώς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Λίγα λόγια για το θέμα

Η ανάπτυξη ήταν το κυρίαρχο αίτημα στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η «μηχανή» έμπαινε στην ζωή των ανθρώπων και ο πληθυσμός της Γης ήταν ακόμα 1,6 δισ. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των ενεργειακών πηγών, η μαζική παραγωγή των βιομηχανικών αγαθών, οι συγκοινωνίες, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, ήταν επιτακτική ανάγκη για τη διατροφή και επιβίωση του πληθυσμού της Γης που σήμερα έχει φτάσει τα 6,9 δισ. Δεν έγινε όμως χρήση, έγινε κατάχρηση, δεν τηρήθηκε το «μέτρον άριστον». Η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ο υπερκαταναλωτισμός και πολλά άλλα, όπως οι αποδασώσεις, η κατά κόρον χρησιμοποίηση χημικών λιπασμάτων και παρασιτοκτόνων, είναι ορισμένες από τις βασικές αιτίες που προκάλεσαν διόγκωση των ρυπάνσεων και συνεχή κατάρρευση των οικοσυστημάτων.

Κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος με την ανάπτυξη. Εξάλλου κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο σφάλμα για μία χώρα με έντονα οικονομικά προβλήματα αλλά και γενικότερα για έναν πλανήτη με 6,9 δισ. ψυχές και με τεράστιες ανάγκες διαβίωσης. Η διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος θα πρέπει να συνδυάζεται με την ανάπτυξη, γιατί διαφορετικά θα φθάναμε σε έναν κόσμο πεινασμένων. Επομένως, το ζητούμενο είναι η ορθή, βιώσιμη ή αειφόρος ανάπτυξη, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται και όχι η αντί πάσης θυσίας ανάπτυξη.

Ως μέρος των φυσικών πόρων και των ενεργειακών πηγών, ο Ορυκτός Πλούτος της χώρας αποτελεί πράγματι κομμάτι του οικολογικού και οικονομικού υποβάθρου της Βιώσιμης Ανάπτυξής της; Μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της και παράλληλα να μην βλάψει το περιβάλλον της; Ποια ορυκτά από εκείνα που υπάρχουν στο υπέδαφός μας συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και τις απαιτήσεις της νέας οικονομίας και πόσο άρρηκτα συνδέονται με την «Πράσινη Ανάπτυξη»;

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, χωρίς να αναφερθούμε στο πετρέλαιο, περιλαμβάνει κοιτάσματα με πολύ σημαντικά αποθέματα μεταλλικών και βιομηχανικών ορυκτών, λιγνίτη, γεωθερμικών ρευστών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ευγενή μέταλλα, ορυκτά υψηλής τεχνολογίας και ορυκτές «σπάνιες γαίες». Τα ορυκτά υπάρχουν γύρω μας, στο σπίτι μας, στο γραφείο μας, στο αυτοκίνητό μας και σε ό,τι χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι στη διάρκεια της ζωής μας χρησιμοποιούμε ως και 400 τόνους ορυκτών. Η Πράσινη Ανάπτυξη, οι πράσινες τεχνολογίες και οι εναλλακτικές δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), βασίζονται στη χρήση ορυκτών πόρων, στις σπάνιες γαίες, ο σύγχρονος «ψηφιακός κόσμος» στο ταντάλιο και στο πυρίτιο, ενώ η απορρύπανση και η εξυγίανση των εδαφών στο ζεόλιθο. Και ο κατάλογος συνεχίζεται!

Καφενείο της Επιστήμης: Ένας Ανοικτός Διάλογος για την Επιστήμη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνουν μία σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες-ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με σύγχρονα θέματα από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα, όπως η κοσμολογία, η βιολογική εξέλιξη, η συνείδηση, η οικολογία, η αρχιτεκτονική, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η πολιτική προστασία, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες καθίστανται κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται πάντα σε ένα ζεστό κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων, σε χαλαρό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.

Κρατήσεις Θέσεων: η είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχή στο τηλ. 210 9469615

Επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα της Πηνελόπης Σταυράκη (E-mail:info@psgenvi.gr)

    • Γεωλόγος-Γεωχημικός-Περιβαλλοντολόγος με είκοσι τρία χρόνια προϋπηρεσία στη Διεύθυνση Γεωχημείας του Ι.Γ.Μ.Ε. και εμπειρία στη δημιουργία, σύνταξη και διοίκηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας για την ορθολογιστική διαχείριση του γεωπεριβάλλοντος. Στο Ι.Γ.Μ.Ε από το 1982-1996 διετέλεσε Προϊσταμένη του Εργαστηρίου της Διεύθυνσης Γεωχημείας, με εξειδίκευση στις αναλύσεις Ουρανίου και Υδραργύρου ενώ παράλληλα μετεκπαιδεύτηκε στην εταιρεία Jobin Yvon στο Παρίσι σε αναλυτικά θέματα με ICP για περιβαλλοντικούς σκοπούς. Το 1989-1990 έγινε μέλος σε δύο ομάδες εργασίας των Western European Geological Surveys (WEGS) στη "Regional Geochemical Mapping" και "Geological Information Related to the Environment". Το 1988-1992 συμμετείχε στο πρόγραμμα IGCP 259 "International Geochemical Mapping" και απ` το 1993 μέχρι τον Ιούνιο 1998  συμμετείχε στο πρόγραμμα IGCP 360 "Global Geochemical Baselines".
    • Συμμετείχε ως προϊσταμένη ή συνεργαζόμενη επιστήμονας σε ανταγωνιστικά έργα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης (1981-1983, 1993-). Το τελευταίο Πρόγραμμα της Ε.Ε. στο οποίο ήταν επιστημονικά υπεύθυνη ήταν στο πλαίσιο του LIFE 1993 με τίτλο "Αποκατάσταση εδάφους στο Δήμο Λαυρίου". Διατηρεί επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι) για διεκδίκηση χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων στα πλαίσια των Σ.Π.Α. και Β’ ΚΠΣ με επιτυχή αποτελέσματα.  Προϊσταμένη δύο υποπρογραμμάτων στα πλαίσια του Β’ ΚΠΣ με στόχο την περιβαλλοντική μελέτη (εδάφη-νερά) σε επίπεδο νομού στους Ν. Ηλείας και Ν. Αχαΐας.
    • Τον Ιούλιο του 1998 αποχωρεί από το Ι.Γ.Μ.Ε και ιδρύει την  Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία "P.S.G  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩ-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ", της οποίας έχει  την  επιστημονική, διοικητική και οικονομική ευθύνη. Η Εταιρεία, η οποία διαθέτει  στο δυναμικό της και γεωτρητικό εξοπλισμό, δραστηριοποιείται με ειδικούς συνεργάτες, σε όλο το φάσμα των γεωεπιστημονικών ερευνών.
    • Έχει στενή συνεργασία με επιστήμονες κύρους από τον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο [Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Center of Environmental Technology του Imperial College of Science, Technology and Medicine (University of London), British Geological Survey (B.G.S.), Bureau de Recherches Géologiques et Minières (B.R.G.M.) της Γαλλίας, Bundeanstalt Für Geowissenschaften und Rohstoffe (B.G.R.) της Γερμανίας, United States Geological Survey (U.S.G.S.), Geological Survey του Καναδά κ.ά.], καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις στο επιστημονικό της αντικείμενο, το οποίο εστιάζεται στις υδρογεωχημικές και περιβαλλοντικές έρευνες.
    • Έχει κάνει ένα σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο των περιβαλλοντικών ερευνών, τις οποίες έχει κατά καιρούς εκπονήσει, ενώ έχει παρακολουθήσει συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την παρουσίαση ανάλογων εισηγήσεων.
    • Σήμερα, μέσα από την εταιρεία της, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και στις μελέτες για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α).