Πηγή

Ο καμπανόσχημος υποδοχέας 2 βρίσκεται συνήθως στην κυτταρική μεμβράνη (πράσινο περίγραμμα, αριστερά). Ωστόσο, μια πρωτεΐνη του έρπητα KSHV επηρεάζει την φυσιολογική κατανομή (διάχυτο πράσινο, δεξιά). Το ενδοπλασματικό δίκτυο φαίνεται με κόκκινο χρώμα.
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισέρχονται στο σώμα μας, περνούν απαρατήρητοι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Εντός ολίγων λεπτών, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος εντοπίζουν τον εισβολέα και προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση. Ωστόσο, ορισμένοι ιοί έχουν αναπτύξει στρατηγικές για να αποφεύγουν τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό μας. Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας Λοιμώξεων Helmholtz στο Braunschweig μπορούν πλέον να δείξουν πώς το πετυχαίνουν αυτό οι ιοί του έρπητα.
Ο ιός έρπητα Kaposi (KSHV) που σχετίζεται με το σάρκωμα, ένας ιός έρπητα γάμμα που μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές μορφές καρκίνου, δημιουργεί μακροχρόνιες λοιμώξεις στο σώμα. Για να γίνει αυτό, ο ιός πρέπει να βρει έναν τρόπο να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στον ξενιστή του.
"Οι εισβολείς συνήθως καταπολεμώνται αμέσως από μια ανοσολογική απάντηση ενάντια στους ιούς, που προκαλείται από αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων των καμπανόσχημων υποδοχέων (TLR)", λέει η ερευνήτρια του Helmholtz, δρ. Kendra Bussey, συντάκτρια της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Virology". Οι καμπανόσχημοι υποδοχείς ανιχνεύουν τον ιό μέσω της σύνδεσης με δομές στην επιφάνειά του ή του ιικού DNA, και προκαλούν μια αλυσίδα σημάτων, η οποία τελικά οδηγεί σε μια αντι-ιική ανοσολογική απόκριση. Ιδανικά, αυτό σημαίνει ότι το παθογόνο εξουδετερώνεται αμέσως. Ο μηχανισμός αυτός, ωστόσο, δεν φαίνεται να λειτουργεί για τον έρπητα Kaposi και άλλους ιούς έρπητα γάμμα, καθώς αυτοί είναι ικανοί να παραμένουν μέσα στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το πώς ο ιός το καταφέρνει αυτό, ήταν άγνωστο ως τώρα. Οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας του Helmholtz, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Melanie Brinkmann, είναι πλέον σε θέση να δείξουν ότι ο ιός εμποδίζει δραστικά την ενεργοποίηση του εγγενούς ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των καμπανόσχημων υποδοχέων.
Πρέπει ακόμη να καθοριστεί πώς ακριβώς και σε ποιο τμήμα του καμπανόσχημου υποδοχέα διαταράσσεται η λειτουργία. Αυτό θα είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους για μελλοντική έρευνα: "Όσο περισσότερο καταλαβαίνουμε πώς ο ιός προστατεύει τον εαυτό του από επιθέσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο καλύτερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για την καταπολέμηση των λοιμώξεων", λέει η Brinkmann.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά των ιών έρπητος γάμμα. "Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να προστατέψουν ενεργά το ανοσοποιητικό σύστημα και να εμποδίσουν τους ιούς να κερδίσουν τη μάχη εναντίον του", αναφέρει η Bussey. "Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά."
Στην ιδανική περίπτωση, το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα αναγνωρίζει και στη συνέχεια θα εξουδετερώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα μας. Ωστόσο, πολλοί μικροοργανισμοί και ιοί έχουν αναπτύξει στρατηγικές για να αποφεύγουν τον εντοπισμό από το ανοσοποιητικό. Η ερευνητική ομάδα του Helmholtz επιδιώκει να αποκαλύψει τους διάφορους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα οι ιοί έρπητα για να φέρουν εις πέρας αυτήν την αποστολή.