Πηγή

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ πραγματική και σοβαρή διαταραχή της διάθεσης.
Ο καθένας περνά δύσκολες στιγμές ενίοτε, αλλά για τον 1 στους 10 Αμερικανούς ενήλικες είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό περιστασιακό ζόρι. Η κλινική κατάθλιψη είναι μια πολύ πραγματική και σοβαρή διαταραχή της διάθεσης, στην οποία το άτομο έχει επίμονα αρνητικά συναισθήματα που δεν μπορούν εύκολα να αποδιωχθούν ή να ξεπεραστούν. Μια σωστή διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι βιοδείκτες στο αίμα μπορεί να είναι χρήσιμοι στο μέλλον για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα με επικεφαλής τον Lukas Pezawas του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE.
Η σεροτονίνη είναι ένα μόριο με μια εντυπωσιακή σειρά από λειτουργίες, αλλά συνήθως θεωρείται ως ένας ρυθμιστής της διάθεσης και αποκαλείται κοινώς η "ορμόνη της ευτυχίας". Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη. Οι πρωτεΐνες μεταφοράς σεροτονίνης (SERT) διασφαλίζουν ότι η ροή της σεροτονίνης φτάνει εκεί που πρέπει στα κύτταρα. Μερικές φορές οι μεταφορείς σεροτονίνης απορροφούν πίσω την ουσία ξανά, κάτι που τρόπον τινά δρα ως βουλωμένη αποχέτευση, καθώς το σήμα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στον επόμενο νευρώνα. Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με κατάθλιψη, ο γιατρός του μπορεί να προσπαθήσει να στοχεύσει τους μεταφορείς σεροτονίνης με τη συνταγογράφηση εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι εμποδίζουν την απορρόφηση ξανά της σεροτονίνης από ένα κύτταρο, αναγκάζοντας το σήμα να προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Η ελπίδα είναι ότι οι αναστολείς αυτοί SSRI θα ρυθμίζουν τη ροή της σεροτονίνης στο σώμα και θα βελτιώνουν την ορμονική ισορροπία, με συνέπεια να βελτιώνουν τη διάθεση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να προσδιορίσουν πόσο εύκολα η σεροτονίνη προσλαμβανόταν από τα κύτταρα στο αίμα και πώς σχετιζόταν με το νευρωνικό δίκτυο της κατάθλιψης. Βρήκαν μια πολύ ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δύο, η οποία θα μπορούσε να σημαίνει ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της σεροτονίνης στο αίμα θα ήταν δυνατόν τελικά να χρησιμοποιηθεί ως ένα διαγνωστικό εργαλείο.
Αυτή η μελέτη είναι απίστευτα συναρπαστική, διότι είναι η πρώτη φορά που δείχθηκε ότι μια εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει την κατάθλιψη, κάτι που οι γιατροί εδώ και καιρό θεωρούσαν αδύνατο. Το καλύτερο είναι, όπως δήλωσε ο Pezawas σε ένα δελτίο τύπου, ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον. "Η διάγνωση σε βιολογική βάση μπορεί επίσης να συμβάλει στη διασφάλιση ότι ο ασθενής παίρνει σωστή δόση για να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".