Πηγή
Nέα έρευνα του King's College London χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για να ενθαρρύνει τα δόντια να αναγεννηθούν μόνα τους, αποφεύγοντας την επώδυνη χρήση τροχού.
Η οδοντιατρική φοβία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, εν μέρει εξαιτίας του τροχίσματος και του προκαλούμενου από αυτό πόνου. Ωστόσο, νέα έρευνα με επικεφαλής τον Nigel Pitts του King's College London χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για να ενθαρρύνει τα δόντια να αναγεννηθούν μόνα τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη για κλινική χρήση μέσα σε τρία χρόνια.
Προτού εμφανιστούν οι φυσικές κοιλότητες, η τερηδόνα προχωρά σε στάδια. Καθώς τα ανόργανα συστατικά ανακυκλώνονται φυσικά στα δόντια, η έλλειψη κάποιου από αυτά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της αδαμαντίνης, οδηγώντας τελικά σε πιθανές κοιλότητες και περαιτέρω σε τερηδόνα. Παραδοσιακά, οι οδοντίατροι θα τροχίσουν τη σάπια περιοχή, θα αφαιρέσουν το ανθυγιεινό υλικό και θα το γεμίσουν ξανά με μια σύνθετη ρητίνη ή αμάλγαμα για να προστατεύσουν το δόντι. Τα σφραγίσματα αμαλγάματος αργύρου συνήθως διαρκούν περισσότερο από τη ρητίνη, ώστοσο η ρητίνη μοιάζει περισσότερο με το φυσικό δόντι, αναγκάζοντας τον ασθενή να πάρει μια απόφαση με βάση την αισθητική.
Ο Pitts και η ομάδα του ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που βάπτισαν Ηλεκτρικά Επιταχυνόμενη και Ενισχυμένη Επαναμετάλλωση (EAER). Όπως υποδηλώνει και το όνομα, ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα επιτρέπει στο ασβέστιο και τα φωσφορικά ιόντα να γεμίσουν και πάλι το δόντι με ανόργανα συστατικά, προστατεύοντάς το έτσι ενάντια στην τερηδόνα. Τέτοια τεχνική αναζητούσαν εδώ και καιρό οι οδοντίατροι, καθώς επιτρέπει στον οργανισμό να αποκαταστήσει τη βλάβη μόνος του χωρίς τροχούς, άγχος ή πόνο. Η ομάδα αυτή τη στιγμή αναζητά ιδιώτες επενδυτές για να συμβάλουν στην προώθηση αυτής της συσκευής στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
"Ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τα δόντια σήμερα δεν είναι ιδανικός - όταν αποκαθιστούμε τη βλάβη σε ένα δόντι με την τοποθέτηση ενός σφραγίσματος, το δόντι αυτό εισέρχεται σε ένα κύκλο τροχισμάτων και εκ νέου σφραγισμάτων, αφού τελικά, δεν πετυχαίνει κανένα σφράγισμα", δήλωσε ο Pitts σε δελτίο Τύπου. "H συσκευή μας δεν είναι μόνο φιλικότερη προς τον ασθενή και καλύτερη για τα δόντια του, αλλά αναμένεται να είναι τουλάχιστον εξίσου αποδοτική όπως οι τρέχουσες οδοντιατρικές θεραπείες. Πέρα από την καταπολέμηση της τερηδόνας, η συσκευή μας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη λεύκανση των δοντιών".
Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Wyss του Χάρβαρντ ανακοίνωσε μια θεραπεία με λέιζερ που ενθαρρύνει τα βλαστοκύτταρα να διαφοροποιηθούν σε οδοντίνη, το στρώμα του δοντιού κάτω από την αδαμαντίνη, μέσα σε διάστημα περίπου 12 εβδομάδων. Αν και η τεχνική αυτή είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια, η αποκατάσταση της χαμένης αδαμαντίνης είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι η αναγεννημένη οδοντίνη παραμένει υγιής. Τα κύτταρα που δημιουργούν την αδαμαντίνη, το σμάλτο δηλαδή, πεθαίνουν αμέσως μετά το σχηματισμό του δοντιού, αν και μπορεί να φθαρεί ή να καταστραφεί λόγω τραυματισμού, εκθέτοντας το δόντι στον κίνδυνο της τερηδόνας.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ετησίως εμφανίζουν κάποιο επίπεδο τερηδόνας. Εικάζεται ευρέως ότι οι σύγχρονες δίαιτες επισπεύδουν την τερηδόνα, αφού τα όξινα φαγητά και ποτά, όπως τα εσπεριδοειδή και η σόδα, διαβρώνουν το σμάλτο. Αυξημένες ποσότητες υδατανθράκων και εξευγενισμένων σακχάρων έχουν επίσης ενοχοποιηθεί γιατί επηρεάζουν τους μικροοργανισμούς της στοματικής κοιλότητας, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη τερηδόνας.