Οι Έλληνες αποφεύγουν τη χρήση αντιβιοτικών, αν και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοιΠηγή

Ευρωβαρόμετρο


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες δηλώνουν ότι κάνουν χρήση αντιβιοτικών σε χάπι, σιρόπι ή σκόνη λιγότερο από το μέσο όρο της ΕΕ-27. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στη χρήση αντιβιοτικών το τελευταίο 12μηνο είναι στο 40%, ενώ στην Ελλάδα 34%, με την ηλικιακή ομάδα 25-39 να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διαφορά (ΕΕ-27: 41%, Ελλάδα: 30%).

Παρόλα αυτά, ένας στους 10 Έλληνες που έκαναν χρήση αντιβιοτικών, προχώρησε στ αυτήν την ενέργεια χωρίς να συμβουλευτεί γιατρό, ποσοστό διπλάσιο του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού μέσου όρου και το οποίο διπλασιάζεται στους αυτο-απασχολούμενους, που δείχνουν ότι δε θέλουν να εκτεθούν στον κίνδυνο μιας ασθένειας κι έτσι παίρνουν τα αντιβιοτικά σχεδόν προληπτικά. Η έλλειψη ενημέρωσης και οι παγιωμένες αντιλήψεις σχετικά με τα αντιβιοτικά φαίνονται και από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων: 3/4 θεωρούν ότι τα αντιβιοτικά δρουν ενάντια στους ιούς, ενώ 7 στους 10 ότι είναι αποτελεσματικά απέναντι στο κοινό κρυολόγημα - συνολικά ένας στους 2 Έλληνες φαίνεται να έχουν πάρει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσουν μια ίωση ή ένα κρύωμα. Πάντως, πάνω από 9 στους 10 Έλληνες αναγνωρίζουν ότι η συχνή και χωρίς λόγο χρήση των αντιβιοτικών τα καθιστά ανενεργά με την πάροδο του χρόνου, ενώ 7 στους 10 ότι μια συχνή παρενέργειά τους είναι και η διάρροια. Χαρακτηριστικό είναι ότι 1 στους 2 ερωτηθέντες απάντησε σωστά σε δύο μόνο από τις παραπάνω ερωτήσεις, ενώ μόνο 1 στους 8 απάντησε σωστά και στις τέσσερις. Σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες έχουν αντλήσει τις πληροφορίες σχετικά με την άσκοπη λήψη φαρμάκων από τους γιατρούς ή τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, ενώ μόνο ένας στους 8 από τα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (μέσος όρος ΕΕ-27: 19%, Σουηδία: 47%).

Στην Ελλάδα η έρευνα διεξήχθη από την ICAP σε 1000 άτομα ηλικίας πάνω από 15 ετών με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου, στο διάστημα 14/11 - 3/12/2009. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπληρώθηκαν πάνω από 26 χιλιάδες ερωτηματολόγια στο ίδιο διάστημα.