Πηγή
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και την ομάδα CanSat in Greece
Το CanSat in Greece διοργανώνει την εκπαιδευτική ομιλία "Διαστημική Εξερεύνηση: το όνειρο και η πεζή πραγματικότητα!" με ομιλητές τον Καθηγητή Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Γιάννη Δαγκλή και την ερευνήτρια φυσικό στο Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory Δρ. Ματίνα Γκιουλίδου. Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Μαρτίου στις 18:30, στο αμφιθέατρο 1 της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (School of Electrical and Computer Engineering NTUA). Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μόλις πριν από 6 δεκαετίες το όνειρο της διαστημικής εξερεύνησης είχε αρχίσει… η ανθρωπότητα έστειλε για πρώτη φορά στην ιστορία έναν τεχνητό δορυφόρο έξω από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας!
Ωστόσο πέρα από τα όνειρα υπάρχει πάντα και η πεζή καθημερινότητα. Επηρεάζεται αυτή με κάποιον τρόπο από τα διαστημικά μας όνειρα; Η απάντηση είναι ένα πολλαπλό ναι: από την πρόγνωση του καιρού και την πλοήγηση σε άγνωστους τόπους, τη δορυφορική τηλεόραση, τις σύγχρονες ιατρικές διαγνωστικές μεθόδους και τα «ταπεινά» γυαλιά ηλίου, η διαστημική εξερεύνηση έχει προσφέρει αμέτρητα «παράπλευρα οφέλη» στην καθημερινή ζωή μας. #launching_your_dreams #cansatgr
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ομιλητές μας;
Η Ματίνα Γκιουλίδου (https://sites.google.com/
Ο Γιάννης Δαγκλής είναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας, και διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για μια οκταετία. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας, μέλος επιτροπών αξιολόγησης και γνωμοδότησης της NASA και της ESA, Επιστημονικός Υπεύθυνος της διάταξης SREM στη διαστημική αποστολή Rosetta της ESA, και Co-Investigator των αποστολών SAC-B, Polar, και THEMIS της NASA και BepiColombo της ESA. Έχει συμμετάσχει στoν σχεδιασμό και την επιστημονική χρήση 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών. Έχει δώσει 40 προσκεκλημένες ομιλίες και πάνω από 250 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 23 ερευνητικών προγραμμάτων (7 κοινοτικών, 10 της European Space Agency και 6 εθνικών). Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 5 βιβλία διαστημικής φυσικής, 100 ερευνητικά άρθρα με περισσότερες από 4.500 αναφορές, καθώς και 150 εκλαϊκευτικά άρθρα και ένα βιβλίο για παιδιά («Η Άρτεμις Φευγάτη μας ξεναγεί στο σύμπαν της»).