Πηγή

Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ υποδεικνύει τις επενδύσεις στην παιδεία σαν το μόνο τρόπο να βγει η Ελλάδα από το "τούνελ"
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, διευθυντής και ιθύνων νους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνέδεσε σε σημερινή συνέντευξή του στο δικτυακό τόπο του CNN την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική και κοινωνική στενωπό, με τις επενδύσεις στην Παιδεία και την Καινοτομία. Σε ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου σχετικά με το αν αυτό πρόκειται για υπόδειξη ή απλά μια ιδέα, ο Στρος-Καν απέφυγε να ονομάσει την προοπτική αυτή σαν επίσημη δέσμευση, αλλά δε διέψευσε τη σύνδεση της χρηματοροής από το ΔΝΤ με μια μεσοπρόθεσμη επένδυση σε στοχευμένες δράσεις στην Παιδεία. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η δόση του Μαρτίου (ύψους 5.7 δισ. δολλαρίων) δεν κινδυνεύει, αφού για να γίνουν εφικτές οι επενδύσεις θα πρέπει να υποβληθεί έγκαιρα το πλάνο διανομής των πόρων και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους, αμέσως μετά την υποβολή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, μόνο πέντε εταιρίες συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τις 1000 πιο δραστήριες στον τομέα των επενδύσεων σε Ε&Α. Στον τομέα της καινοτομίας, η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των «μετρίως καινοτόμων» κρατών-μελών (moderate innovators), με επιδόσεις κοντά και κυρίως κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ-27, μαζί με την Τσεχία, την Ουγγαρία, τον Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, και παραδόξως, την Ισπανία και την Ιταλία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, αν και η Μάλτα και η Πορτογαλία ανήκουν σε αυτήν την ομάδα, παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στην καινοτομία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με κράτη όπως η Φινλανδία και η Γερμανία.
Υ.Γ. Άντε και του χρόνου... Πάντως μόνο έτσι θα βλέπαμε ουσιαστικές και, κυρίως, προγραμματισμένες επενδύσεις στην Παιδεία και την Καινοτομία :-(