Πηγή

Τα debates της Intelligence Squared ακολουθούν το σύστημα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011, στην αίθουσα Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Κολωνάκι), θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο debate της Intelligence Squared Greece, σε συνεργασία με το British Council. Το debate έχει θέμα "Η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα μόνο καλό μπορεί να κάνει" και ξεκινάει στις 19:00 και ολοκληρώνεται στις 21:00.
Κρατήσεις Θέσεων: Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση θέσεων. Για κρατήσεις μπορείτε να στείλετε email με τα στοιχεία σας στο tickets@iq2.gr ή να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 210-36.92.342
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Intelligence Squared Greece καθιερώθηκε το 2010 με σκοπό να συνεισφέρει στην ανύψωση του επιπέδου της συζήτησης των θεμάτων στην Ελλάδα και να παρέχει μια πλατφόρμα σοβαρής αντιπαράθεσης επάνω στα επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας μας. Το συγκεκριμένο debate πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος του British Council, Our Shared Europe (www.oursharedeurope.org).
Οι ομιλητές μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν:
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
- Tariq Ramadan, Καθηγητής Σύγχρονων Ισλαμικών Σπουδών, Oxford University
- Άννα Τριανταφυλλίδου, Ερευνήτρια Α’, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Καθηγήτρια στο Robert Schuman Centre for Advanced Studies του European University Institute, Φλωρεντία
- Chadi Ayoubi, Δημοσιογράφος, ανταποκριτής του Al Jazeera στην Ελλάδα, ιδρυτής του www.islam.gr
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
- Douglas Murray, Συγγραφέας και Διευθυντής του Κέντρου για την Κοινωνική Συνοχή στη Μεγάλη Βρετανία (Center for Social Cohesion)
- Melanie Phillips, Συγγραφέας των 'The World Turned Upside Down: The Global Battle over God, Truth and Power' και 'Londonistan'
- Δημήτρης Φλούδας, Moscow Institute for the Development of Financial Markets, Senior Associate at Hughes Hall, University of Cambridge
Συντονιστής
Σωτήρης Ρούσσος, Αν. Καθηγητής, Επικεφαλής του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
FRAME OF DEBATE (Πλαίσιο Αντιπαράθεσης):
Το όραμα της πολυπολιτισμικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να διέρχεται μεγάλη κρίση, ειδικά μετά και τις πρόσφατες –διάσημες πλέον- δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Αν. Μέρκελ και του βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον πως «το πολυπολιτισμικό μοντέλο έχει αποτύχει».
Το ζήτημα που εγείρεται από τις δηλώσεις αυτές είναι πως οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης δεν αποδέχονται ξεκάθαρα τις αξίες των δυτικών κοινωνιών στις οποίες ζουν και εργάζονται, όπως η ισότητα των φύλων και η δημοκρατία και άρα αδυνατεί να αφομοιωθεί. Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων υποστηρίζουν πως μπορούν να αποκτήσουν μια ισχυρή εθνική ταυτότητα και πως η δύση οφείλει να σεβαστεί τις αξίες και τις παραδόσεις της θρησκείας τους και μην τους περιθωριοποιεί.
Τον Απρίλιο του 2010 ανακοινώθηκε η ανέγερση του τεμένους Αθηνών, χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων, σε οικόπεδο που βρίσκεται στο Ναυτικό Οχυρό στο Βοτανικό. Το έργο θα εκτελεστεί με ελληνικά κρατικά κονδύλια, ενώ προσφορές από ξένους φορείς, κρατικούς ή μη, δε θα γίνουν δεκτές. Με απόφαση της υπουργού Παιδείας, διορίζεται επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, δύο μέλη του οποίου προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία, ενώ πέντε άτομα είναι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί.
Οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα σήμερα εκτιμώνται περίπου στο 1 εκατομμύριο, ενώ στην Αθήνα μόνο 700.000 από τα 4.2 εκατομμύρια κατοίκους.
Καιρό τώρα υπάρχει η πολιτική θέληση για την έγκριση κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα ώστε να παρέχει στη μουσουλμανική κοινότητα έναν επίσημο χώρο λατρείας, όμως ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός -κυρίως μουσουλμάνων- παράνομων μεταναστών στην Αθήνα σε συνδυασμό με την ολιγωρία του κράτους να αντιμετωπίσει επαρκώς το φλέγον αυτό ζήτημα έχει οδηγήσει σε ακραία κοινωνικά φαινόμενα όπως τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και μεταναστών στον Αγ. Παντελεήμονα, την κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες και το ναζιστικό χαιρετισμό του προέδρου της ακροδεξιάς παράταξης ΄Χρυσή Αυγή΄στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.
Οι απόψεις διίστανται ως προς το αν η ανέγερση του τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού θα βοηθήσει να κατευναστούν τα ακραία αυτά φαινόμενα ή αν θα δημιουργήσει περαιτέρω κοινωνική πόλωση, συσπειρώνοντας μειοψηφικές ομάδες οι οποίες υποστηρίζουν αυτές τις πρακτικές.
Θα μπορέσει η Αθήνα μέσω της αναγνώρισης του αιτήματος της μουσουλμανικής κοινότητας να ανταπεξέλθει στο ιδιαίτερα σύνθετο έργο ένταξης της μειονότητας στον πληθυσμό της, ή θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω κοινωνική και θρησκευτική πόλωση;