Πηγή
Με το SCiO θα μπορούμε να μαθαίνουμε τη χημική σύσταση της τροφής μας μέσα σε δευτερόλεπτα
Μια πραγματικά καινοτόμα εκστρατεία χρηματοδότησης που προωθείται στο Kickstarter, με αρχικό στόχο να μαζέψει 200.000 δολλάρια, έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία προσελκύοντας μέσα σε μια εβδομάδα 720.000 δολλάρια, με ακόμα 41 ημέρες διαθέσιμες για στήριξη από το κοινό. Το SCiO ('σκί-ο') είναι ένας σαρωτής χειρός, με μέγεθος ενός USB flash drive, ο οποίος μπορεί να μας πει αν το μήλο που ετοιμαζόμαστε να δαγκώσουμε είναι φρέσκο, τι περιέχεται στα χάπια που μας έγραψε ο γιατρός, πόσες θερμίδες περιέχονται στο γεύμα μας ή αν τα φυτά μας θέλουν πότισμα.
Σύμφωνα με τον Dror Sharon, διευθύνοντα σύμβουλο της Ισραηλινής εταιρίας Consumer Physics που σχεδίασε και παράγει το SCiO, «τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα μας δίνουν άμεσες απαντήσεις για το πού θα φάμε, ποια ταινία να δούμε και πώς να πάμε από το σημείο Α στο σημείο Β, αλλά όταν πρόκειται για τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, είμαστε στο σκοτάδι».
Το SCiO λειτουργεί οπτική τεχνολογία για να αναγνωρίσει το «δακτυλικό αποτύπωμα» της μοριακής σύνθεσης ενός αντικειμένου. Αν και παρόμοιοι μοριακοί σαρωτές χρησιμοποιούνται ευρέως σε εργαστήρια ανά την υφήλιο, είναι συνήθως ογκώδη μηχανήματα που δεν προορίζονται για το κοινό. Η Consumer Physics πήρε την ίδια τεχνολογία και σχεδίασε το SCiO ώστε, εξ αρχής, να παράγεται με χαμηλό κόστος και σε μεγάλες ποσότητες. Όταν η συσκευή ρίχνει ακτινοβολία (της οποίας το μήκος κύματος την κατατάσσει κοντά στην SCiO) σε ένα δείγμα, αλληλεπιδρά με τα μόριά του και τα θέτει σε ταλάντωση, της οποίας τα χαρακτηριστικά είναι αντιπροσωπευτικά για κάθε μόριο. Η απορρόφηση του φωτός από τα μόρια, η οποία ποικίλλει στο μήκος κύματος, δημιουργεί το «αποτύπωμα» που διακρίνει την κάθε χημική ένωση από μια άλλη και το οποίο συλλέγεται από τον φασματογράφο που βρίσκεται πάνω στη συσκευή. Το SCiO χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth ώστε να μεταδώσει την πληροφορία της σάρωσης στο νέφος, όπου και συγκρίνεται με μια βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί από χρήστες της συσκευής, επιστρέφοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης στο έξυπνο κινητό του χρήστη μέσα σε δευτερόλεπτα.
Το όραμα της Consumer Physics μοιάζει με αυτό της Google: να χαρτογραφήσει τη χημική σύσταση του κόσμου γύρω μας, δημιουργώντας την πρώτη βάση δεδομένων σχετικά με τη σύσταση της ύλης και δίνοντας στο χρήστη τη δύναμη να την ανακαλύψει ο ίδιος. Οι υποστηρικτές της εκστρατείας στο Kickstarter θα έχουν τον αισθητήρα στα χέρια τους το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα σε όσους αναπτύσσουν εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή για να διευρύνουν τη βάση δεδομένων.