Insert coin to continue!


809
ψήφοι

Μία φράση που έχει στοιχειώσει τους απανταχού gamers που κατέθεταν οικονομίες και χαρτζιλίκια στα γνωστά ουφάδικα! Ανάμεσα τους και εγώ! Bubble bobble, pacman, street fighter, tekken και πολλά πολλά άλλα video games εμφάνιζαν ανά 5-10 λεπτά το παραπάνω μήνυμα ζητώντας λαίμαργα τότε 50 δραχμές -τώρα 50λεπτά ή 1 ευρώ no comment- για τρεις ακόμα ζωές ή κανονάκια!

Μικρός τότε, δεν μπορούσα να εκτιμήσω την αξία και τον κόπο που απαιτείται για να δημιουργήσει κάποιος ένα video game. Την χρυσή εποχή που η Στουρνάρη δίπλα από το Πολυτεχνείο αποτελούσε την ελληνική Silicon Valley όλοι τρέχαμε να δούμε τις νέες κυκλοφορίες και να παίξουμε στις κονσόλες που τα καταστήματα διέθεταν σαν δόλωμα ώστε το χαρτζιλίκι από τα κάλαντα να βρει τον δρόμο του προς τα ταμεία του εκάστοτε καταστήματος. PC, Master system, NES, SNES, Mega Drive, Gameboy και αργότερα τα Playstation και τα ΧΒΟΧ. Αγόραζες ένα παιχνίδι και όλη η γειτονιά ανέβαινε σπίτι σου για να το τερματίσετε μαζί! Κακόμοιρες μάνες… Φωνές μπροστά από την οθόνη μη μπορώντας να καταλάβεις πως το 8-1 του πρώτου ματς Παναθηναϊκός – Παναχαϊκή στο Football Manager για το κύπελλο γινόταν στη ρεβάνς 7-0 ενώ είχες κατεβάσει την ίδια ομάδα με το πρώτο ματς (true sad story)...

Μεγαλώνοντας όμως άρχισα να προσέχω και άλλες λεπτομέρειες στα games... Μουσική (ποιος street fighter fan μπορεί να ξεχάσει τη μουσική των Ruy, Guile και Ken…), σενάριο, συσκευασία παιχνιδιού, χαρακτήρες, voice acting και φυσικά -όσο τα παιχνίδια εξελίσσονταν και η υπολογιστική ισχύς υπολογιστών και κονσολών μεγάλωνε- τα γνωστά ως physics! Δηλαδή πως τα video games χρησιμοποιούσαν τη φυσική και τα μοντέλα της ώστε να κάνουν τον χώρο μέσα στον οποίο καλείται ο χρήστης να παίξει όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή.

Για παράδειγμα ο φωτισμός! Οι σχεδιαστές των games χρησιμοποιούν περίπλοκα μοντέλα για τον φωτισμό του χώρου. Διαφορετικά υλικά αντανακλούν διαφορετικά το φως και ρίχνουν σκιά σε άλλα υλικά και ούτε καθεξής. Η αντανάκλαση και η διάθλαση του φωτός στο νερό ή στο γυαλί απαιτεί την εφαρμογή πολύπλοκων μοντέλων ώστε η εμπειρία του χρήστη να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αντίστοιχη δουλειά γίνεται για την ανάπτυξη μοντέλων εξομοίωσης του ήχου. Μεταλλικοί ήχοι, υπόκωφοι ήχοι, ήχοι μέσα από τούνελ, ήχοι πρόσκρουσης, ήχοι πυροβολισμών και ήχοι που απλά ακούγονται ξαφνικά από πίσω σου -που αν έχεις την ατυχία να παίζεις χωρίς φως τινάζεσαι από το κάθισμα και αδειάζεις μια ψηφιακή γεμιστήρα στο πουθενά μπας και σταματήσει- απαιτούν εξελιγμένα μοντέλα διάδοσης του ήχου που όμως προσθέτουν (μαζί με το κατάλληλο soundtrack) στη συνολική gaming εμπειρία.

Αλλά ίσως τα πιο εντυπωσιακά μοντέλα είναι τα μοντέλα εξομοίωσης της κίνησης με ποιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα video games που εξομοιώνουν αθλήματα. Είναι εξαιρετικά πιθανό (αν όχι σίγουρο) οι περισσότεροι αναγνώστες του openscience να έχετε παίξει κάποιο ποδοσφαιράκι στη ζωή σας. Τα σύγχρονα ποδοσφαιράκια δεν είχαν από πάντα τα εξελιγμένα μοντέλα κίνησης που σας επιτρέπουν να περνάτε όλη τη Μπαρτσελόνα με τον Ζέκα (ναι το έχω στο Easy...). Παλιά οι δυνατότητες που είχατε ήταν η πάσα και το σουτ σημαδεύοντας προς μία κατεύθυνση και με τη δύναμη της κλωτσιάς να είναι προκαθορισμένη (συνήθως δύναμη ικανή να στείλει την μπάλα σε τροχιά παρότι το pixel – παίκτης ήταν ακριβώς δίπλα!). Στα σύγχρονα ποδοσφαιράκια μπορείτε να ρυθμίσετε δύναμη, φάλτσο, να κάνετε προσποίηση, να περάσετε την μπάλα πάνω από το κεφάλι του αμυντικού, να δώσετε στο δεξί προωθημένο χαφ και μετά από σέντρα, με ανάποδο ψαλίδι … ΓΚΟΟΟΟΛΛΛΛΛΛ!!!! Συγνώμη παρασύρθηκα…

Αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με τα μοντέλα κίνησης στα παιχνίδια εξομοίωσης οδήγησης αυτοκινήτων… Και δε μιλάω για τα Arcade Games τύπου Grid, Need for Speed κ.τ.λ.. Μιλάω για παιχνίδια σαν το Gran Turismo και το Forza. Οι άνθρωποι πραγματικά δεν παλεύονται! Οι υπεύθυνοι για τα μοντέλα κίνησης (ναι υπάρχουν τέτοιοι) έρχονται σε επαφή με τους κατασκευαστές ελαστικών και αυτοκινήτων και αναπαριστούν με απίστευτο ρεαλισμό (βγάλτε όλες τις βοήθειες που προσφέρουν τα παιχνίδια και θα με θυμηθείτε) την κίνηση κάθε ενός από τα εκατοντάδες αυτοκίνητα ανάλογα με τις ρυθμίσεις που κάνει ο χρήστης σε αναρτήσεις φρένα κινητήρα κ.τ.λ., των καιρικών συνθηκών της πίστας και της φθοράς των ελαστικών!

Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα παίξετε ένα παιχνίδι αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε όλη την προσπάθεια των δημιουργών! Ακούστε τη μουσική, θαυμάστε τα τοπία, τεστάρετε τα μοντέλα της φυσικής και ευχαριστηθείτε μία gaming εμπειρία!

Σας αφήνω τώρα γιατί έχω και τον τελικό του champions league... Ποιον να βάλω να μαρκάρει τον Messi…