Ευτυχέστερες αγελάδες = καλύτερο γάλα!Πηγή

Ευρωπαϊκή Ένωση - Research Information Centre


679
vote

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Newcastle ανακάλυψαν ότι οι αγελάδες που μεγαλώνουν όπως προέβλεψε η φύση παράγουν γάλα καλύτερης ποιότητας. Αυτή η έρευνα είναι μέρος του προγράμματος QLIF (Quality Low Input Food) για την υγεία των ζώων και την ευημερία, το οποίο υποστηρίζεται από την ΕΕ 12,4 εκατομμύρια €. Τα συμπεράσματά τους ενισχύουν τις αξιώσεις ότι τα οργανικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα μη-οργανικά.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα οικολογικής καλλιέργειας Nafferton στο πανεπιστήμιο του Newcastle, διαπίστωσε ότι οι αγελάδες που βοσκούν σε οικολογικές φάρμες παράγουν γάλα που περιέχει σημαντικά υψηλότερες ποσότητες λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών και τις βιταμινών από αυτές της συμβατικής κτηνοτροφίας. «Ήδη γνωρίζουμε ότι οι τροφές της αγελάδας έχουν μεγάλη επιρροή στην ποιότητα γάλακτος", αναφέρει η Gillian Butler, διευθύντρια ζωικού κεφαλαίου στην ομάδα Nafferton, η οποία επέβλεψε τη μελέτη. «Αυτό που είναι διαφορετικό σε αυτήν την έρευνα είναι ότι σαφώς δείχνει ότι στα οργανικά αγροκτήματα, το να αφήσει κανείς τις αγελάδες να βοσκήσουν φυσικά, είναι ο σημαντικότερος λόγος για τις διαφορές στη σύνθεση μεταξύ του οργανικού και συμβατικού γάλακτος."

Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι συναντώνται σημαντικές εποχιακές διαφορές στην ποιότητα του γάλακτος. Τα επιθυμητά λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τρώνε οι αγελάδες τη φρέσκα χλόη και το τριφύλλι. «Κατά συνέπεια, η μελλοντική έρευνά μας εστιάζεται στο πώς να βελτιώσει τη θρεπτική σύνθεση του γάλακτος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι αγελάδες κρατιούνται στο εσωτερικό και ταΐζονται κυρίως με τη συντηρημένη τροφή», λέει η κα Butler.

Η μελέτη, στην οποία επιστήμονες από το Newcastle συνεργάζονται με το Δανέζικο ίδρυμα για Γεωργικών επιστημών, είναι μέρος του προγράμματος QLIF για την υγεία των ζώων και την ευημερία. Το πρόγραμμα στοχεύει να αναπτύξει ασφαλέστερα και φτηνότερα οργανικά τρόφιμα υψηλότερης ποιότητας, για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για τα φυσικότερα, υγιέστερα τρόφιμα, παραχθέντα χρησιμοποιώντας τις λιγότερες χημικές και πρόσθετες ουσίες. «Αυτή η εργασία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα και σαφώς δείχνει ότι η διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου με φυσικές μεθόδους είναι προσοδοφόρα και για μας και για αυτό», ανέφερε ο καθηγητής Carlo Leifert, συντονιστής του προγράμματος QLIF.

Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει τις προηγούμενες μελέτες, οι οποίες ανέφεραν υψηλότερες συγκεντρώσεις Ω-3 λιπαρών οξέων στο οργανικά παραχθέν γάλα από το γάλα που παρήχθη με τους συμβατικούς τρόπους. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών ασθενειών και καρκίνου. Η μελέτη περιέλαβε 25 αγροκτήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε δύο διαφορετικές περιοχές, τη Νότια Ουαλία και τη βορειοανατολική Αγγλία. Οι επιστήμονες εξέτασαν τρία διαφορετικά συστήματα καλλιέργειας: συμβατική υψηλών απαιτήσεων, ελεγμένη οργανική, και μη-οργανικός βιώσιμη (χαμηλών απαιτήσεων). Η ομάδα Nafferton συνέλεξε 109 δείγματα γάλακτος από 25 εμπορικά αγροκτήματα. Αυτά ταξινομήθηκαν στα τρία διαφορετικά συστήματα παραγωγής και ελήφθησαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο το 2004 και τον Ιανουάριο, το Μάρτιο και το Μάιο του επόμενου έτους. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύονται on-line στο περιοδικό Journal of Science of Food and Agriculture.