Η Βουδαπέστη ορίζεται ως η έδρα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και ΤεχνολογίαςΠηγή

Ευρωπαϊκή Ένωση - Συμβούλιο της ΕΕ


912
vote

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας - ΕΙΚΤ (European Institute of Innovation and Technology - EIT) θα στεγαστεί στη Βουδαπέστη. Σε αυτήν την απόφαση κατέληξαν οι υπουργοί που σχετίζονται με την επιστήμη από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Ιουνίου, επιλέγοντας την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας ανάμεσα από τέσσερις άλλες υποψηφιότητες. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επικρότησε τη συμφωνία, αναφέροντας ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα.

Η υπουργός Ανώτατης Παιδείας της Σλοβενίας, Mojca Kucler Dolinar, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, δήλωσε πολύ ικανοποιημένη από τις προσπάθειες και την προσήλωση των κρατών-μελών στο κοινό όφελος. «Τόσο η Σλοβενική προεδρία, όσο κι εγώ προσωπικά, έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να επιταχύνουμε τη διαδικασία επιλογής και τώρα τις βλέπουμε να αποδίδουν. Το ΕΙΚΤ θα μετατραπεί σε ένα σύμβολο του συνδυασμού της έρευνας και των δυνατοτήτων καινοτομίας στην Ευρώπη και η αρχή της λειτουργίας του θα ορίσει ένα ορόσημο στην ιστορία της πολιτικής στην Ευρωπαϊκή έρευνα».

Συνεχίζοντας, η κα Kucler Dolinar πρόσθεσε ότι «αναλάβαμε μεγάλη ευθύνη και παράλληλα μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία εκμεταλλευτήκαμε για να ορίσουμε ένα πλαίσιο ολοκλήρωσης του δυναμικού έρευνας, επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Τώρα που ορίσαμε πού θα βρίσκεται η βάση του ινστιτούτου και με τον ορισμό του κατευθυντήριου οργάνου, θα πληρούνται όλες οι συνθήκες για να ζωντανέψει το έργο του ΕΙΚΤ και να μπορέσει αυτό να ανταποκριθεί στο στόχο του».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, José Manuel Barroso, συνεχάρη την Ουγγαρία αναφέροντας ότι «αυτό είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της μακράς παράδοσης της Ουγγαρίας στην αριστεία στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Ο ορισμός της έδρας του ΕΙΚΤ στη Βουδαπέστη αντικατοπτρίζει την επιβράβευση για αυτό το τρίγωνο αρετών της γνώσης».

Οι άλλες υποψηφιότητες για την έδρα του ΕΙΚΤ ήταν το Wroclaw (Πολωνία), το Sant Cugat del Vallès κοντά στη Βαρκελώνη, η Ιένα (Γερμανία), και η κοινή υποψηφιότητα από τη Bratislava (Σλοβακία) και τη Βιέννη. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, η διαδικασία «αντανακλά το στρατηγικό και οικονομικό ενδιαφέρον των κρατών-μελών σε αυτό για αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα. Συγχαίρω τη Βουδαπέστη και τις Ουγγρικές αρχές για τον ορισμό, ο οποίος σίγουρα θα αναβαθμίσει το Ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας και της πρωτεύουσάς της».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Παιδεία, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τη Νεολαία, Ján Figel', σχολίασε: «η μοναδικότητα του ΕΙΚΤ έγκειται στο ότι προωθεί μαζικά την αριστεία στην επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση, μεγιστοποιώντας πιθανές συνέργιες και τη διάδοση των ιδεών από όλα τα τμήματα του ‘τριγώνου της γνώσης’. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Όταν οι υπουργοί συνήλθαν στο τέλος Μαΐου, η λήψη απόφασης έπρεπε να αναβληθεί λόγω του βέτο που άσκησε η Πολωνία στην ομόφωνη απόφαση ορισμού της Βουδαπέστης. Παρόλα αυτά, οι υπουργοί συμφώνησαν στα κριτήρια επιλογής, δηλαδή στο γεγονός ότι η έδρα θα οριζόταν σε ένα από τα νεότερα κράτη-μέλη και στο οποίο δε στεγάζεται ήδη κάποια Ευρωπαϊκή υπηρεσία ή ινστιτούτο – η Βουδαπέστη ήταν η μόνη υποψηφιότητα που πληρούσε αυτά τα κριτήρια. Η Σλοβενική προεδρία είχε καταστήσει σαφές ότι θα έκανε κάθε προσπάθεια να φτάσει σε συναίνεση με όλα τα κράτη-μέλη πριν παραδώσει την προεδρία στη Γαλλία στον τέλος Ιουνίου.