Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα ΜουσείωνΠού;
Μουσείο Ηρακλειδών, Ίδρυμα Ευγενίδου, Μουσείο Ακρόπολης, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πότε;
15/05/2015 - 12:00 - 18/05/2015 - 12:00

Τι τρέχει;

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών". Τα Ελληνικά μουσεία συμμετέχουν με μια σειρά από εκδηλώσεις  - ο κατάλογος ανανεώνεται συνέχεια!

Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει στο φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, από την Παρασκευή 15 μέχρι και τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, με τις εξής εκδηλώσεις:

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, 17:00 (Aμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων): «Η Διαδραστική Έκθεση "Παίζω και Καταλαβαίνω" του Μουσείου Ηρακλειδών»
Ομιλία Απόστολου Παπανικολάου, επιστημονικού συμβούλου Μουσείου Ηρακλειδών, στο πλαίσιο της ημερίδας «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό», που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM (Ομάδα εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις /ICOM-CECA), σε συνεργασία με το τιμώμενο μουσείο για την Ελλάδα, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, 18:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, στο Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο): «Η αξιοποίηση της παιδικής λογοτεχνίας στη διδακτική των Μαθηματικών»
Ομιλία των Ηλία Ανδριανού, Άρη Μαυρομμάτη και Ελένης Σβορώνου, με αφορμή τα βιβλία:
Ένας γρίφος για τον Οκτάβιο Παζλ: 1. Η {μία και μοναδική} Μαύρη Θρούμπα της Λέλας Στρούτση (Εκδόσεις Κέδρος, 2015) και Τέχνη και μαθηματικά - Γεωμετρικά σχήματα των Άρη Μαυρομμάτη, Σοφίας Σταθοπούλου και Αποστόλη Παπανικολάου (Εκδόσεις Λιβάνη, 2014).

Σάββατο 16 Μαΐου 2015, 18:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, στο Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο): «Η συμβολή των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αναβάθμιση της παιδείας και της κοινωνίας»
Ένας ανοιχτός διάλογος με τους επιστημονικούς συμβούλους του μουσείου, Άρη Μαυρομμάτη και Αποστόλη Παπανικολάου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων – Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015.

Κυριακή, 17 Μαΐου 2015, 12:00-14:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο): Ξενάγηση στη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω»
(Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη κράτηση θέσης, 210 34 61 981, edu@herakleidon-art.gr).

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, 10:30-12:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, Παράρτημα: Απ. Παύλου 37, Θησείο): Ξενάγηση στην έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών: Άνθρωποι-Μνήμες-Μνημεία. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1960» (Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη κράτηση θέσης, 211 01 26 486, annex@herakleidon-art.gr).

Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Σάββατο 16 Μαΐου 2015, και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους/φίλες της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Την βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Σε όλες τις δραστηριότητες απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Eξαιρείται η συμμετοχή στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη και την Παρατήρηση του πλανήτη Δία με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, που δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Σημειώνεται επίσης ότι το ένα από τα τηλεσκόπια θα είναι διαμορφωμένο για να εξυπηρετεί χρήστες/χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Πρόγραμμα

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Ψηφιακή Παράσταση: «Το περιβάλλον κι εγώ» - Ώρες παραστάσεων: 21:30, 22:30 και 23:30.
H παράσταση αυτή αντιμετωπίζει με επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια και όλα τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, η οποία έχει κυριολεκτικά, «βραχυκυκλώσει» τις φυσικές διαδικασίες ανακύκλησης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας. Γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες η βλαπτική μας δράση συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και στην κλιματολογική αλλαγή με τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα της Γης.

Παρατήρηση του πλανήτη Δία με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης - Ώρες: 21:00 - 24:00
Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και το κοινό έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό και τον Δία!

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας - Ώρες: 21:00 - 24:00
Στις 16 Μαΐου η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό και προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν με φαινόμενα και τεχνολογικές εφαρμογές! Η Έκθεση εκτείνεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1200 m² και περιλαμβάνει 65 διαδραστικά εκθέματα, χωρισμένα στις εξής θεματικές ενότητες: «Ύλη και Υλικά» (ισόγειο), «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» (1ος όροφος), «Βιοτεχνολογία» (2ος όροφος). Ειδικά για τη βραδιά αυτή οι Επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεσης επιφυλάσσουν σύντομες αλλά περιεκτικές επιδείξεις πειραμάτων και μίνι διαδραστικές αφηγήσεις έκπληξη!

Έκθεση Irresistible: Συμμετοχή των Νέων στην Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία
Τι είναι νανοτεχνολογία; Ποιες είναι οι εφαρμογές της; Τι σχέση μπορεί να έχει η έρευνα, η τεχνολογία και τα νανοϋλικά… με «την ισότητα των φύλων», «την ελεύθερη πρόσβαση» «την Ηθική δεοντολογία» «την Διακυβέρνηση» «την Δημιουργική εκπαίδευση» και «την ενεργό εμπλοκή»;
Μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους αναλαμβάνουν να μας εξηγήσουν όλα τα παραπάνω με τρόπο απλό, κατανοητό και ευχάριστο μέσα από διαδραστικά παιχνίδια …ψηφιακά πόστερς, έξυπνες συναρμολογήσεις εξαρτημάτων ακόμη και οριγκάμι! Πρόκειται για τα εκθέματα που σχεδίασαν πολλές και διαφορετικές μαθητικές ομάδες στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο ευρωπαϊκό έργο IRRESISTIBLE και επικεντρώνονται σε εφαρμογές νανοτεχνολογίας.
Η έκθεση - η οποία φιλοξενείται στο ισόγειο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας - έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου IRRESISTIBLE (Including Responsible Research and Innovation in cutting edge Science and Inquiry-based Science education to improve teacher's ability of Bridging Learning Environments), το οποίο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα (Υποπρόγραμμα Επιστήμη στην Κοινωνία) και στο οποίο Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει ως εταίρος.

Bιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου

Το Σάββατο 16 Μαΐου και στο πλαίσιο του εορτασμού της Νύχτας Μουσείων το Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενήσει μία δράση της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης. Από τις 8.00 μ.μ. μέχρι τις 12.00 μ.μ. θα μπορείτε να δανειστείτε «ανθρώπινα βιβλία» και να ακούσετε τις αντιρατσιστικές ιστορίες τους. Ο κατάλογος της «Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης» αποτελείται από δεκατέσσερεις (14) ανθρώπους που επιτελούν τη λειτουργία ενός βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της «ανάγνωσης» οι αναγνώστες/ριες θα μπορούν να θέσουν ερωτήματα, ώστε να αποκομίσουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το θέμα του βιβλίου. Σκοπός της ανάγνωσης αυτών των βιβλίων είναι η συζήτηση να έχει ως αποτέλεσμα την άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Εσείς, ως αναγνώστες/ριες, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε να τα "μεταχειριστείτε" με προσοχή και να τα "ξεφυλλίσετε" προσεκτικά, ώστε και οι ίδιοι/ίδιες να πάρετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, αλλά και τα βιβλία μας να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σαν να ήταν καινούργια: ατσαλάκωτα, χωρίς σημάδια και… σκισμένες σελίδες, άθικτα. Η ανάγνωση διαρκεί έως είκοσι (20) λεπτά.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι φιλικό και προσβάσιμο για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Θα υπάρχει και ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.]. Ο κατάλογος της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης θα είναι διαθέσιμος σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε γραφή Braille. Οι χειριστές/ίστριες σκύλων-οδηγών τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τα σκυλιά τους.

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής Κατερίνας Λάμπρου με τίτλο: «Σπάνιος ναι μόνος όχι»
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων και την Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως και είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα οζώδους σκληρύνσεως. Στόχος της έκθεσης είναι να ενημερώσει μικρούς και μεγάλους για θέματα σχετικά με τις Σπάνιες παθήσεις. Την ημέρα αυτή τα μέλη της Π.Ε.Σ.Π.Α. θα κατασκευάζουν μαζί με το κοινό και θα χαρίζουν «έξυπνα» όσο και «μοναδικά» origami!

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φέτος έχει την τιμητική του και σας καλεί σε μια πλούσια εβδομάδα γεμάτη δράσεις, μουσική, εκθέσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το ΒΜΦ διοργανώνει, από τις 15 έως τις 24 Μαΐου 2015, τις παρακάτω δράσεις:

Έναρξη του εορτασμού: Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, 19:00 (Παλαιοί Φούρνοι και Νέο Υδαταέριο)
Χαιρετισμοί από τους: Μαρία Φλώρου, διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, Τέτη Χατζηνικολάου, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, Εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων. Oμιλίες από τους Χριστίνα Αγριαντώνη, ομότιμη καθηγήτρια (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αλεξάνδρα Μπούνια, αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσειολογίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων
Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Το Γκάζι» (1967) του Δ. Σταύρακα
Μουσικό event από τους Crime Swing Investigation (C.S.I.)

Περιοδικές εκθέσεις: Δευτέρα 18-Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους», με 30 έργα παιδιών από 6-10 ετών. Μια συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Έκθεση «Σωλήνες, πόδια και χρώματα στο Μουσείο» με κολάζ φωτογραφιών μαθητών που επισκέφτηκαν το ΒΜΦ. Την έκθεση επιμελούνται οι εθελοντές του Μουσείου.

Θεματικές ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους δημιουργούς του ΒΦΜ: Τρίτη 19-Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 17:00-20:00

«Άνθρωποι και μηχανές στο εργοστάσιο φωταερίου», Τρίτη 19 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β), Ξενάγηση από το Γιάννη Στογιαννίδη, ιστορικό-ερευνητή
Ο ιστορικός Γιάννης Στογιαννίδης μας καλεί σε μια διαδρομή στο Μουσείο για να γνωρίσουμε όλους αυτούς χάρη στους οποίους λειτουργούσε το εργοστάσιο φωταερίου, τους μηχανικούς, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες.

«ΒΜΦ Backstage!», Παρασκευή 22 Μαΐου, 17:00 (Παλαιοί Φούρνοι)
Συζήτηση με τους Ανδρομάχη Γκαζή, επίκουρη καθηγήτρια μουσειολογίας (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτων μουσειολόγος, Χριστόφορο Μπρέλλη, σχεδιαστής (Antidot Design Studio)
Πώς ένα παλαιό εργοστάσιο φωταερίου αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε μουσείο; Τι σημαίνει φτιάχνω ένα μουσείο; Σχεδιάζω την εταιρική ταυτότητα; Σχεδιάζω μια διαδρομή; Αναζητώ το κοινό μου ενώ παράλληλα προσπαθώ να προσεγγίσω νέα κοινά; Μεταδίδω τις ιδέες μου σε απλή γλώσσα; Η Ανδρομάχη Γκαζή, η Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου και ο Χριστόφορος Μπρέλλης συζητούν με το κοινό και εξηγούν τις προσδοκίες και τη λογική πίσω από το σχεδιασμό του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου αλλά και τη διαδικασία ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου.

«Όταν τα αντικείμενα μιλούν», Σάββατο 23 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση από τη Θάλεια Σπυριδάκι, αρχαιολόγο-μουσειολόγο
Με τη βοήθεια της Θάλειας Σπυριδάκι, ανακαλύπτουμε τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που διασώθηκε χάρη στους πρώην εργαζόμενους στο παλαιό εργοστάσιο και μέρος της παρουσίαζεται στο χώρο του Μουσείου.

Για συμμετοχή στη συζήτηση και στις ξεναγήσεις, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο 210 3475535.

«Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου», Σάββατο 23- Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 12:00-14:30 (Παλαιοί Φούρνοι)
Δραματοποίηση των 6 παραμυθιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο…» με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, για παιδιά 5-12 ετών. Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου: 3 ευρώ/άτομο. Προπώληση στο Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου από 8 Μαΐου (Ώρες 12:00-17:00, τηλ. 210 3460981).

«Ακούω, αγγίζω και μυρίζω ένα μουσείο», Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 10:00 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση για άτομα με μειωμένη όραση και τύφλωση. Σε συνεργασία με τους Atenistas.

«Γκάζι: ένα Βιομηχανικό Μουσείο, μια εικαστική προσέγγιση», Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 10:00-12:00 (Πίσω αυλή)
Υπαίθρια εργαστήρια ζωγραφικής για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών, με την Κατερίνα Κιπενή-Θαλασσινού (εικαστικός, απόφοιτη των εικαστικών εργαστηρίων του μουσείου και φοιτήτρια της ΑΣΚΤ). Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν αλλά απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στα 210 3312621 και 210 3312750 (Γραμματεία Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM (Ελληνική Ομάδα Εργασίας ICOM-CECA) διοργανώνουν επίσης, την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 17:00, ημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό» στο Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερες πληροφορίες: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τηλ: 210 3475535, gasmuseum@athens-technopolis.gr, http://www.technopolis-athens.com/web/guest/museum/home. «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, Τηλ: 210 3453548, press@athens-technopolis.gr, www.technopolis-athens.com
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο».

Μουσείο Ακρόπολης

Σάββατο 16 Μαΐου 2015 - Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων:

«Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες»
Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την βραδινή θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες». Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 8:30 μ.μ. & 10:30 μ.μ. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το βράδυ και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.

Ευρωπαϊκά τραγούδια με μουσική τζαζ
Το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ. το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, swing, latin, blues, fado, r&b, cool, με την εκφραστική φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτιδας, Σάσας Παπαλάμπρου.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 - Διεθνής Ημέρα Μουσείων:

«Ο κόρακας και άλλα φτερωτά»:
Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την θεματική παρουσίαση για ενήλικες «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά». Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. & 6:30 μ.μ. και στα αγγλικά 3 μ.μ. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.

«Φτερά και πούπουλα» (για παιδιά έως 12 ετών):
Παιδιά μέχρι 12 ετών, ανεξάρτητα ή σε σχολικές ή άλλες ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή. Θα βρουν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του Μουσείου και θα ακούσουν γι’ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Θεσσαλονίκη

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
• 10:00-18:00: Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις «Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες: Η περφόρμανς στη συλλογή του ΚΜΣΤ» και «Αλέξανδρος Μαγκανιώτης. Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων»
• 12:00: Ανοιχτή ξενάγηση στις εκθέσεις «Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες: Η περφόρμανς στη συλλογή του ΚΜΣΤ» και «Αλέξανδρος Μαγκανιώτης. Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων»
• 17:00-18:00: Εικαστική και Βιωματική δράση για παιδιά 6-10 χρονών στην έκθεση «Αλέξανδρος Μαγκανιώτης. Αλφάβητος: Η εικόνα των Γραμμάτων», στο πλαίσιο του 2ου Παιδικού Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ - Elephantastico (με προεγγραφή, στο τηλ. 2310 593270, 10:00-17:00)
• Ειδικές τιμές σε καταλόγους-εκδόσεις του ΚΜΣΤ & του ΚΣΤΘ

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
• 18:00-22:00: Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις «Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες: Η περφόρμανς στη συλλογή του ΚΜΣΤ» και «Αλέξανδρος Μαγκανιώτης. Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων»
• 21:00: "Loveland", περφόρμανς του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη. Ηχος/μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. (διάρκεια 40')
Η Μεσόγειος, ως «μητέρα» θάλασσα, τόπος και κοιτίδα πολιτισμών που τόσο πολύ υμνήθηκε από ποιητές, πολίτες και πολιτικούς, που απετέλεσε υλικό ιστορικής ανίχνευσης και τα τελευταία χρόνια ακόμη και αφορμή για εικαστικές εκθέσεις, από την Αραβική Άνοιξη, τα γεγονότα στη Συρία και το ναυάγιο της Ρόδου και μετά, απέκτησε και την ιδιότητα του «τάφου» πολιτισμών και ανθρώπων.
Ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης λοιπόν, με αφορμή τις τελευταίες ανθρωπιστικές τραγωδίες και τον θάνατο πάνω από 20.000 μεταναστών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, αποτίει με την performance Loveland φόρο τιμής σε αυτούς. Μια performance που απαιτεί τη διάδραση και του κοινού και που το εμπλέκει σε μια διαδικασία σκιαγράφησης ενός χώρου όπου όλοι μπορούν να συνυπάρχουν μεταξύ τους, ενός ιδεατού τόπου όπου όλα βαίνουν καλώς και η αγάπη είναι παρούσα, με τη διαφορά ότι στο τέλος όλα ανατρέπονται, η πολιτική επιβάλλεται και τίποτα από τα παραπάνω δε φαίνεται εφικτό.
Ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης για άλλη μια φορά, χρησιμοποιώντας σύγχρονα γεγονότα, σχολιάζει, επικαιροποιεί και τοποθετεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις καταστάσεις τριγύρω μας, χρησιμοποιώντας γνωστές πρακτικές από προηγούμενες δουλειές του αλλά ταυτόχρονα εισάγοντας και καινούρια στοιχεία όπως πχ είναι η συμμετοχή του κοινού.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)
• 10:00-18:00: Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του.100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ» & «Nikita Alexeev-Πλατωνικός Έρως»
• 12:00-14:00: Συνάντηση με τους επιμελητές της έκθεσης «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του.100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ» & τον καλλιτέχνη Nikita Alexeev
• Ειδικές τιμές σε καταλόγους-εκδόσεις του ΚΜΣΤ & του ΚΣΤΘ
• 18:00: Συμμετοχή στην συνάντηση στρογγυλής τράπεζας «Τα 5 Μουσεία της Θεσσαλονίκης: Δράσεις και προοπτικές», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ, με αντικείμενο το γενικό θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Συνδιοργάνωση: Κίνηση 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
• 10:00-18:00: Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις «Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες: Η περφόρμανς στη συλλογή του ΚΜΣΤ» και «Αλέξανδρος Μαγκανιώτης. Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων»
• Ειδικές τιμές σε καταλόγους-εκδόσεις του ΚΜΣΤ & του ΚΣΤΘ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)
• 20:30: Εγκαίνια των εκθέσεων «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη» «Nikita Alexeev-Πλατωνικός Έρως»
• Ειδικές τιμές σε καταλόγους-εκδόσεις του ΚΜΣΤ & του ΚΣΤΘ

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
• 10:00-18:00: Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις «Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες: Η περφόρμανς στη συλλογή του ΚΜΣΤ» και «Αλέξανδρος Μαγκανιώτης. Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων»,
• Ειδικές τιμές σε καταλόγους-εκδόσεις του ΚΜΣΤ & του ΚΣΤΘ