Περιήγηση στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους για την Παγκόσμια Ημέρα ΠεριβάλλοντοςΠού;
Bοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους, Ιερά Οδός, Χαϊδάρι

Πότε;
05/06/2015 - 07:00 - 05/06/2015 - 15:00

Τι τρέχει;

Ο Bοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου διοργανώνει επίσκεψη-περιήγηση που θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί ως τις 3 το απόγευμα. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στα 200 καλλιεργημένα στρέμματα από τα συνολικά 1.860 του κήπου και να θαυμάσουν 4.000 είδη φυτών ιστορικής σημασίας, οικονομικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, αλλά και καλλωπιστικά, κάκτους και άλλα παχύφυτα, φυτά υγρών τροπικών δασών και αντιπροσωπευτικά είδη των οικογενειών από όλες τις ηπείρους. Τέλος, θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τα ελληνικά γεώφυτα και τα ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας.

Για τη ημέρα αυτή θα είναι ανοικτά στο κοινό τα θερμοκήπια και το φυτώριο συλλογών του Κήπου.

Λίγα λόγια για τον Βοτανικό Κήπο

Σημειώνεται ότι ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους είναι ένα Κοινωφελές Ίδρυμα (Ν.Π.Ι.Δ.), το οποίο διοικείται από πενταμελή Διοικητική Επιτροπή με Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδρύθηκε το 1951 με κληροδότημα του αείμνηστου Αλεξάνδρου Διομήδη. Σκοπός κατά την επιθυμία του διαθέτη είναι «να χρησιμεύσει διά την Πανεπιστημιακήν και άλλη διδασκαλία και να συντελεί δι’ εργαστηρίων και άλλων πειραματισμών εις τη διάδοση, καλλιέργεια, ανάπτυξη και αγάπη εις τα νέας γενεάς του κόσμου των φυτών, δένδρων και ανθέων».

Το όραμα του Διομήδη άρχισε να πραγματοποιείται μετά την παραχώρηση της δασικής έκτασης, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Κήπος, από το Υπουργείο Γεωργίας στο Ίδρυμα το 1961. Οι εργασίες διαμόρφωσης του Βοτανικού Κήπου βασίστηκαν στα σχέδια της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου H. Hammerbacher. Το έτος 1975, μετά την ολοκλήρωση μεγάλου κύκλου εργασιών, ο Κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

Ο κήπος καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.860 στρεμμάτων στην περιοχή Δαφνί του Δήμου Χαϊδαρίου, τα οποία καλύπτονται από φυσική κυρίως βλάστηση που περιλαμβάνει περισσότερα από 500 είδη. Στα όρια του Κήπου συναντάμε ένα από τα αρχαιότερα δάση χαλεπίου πεύκης της Αττικής με φυσικό υπόροφο από σκίνα, πουρνάρια και άλλα είδη. Μεγάλο τμήμα του Κήπου καλύπτεται επίσης από δάσος χαλεπίου πεύκης “εμπλουτισμένου”, μετά από αναδάσωση, με τραχεία πεύκη και κυπαρίσσια Σημαντικής έκτασης είναι οι θαμνότοποι και οι φρυγανότοποι με λαδανιές, αστοιβές, ασφάκες, γαλαστοιβές, θυμελαίες, θυμάρια, θρούμπια, γεμάτοι την άνοιξη με ολάνθιστα μονοετή φυτά και γεώφυτα. Στις συλλογές του Κήπου, στο καλλιεργημένο του τμήμα (200 στρέμματα), περιλαμβάνονται πάνω από 4.000 είδη φυτών από όλο τον κόσμο.

Ο Κήπος, εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, αποτελεί και ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας, επειδή το οικοσύστημα προστατευμένο από τις δυσμενείς ανθρώπινες επεμβάσεις παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός πλήρους τροφικού πλέγματος. Η προσφορά του Κήπου στην επιστήμη και τη διατήρηση της φυτικής ποικιλότητας καθώς και η συμβολή του στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων είναι πολύ σημαντική.