Το πρώτο μεταλλικό όπλο που τυπώθηκε σε 3Δ εκτυπωτή πυροβολεί 50 φορέςΠηγή

The Guardian


Η Αμερικανική εταιρία Solid Concepts κατασκεύασε, με τη βοήθεια ενός 3Δ εκτυπωτή, ένα αντίγραφο του κλασικού πιστολιού Browning 1911, το οποίο ξεπερνά τα πλαστικά σε ανθεκτικότητα και ακρίβεια, ρίχνοντας 50 σφαίρες πριν διαλυθεί. Η εταιρία κατασκεύασε τα τμήματα του όπλου που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 1985 χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται DMLS (direct metal laser sintering) και αναφέρει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα πελατών μέσα σε πέντε ημέρες.

Οι προηγούμενες προσπάθειες του ακτιβιστή Cody Wilson να κατασκευάσει ένα όπλο με τη βοήθεια 3Δ εκτυπωτών είχαν προκαλέσει ανησυχία πέρυσι, αλλά και φέτος, όταν κατασκευάστηκαν πλαστικά όπλα που είχαν τη δυνατότητα να ρίξουν λίγες βολές πριν διαλυθούν. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε τότε να μπλοκάρει τη διανομή των σχεδίων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε διαθέτει έναν κατάλληλο εκτυπωτή.

Ο Phillip Conner, υπεύθυνος της μεθόδου DMLS για τη Solid Concepts, ανέφερε ότι «δεν προσπαθούμε να βρούμε έναν ευκολότερο, φτηνότερο και καλύτερο τρόπο για να φτιάξουμε ένα όπλο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διαλύσουμε την αντίληψη ότι τα ανταλλακτικά που φτιάχνονται με DMLS δεν είναι αρκετά ισχυρά ή ακριβή για πραγματικές εφαρμογές».

Οι δοκιμαστικές βολές του όπλου έδειξαν ότι μπορεί να πυροβολήσει 50 φορές με ανεκτή ακρίβεια από σταθερή θέση. Η εταιρία αναφέρει ότι το όπλο αποτελείται από 30 τμήματα από ανοξείδωτο ατσάλι και ένα κράμα νικελίου-χρωμίου και ότι μπορεί να πετύχει το στόχο από απόσταση 30 μέτρων. Παρόλα αυτά, ένα τέτοιο όπλο δε θα μπορούσε να τυπωθεί με κάποιον οικιακό 3Δ εκτυπωτή, παρά μόνο με ένα βιομηχανικό: η διαδικασία εκτύπωσης λιώνει τη μεταλλική σκόνη τοπικά μέσω μιας στοχευμένης ακτίνας laser, με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ανταλλακτικών για αεροπλάνα ή ιατρικών οργάνων κατά παραγγελία.