Αστρονόμοι ανακαλύπτουν αντικείμενο που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο με αντίθετη φορά από τους πλανήτεςΠηγή

New Scientist


1145
vote

Ένα αντικείμενο στην παγωμένη ζώνη Kuiper φαίνεται πως περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο με φορά αντίθετη από αυτήν που ακολουθούν οι περισσότεροι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος. Αυτή η ανακάλυψη ενδεχομένως να εξηγήσει την προέλευση συγκεκριμένων κομητών, όπως αυτός του Halley.

Το «νέο» αντικείμενο, που ονομάστηκε 2008 KV42, ανήκει στη ζώνη Kuiper, ένα δακτύλιο παγωμένων αντικειμένων πέρα από τον πλανήτη Ποσειδώνα Η τροχιά του σχηματίζει γωνία 103.5 μοιρών με αυτήν της Γης, και άρα ταξιδεύει στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν των πλανητών. Υπό την επίβλεψη του Brett Gladman, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της British Columbia παρατήρησαν το αντικείμενο για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, το αντικείμενο έχει διάμετρο περίπου 50 χιλιόμετρα και ακολουθεί μια διαδρομή που το οδηγεί από μια θέση που έχει ίση απόσταση με αυτήν ανάμεσα στον Ήλιο και τον Ουρανό σε μια που απέχει από τον Ήλιο δύο φορές την απόσταση Ήλιου-Ποσειδώνα. Αν θεωρήσουμε ότι η απόσταση Γης-Ήλιου είναι 1 αστρονομική μονάδα (astronomical unit - AU), οι ακραίες θέσεις του αντικειμένου απέχουν 20 και 70 AUs από τον Ήλιο, αντίστοιχα.

Η τροχιά του αντικειμένου φαίνεται να είναι σταθερή για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αλλά οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργήθηκε σε άλλη θέση. Σύμφωνα με το Gladman, μάλλον γεννήθηκε στο ίδιο σημείο με κομήτες σαν αυτόν του Halley. Όπως το 2008 KV42, έτσι και αυτά τα ουράνια σώματα ταξιδεύουν γύρω από τον Ήλιο με ανάστροφες τροχιές ή πάντως σε τροχιές με μεγάλη γωνία, ενώ ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να κρατάει ανάμεσα σε 20 και 200 χρόνια.