Η εικονική πραγματικότητα ξαναζωντανεύει εικόνες, μυρωδιές και ήχους από το ρωμαϊκό HerculaneumΠηγή

ANSA - Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων


1189
vote

Ένα νέο μουσείο εικονικής πραγματικότητας υπόσχεται να φέρει στη ζωή τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης Herculaneum, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά την καταστροφή της από την έκρηξη του Βεζούβιου. Το εικονικό αυτό μουσείο με το όνομα MAV, του οποίου η δημιουργία διήρκεσε τρία χρόνια, έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες την εμπειρία της ζωής στην παράκτια αυτή πόλη πριν τη θανατηφόρα έκρηξη του ηφαιστείου. Στην τελική του έκδοση, το μουσείο περιλαμβάνει πάνω από 70 πολυμεσικές εφαρμογές, και έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τους ενήλικους επισκέπτες από τα παιδιά, καθώς επίσης και τους Ιταλούς από τους ξένους επισκέπτες, προσαρμόζοντας ανάλος το περιεχόμενό του.

Η διαδρομή στο μουσείο περιλαμβάνει προσομοιώσεις, ολογράμματα και ηλεκτρονικά εξαρτήματα τεχνολογίας αιχμής, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες τη ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων μιας εξαφανισμένης πόλης. Τα λουτρά, η πολυσύχναστη αγορά, ο οίκος ανοχής και ένα αρωματοποιείο έχουν αναπαραστεθεί με πιστότητα και, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μηχανικές κατασκευές, αναδίδουν τις οσμές εκείνης της εποχής. Το μοναδικό ηχητικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί, διηγείται στους επισκέπτες ιστορίες των κατοίκων ή τους καλεί να κάνουν τις αγορές τους στην εικονική αγορά του μουσείου. Καθώς οι επισκέπτες κινούνται μέσα σε αυτό, μαθαίνουν την ιστορία της δημιουργίας της πόλης και βλέπουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πολυάριθμων οικιών και κήπων στις οθόνες του μουσείου. Ο περιφερειάρχης της Νάπολι, Dino Di Palma, περιέγραψε το μουσείο MAV σαν ένα "εξαιρετικό και καινοτόμο έργο".

"Αυτό είναι το πρώτο εικονικό αρχαιολογικό μουσείο της Ιταλίας και αναμένεται να προωθήσει την τοπική οικονομία και τον τουρισμό", συμπλήρωσε. Το μουσείο κόστισε 10 εκατ. € και έχει εγκατασταθεί στο κτίριο ενός παλιού σχολείου, 100 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο. Το Herculaneum, μια μικρή παραλιακή πόλη νότια της Νάπολι, καταστράφηκε μετά την ίδια έκρηξη που έθαψε την Πομπηία, στις 24 Αυγούστου 79 μ.Χ. Παρότι όμως η Πομπηία σκεπάστηκε από την καυτή στάχτη και τη λάβα του ηφαιστείου, το γειτονικό Herculaneum θάφτηκε κάτω από μια στοιβάδα λιωμένων βράχων που ανακατεύτηκαν με τη λάσπη και το χώμα και στερεοποιήθηκαν.

Ακριβώς επειδή βρισκόταν πιο κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου, το Herculaneum θάφτηκε σε μεγαλύτερο βάθος από την Πομπηία. Έτσι, οι ανώτεροι όροφοι των κτιρίων διατηρήθηκαν και σε μερικά κτίρια βρίσκονται ακόμα ρούχα, κρεβάτια, ακόμα και μια βρεφική κούνια. Το Herculaneum είχε ακόμα το πλεονέκτημα ότι η καυτή λάσπη που το έθαψε βοήθησε στη συντήρηση των οργανικών υλών, όπως το ξύλο και τα υφάσματα.