Οι επιστήμονες στρέφονται στα κοτόπουλα για απαντήσεις για τις αλλεργίεςΠηγή

BBC News


1028
vote

Τα πουλιά έχουν μια "πετρωμένη" έκδοση του βασικού μορίου αρμόδιου για τις αυστηρές αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους. Οι ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο (KCL) ισχυρίζονται πως τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Chemistry, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αναζήτηση για μελλοντικές θεραπείες.

Το μόριο IgY στα πουλιά φαίνεται να είναι ένας αρχαίος πρόδρομος ενός παρόμοιου ανθρώπινου μορίου αποκαλούμενου IgE – ενός από τους ενόχους για την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια των επεισοδίων άσθματος ή του αναφυλακτικού σοκ. Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να ανακαλύψει γιατί το IgE προκαλεί ένα τέτοιο πρόβλημα, ενώ το IgY όχι.

Ο Δρ Alex Taylor, ένας από τους ερευνητές, είπε: "Αυτό το μόριο είναι όπως ένα ζωντανό απολίθωμα - το να που ανακαλύπτει κανείς ότι έχει ένα αρχαίο παρελθόν είναι σαν να εμφανιστεί ένας κοιλάκανθος (αρχαίο είδος ψαριού) στη λίμνη στον κήπο σας. Με τη μελέτη του, μπορούμε να ακολουθήσουμε την εξέλιξη των αλλεργικών αντιδράσεων γυρνώντας τουλάχιστον 160 εκατ. χρόνια πριν."

Ο συνάδελφός του, Δρ Rosy Calvert, συμπλήρωσε: "Ξέρουμε ότι μέρος του προβλήματος με το IgE στους ανθρώπους είναι το ότι δεσμεύεται εξαιρετικά στενά στα λευκά αιμοσφαίρια, προκαλώντας μια υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι θελήσαμε να ανακαλύψουμε εάν το IgY κάνει το ίδιο πράγμα."

Οι δοκιμές εργαστηρίων τους αποκάλυψαν ότι δεν δεσμεύεται με τον ίδιο τρόπο, και μια πιο λεπτομερής σύγκριση θα μπορούσε να αποκαλύψει τις λεπτές διαφορές που εξηγούν γιατί, και ίσως ορίσει τους στόχους για τα νέα φάρμακα ή τις επεξεργασίες.

"Να τις σταματήσουμε πριν εκδηλωθούν"

Ο Δρ Brian Sutton, διευθυντής του εργαστηρίου όπου διεξάγεται η σχετική έρευνα, ανέφερε ότι ίσως το IgE εξελίχθηκε με το συγκεκριμένο τρόπο στα θηλαστικά για να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερη βακτηριακή απειλή στο παρελθόν. "Το πρόβλημα είναι ότι τώρα έχουμε καταλήξει με ένα αντίσωμα που μπορεί να είναι λίγο περισσότερο ενθουσιώδες και μας προκαλεί τα προβλήματα με προφανώς αβλαβείς ουσίες, όπως η γύρη και τα φυστίκια, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τις απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές καταστάσεις."