Φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας 2012Ο Nao, το ανθρωπόμορφο ρομπότ της Aldebaran, σας περιμένει να "παίξετε" μαζί του

***Update: Όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ σε μορφή pdf***

Το FEST12 (13-16 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48) είναι μια γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας με στόχο την εξοικείωση μικρών και μεγάλων με τις έννοιες, τη μεθοδολογία και τα μυστικά της επιστημονικής σκέψης αλλά και τις εφαρμογές της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή.
Στο πρόγραμμα ομιλιών του FEST12, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ερευνητές θα μιλήσουν για τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονες ανακαλύψεις, ενώ ειδικοί της επικοινωνίας της επιστήμης θα αναδείξουν τα εργαλεία σύνδεσης επιστήμης και κοινωνίας.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικίλες πρωινές και απογευματινές δραστηριότητες. Οι πρωινές εκδηλώσεις αυτού του 4ημέρου: εργαστήρια, επιστημονικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά/θεατρικά δρώμενα, κατασκευές, επισκέψεις στα εργαστήρια του ΕΙΕ, απευθύνονται κυρίως σε μαθητές (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Οι απογευματινές παρουσιάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών συζητήσεων και απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό. Επίσης θα επαναληφθεί και η επιστημονική θεατρική παράσταση: CSI Science – Έγκλημα στο Εργαστήριο, ύστερα από την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε στη Βραδιά του Ερευνητή 2012.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από προβολές επιστημονικών ταινιών σε συνεργασία με το CAID και «ζωντανό» μουσικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tο πρόγραμμα είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό. Απαιτείται όμως δήλωση συμμετοχής στα σεμινάρια και το πρωινό πρόγραμμα. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 210 7273501 +516, e-mail: gramma@eie.gr, mkont@eie.gr

Πρωινό πρόγραμμα (έναρξη 10:30)

Τα Ινστιτούτα Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, (ΙΒΦΧΒ) και Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας, (ΙΘΦΧ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα μέσα από τις ακόλουθες δραστηριότητες:
Στο αμφιθέατρο:

 • Καλωσόρισμα από τον Δρ. Γιώργο Χρυσικό, ερευνητή ΙΘΦΧ, διάρκεια 15΄
 • Η πράσινη Χημεία: Παρουσίαση από τον Γιάννη Κώστα, ερευνητή ΙΒΦΧΒ, διάρκεια 15΄

Στον εξωτερικό χώρο:

 • Από το φάρμακο στην πρωτοπόρο θεραπεία: Παρουσίαση Βασιλική Πλέτσα, ερευνήτρια ΙΒΦΧΒ και συνεργάτες και στη συνέχεια κατασκευές και puzzle
 • Πρώτα βήματα στη …Χημεία μέσα από συναρμολόγηση μικρών μορίων (Acetic acid - ξύδι): Παρουσίαση: Ευαγγελία Χρυσίνα, Γιώργος Σωτηρούδης και συνεργάτες του ΙΒΦΧΒ
 • Ξενάγηση μικρών ομάδων μαθητών Λυκείου στα εργαστήρια

Στον χώρο της Βιβλιοθήκης: Σεμινάριο Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση (μόνο το Σάββατο)

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.) παρουσιάζει ένα σύνολο δραστηριοτήτων με θέμα: "Υδάτινο Περιβάλλον: Ερευνώ παίζοντας"

 • Εργαστήριο Βιολογίας με ζωντανό υλικό από τη θάλασσα. Η δραστηριότητα περιλαμβάνει τη χρήση στερεοσκοπίων.
 • Εργαστήριο Γενετικής: εκχύλιση DNA με πολύ απλά υλικά.Εργαστήριο Χημείας: Μέτρηση Οξυγόνου
 • Διαδραστικό Παιχνίδι Βιοποικιλότητας
 • Παζλ με 6 διαφορετικές όψεις (ποταμοί, μέδουσα, φύκη, κοράλλια, μεγάλοι ερευνητές, ψάρι) συνολικού μεγέθους 2,5X2,5 μέτρα
 • Παιχνίδι «Φιδάκι» με θέμα τη θάλασσα (σε κάθε βήμα τα παιδιά απαντάνε σε εύκολες ερωτήσεις)
 • Χριστουγεννιάτικες κατασκευές εμπνευσμένες από τη θάλασσα: Θαλασσινό χριστουγεννιάτικο δέντρο, Ζωγραφική με βότσαλα κλπ.

Παρουσίαση: «Μονάδα Εκπαίδευσης ΕΛΚΕΘΕ»

Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει:

 • Ψηφιακό παιχνίδι μνήμης “memory” σε ψηφιακή μορφή

Το παιχνίδι θα έχει δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο (για παιδιά προσχολικής ηλικίας), τα παιδιά καλούνται αναγνωρίζοντας τα 4 βασικά συναισθήματα να βρουν το ίδιο συναίσθημα προκειμένου να κάνουν ζευγάρι. Σε δεύτερο επίπεδο παρουσιάζονται τα βασικά συναισθήματα αλλά το ζευγάρι του καθενός αποτελεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί το συγκεκριμένο συναίσθημα.

 • Animation

Δημιουργία ενός εκπαιδευτικού βίντεο- animation με τη χρήση εύπλαστου υλικού (πλαστελίνη) για παιδιά σχολικής- προσχολικής ηλικίας.

 • Comic

Δημιουργία comic που θα αφορά μικρές καταστάσεις στις οποίες ένα παιδί σχολικής ηλικίας θα μπορούσε να βρεθεί με τους συμμαθητές τους, την οικογένεια του, τους φίλους του. Τα παιδιά καλούνται να συνδημιουργήσουν μαζί με τα μέλη του ΣΥΚΕΟΜ. Θα δημιουργηθούν 2,3 ή 4 καρέ, σε κάθε καρέ τα παιδιά θα αποφασίσουν τι θα γράψουν.

ITisART (αρωγός για παιδιά με δυσκολία στη μάθηση): Διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια με χρήση του Kinect της Microsoft για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (elearning motion detection MS Kinect games for children with learning disabilities)

Πρόκειται για πολύ-αισθητηριακά διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που βασίζονται στη τεχνολογία της ανίχνευσης κίνησης από την κάμερα βάθους Microsoft Kinect (Motion Detection Games). Χάρη σε αυτά τα παιχνίδια επιτυγχάνονται εργοθεραπευτικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν/βελτιώσουν δεξιότητες κινητικότητας, συντονισμό κίνησης και σκέψης, φωνολογική, ακουστική και οπτική ετοιμότητα με απώτερο στόχο το παιδί να εξοικειωθεί με δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και να το βοηθήσουν και στην πορεία του προς την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Τα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια συμβάλουν στο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, σύνθετα και δύσκολα στην εργοθεραπευτική βελτίωση προβλήματα όπως της δυσπραξίας (dyspraxia) των παιδιών, που συνδυάζεται με άλλα είδη μαθησιακών δυσκολιών όπως δυσλεξία και δυσαριθμία. Η προτεινόμενη προσέγγιση παρέχει στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις νοητικές τους δυνατότητες, να οργανώσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο και να αποκτήσουν τις βιωματικές εμπειρίες ώστε η σχολική τους επίδοση και η κοινωνική τους συμπεριφορά να φτάσει στα προβλεπόμενα επίπεδα σύμφωνα με τους δείκτες των νοητικών ικανοτήτων τους.

Συμμετοχή των Αρσακείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

 • Ο Όμιλος Χημείας των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού παρουσιάζει το θέμα:

Τεχνογνωσία και τεχνολογία μετάλλων στο αρχαίο Λαύριο. Διοργάνωση: Ευδοκία Πατσιλινάκου (δρ. χημικός), καθηγήτρια στο Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, Νανίνα Σακκά-Νικολακοπούλου (εκπαιδευτικός -συγγραφέας)

 • Οι Μαθητές της Β΄ Λυκείου του Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού παρουσιάζουν:

Πώς μοριακοί νάνοι μεταμορφώνονται σε τεχνολογικούς γίγαντες. Διοργάνωση: Ευδοκία Πατσιλινάκου, Μαρία Δημητροπούλου (καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας στο Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού). Επιστημονική καθοδήγηση: Νίκος Ταγματάρχης και Γιώργος Μούσδης, ερευνητές στο ΙΘΦΧ, ΕΙΕ.

Επί πλέον το Σαββατοκύριακο για παιδιά προσχολικής ηλικίας/μαθητές/γονείς και εκπαιδευτικούς

 • Ποιος θέλει να γίνει ερευνητής; (μόνο το Σαββατοκύριακο)

Ομάδα ερευνητών παρουσιάζουν ένα παιγνίδι γνώσεων με τη συμμετοχή των παιδιών, βασισμένο στο γνωστό format του «Εκατομμυριούχου», με αναμνηστικά δώρα.

 • Χριστουγεννιάτικο Εργαστήριο Στολιδιών Φράκταλ (Τα παιδιά προσεγγίζουν επιστημονικές έννοιες μέσα από κατασκευές) (μόνο το Σαββατοκύριακο)

Τι κοινό έχουν οι χιονονιφάδες και τα κλαδιά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με... τα μπρόκολα και τα κουκουνάρια;
Έχουν μια κοινή ιδιότητα σε ό,τι αφορά το σχήμα τους. Παρατηρώντας τα προσεκτικά, θα δούμε ότι αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές, πότε πιο μεγάλο και πότε πιο μικρό. Αυτά τα σχήματα λέγονται φράκταλ και υπάρχουν παντού γύρω μας στη φύση, ενώ έχουν βρει πολλές εφαρμογές στην επιστήμη και την τεχνολογία. Τα παιδιά θα τα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα συναρπαστικά γεωμετρικά αντικείμενα που ξεφεύγουν από την «κλασική» γεωμετρία!

Διοργάνωση- παρουσίαση: Άννα Χριστοδούλου και συνεργάτες

Το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει το "Μαγικό Φίλτρο: Ένα ψηφιακό παιχνίδι περιπέτειας με σκοπό τη μάθηση" (μόνο το Σαββατοκύριακο)

Το παιχνίδι αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ και περιλαμβάνει τέσσερα επεισόδια, αφηγηματικές σκηνές και περίπου 20 επιμέρους παιχνίδια σχετικά με τα μαθηματικά, τη γλώσσα, τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και τις δεξιότητες καθημερινής ζωής.

 

 

Μicrosoft & Συνεργάτες στη μάθηση παρουσιάζουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

 • Εφαρμόζοντας την τεχνολογία στη μάθηση: Xbox 360 - Φτιαγμένο για διασκέδαση!!! (τρία διαφορετικά Kinect)

Το Kinect ζωντανεύει τα παιχνίδια και την ψυχαγωγία σας με διαφορετικούς τρόπους—δεν χρειάζεστε πλέον χειριστήριο. Εύχρηστο και απίστευτα διασκεδαστικό, το Kinect θα ξεσηκώσει εσάς και τους φίλους σας από τους καναπέδες! Κινηθείτε, γελάστε και φωνάξτε με την ψυχή σας!

Διοργάνωση: Microsoft Συνεργάτες στην Μάθηση

 

Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

ecoKTHMA: Η σύζευξη ανθρώπου - φύσης: Δύο παιχνίδια διάδρασης με τη φύση

 • Διαδραστική επαυξημένη έκθεση με σπόρους, χώμα και φυτά: το θαύμα της... ψηφιακής καλλιέργειας
 • Ακολούθησε το Ζιζάνιο: πως φτιάχνουμε ένα ψηφιακό περιβόλι

 

 

 

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

 • Ηλεκτρομαγνητίζω…και τους ήχους της φωνής μου μετασχηματίζω...»: Πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Στο αμφιθέατρο:

 • Διαδραστική Γεωμετρία– Ένα εκπαιδευτικό σενάριο μετατροπής της Γεωμετρίας σε παιχνίδι.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σενάριο αναθέτει σε ομάδες των μαθητών να επεξεργαστούν συγκεκριμένα κεφάλαια και έννοιες της Γεωμετρίας, να σχεδιάσουν την δική τους διδακτική τεχνική και και να παράγουν με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών αντίστοιχες εργασίες – παρουσιάσεις – βίντεο – τραγούδια με τα οποία αφενός θα εμπλουτίσουν τις δικές τους γνώσεις και αφετέρου θα διδάξουν τους συμμαθητές τους με τον πιο πρωτότυπο, αλλά συνάμα ακαδημαϊκό τρόπο! Έτσι, δημιουργείται εκπαιδευτικό υλικό από μαθητές για μαθητές και επιτυγχάνεται δυναμική και δημιουργική αλληλεπίδραση μέσα στην τάξη. Η μαγεία των Μαθηματικών και της Γεωμετρίας προσεγγίζεται με διαδραστικό και παιγνιώδη τρόπο.

Απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά μπορούν να το παρακολουθήσουν και μαθητές (μόνο το Σάββατο,12.00΄)

Διοργάνωση: Microsoft Συνεργάτες στην Μάθηση και Δημήτρης Ράμμος - εκπαιδευτικός από τα Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Δημοτικά.

Ο Nicholas Harrigan, φυσικός (κάτοχος PhD από το Imperial College London) και κοινωνός της Επιστήμης, εισάγει τα παιδιά στον χώρο της επιστήμη και τα γοητεύει με τις πρωτότυπες παρουσιάσεις του:

 • Ψηλά, ψηλά και μακριά!!!!!!!

Ο Nicholas Harrigan θα ταξιδέψει τις νεαρότερες ηλικίες (5-10 ετών) ψηλά στον ουρανό, για να ανακαλύψουν μια σειρά από πολύ μικρά πράγματα που κρύβονται πίσω από το μυστικό κόσμο του ουρανού -τα σύννεφα και τα ουράνια τόξα, μέσα από την παρουσίασή του «Ψηλά, ψηλά και μακριά!» και τις περιπέτειες του μικρού Kevin που φιλοδοξεί να γίνει ουράνιο τόξο!

 • Μην το δοκιμάσεις αυτό …στο σπίτι!!!

Με την παρουσίαση αυτή, που απευθύνεται σε μαθητές 14-18 ετών, ο Ν.Η αποδεικνύει πώς πίσω από κάθε ασήμαντο καθημερινό αντικείμενο κρύβεται η επιστήμη της φυσικής. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση

Απογευματινό πρόγραμμα (έναρξη 19:30)

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου: Ανιχνεύοντας την ανθρώπινη οντότητα

 • Το σώμα και οι προεκτάσεις του, Στάθης Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, ΕΙΕ
 • Ανθρώπινη αυτοεκπλήρωση, Θεοδόσης Τάσιος, Καθηγητής ΕΜΠ
 • Περί ψυχής απορία, Στέφανος Ροζάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Συγγραφέας

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος

Προβολή επιστημονικής ταινίας (21:30) - Ανθρώπινη Ευφυΐα [Ειδική Μνεία της Επιτροπής Βραβείων Φεστιβάλ CAID] (διάρκεια 55 λεπτά)

Τρεισήμισι δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν παράγει αναρίθμητα δισεκατομμύρια ζωντανών ειδών. Μόνο ένα, ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν με σύμβολα, να τα ανασυνθέσουν σε άπειρες σημασίες, να εφεύρουν τεχνολογία για τη διάδοση του μηνύματος, να ανησυχήσουν για το πώς οι άλλοι ενδεχομένως αντιδρούν σε αυτό, να συλλογιστούν πάνω στο παρελθόν, να εικάσουν σχετικά με το μέλλον και να φανταστούν το άγνωστο.; Είναι η διορατικότητα και η φαντασία που πραγματικά κάνουν τους ανθρώπους μοναδικούς;

Προλογίζει: η Δρ. Βασιλική Πλέτσα, ερευνήτρια ΙΒΦΧΒ, ΕΙΕ

 

 Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου: Μικρόκοσμος και Σύμπαν

 • Σύντομη παρουσίαση: Χρήστος Τσάμης, Διευθυντής Ερευνών, ΙΠΥΦΔΠ, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
 • Η Φυσική του Μικρόκοσμου και το Σύμπαν, Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Δ/ντής του Τμήματος Θεωρίας του CERN και Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή στο Παρίσι
 • Σύγχρονη Κοσμολογία: Εξελίξεις και Αινίγματα, Λέανδρος Περιβολαρόπουλος, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Κοσμολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
 • Το Ηλιακό Σύστημα και εμείς, από την γέννησή του στην κατάκτησή του, Ξενοφών Διον. Μουσάς, Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Διεθυντής εργαστηρίου Αστροφυσικής, Παν/μιο Αθηνών

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος

Παράσταση επιστημονικού θεάτρου (21:30) - CSI Science «Έγκλημα στο Εργαστήριο» 
Ένα πτώμα, έξι ύποπτοι, κι ανάμεσά τους ένας δολοφόνος... Η επιστήμη θα δώσει και πάλι τη λύση, σε μια παράσταση επιστημονικού θεάτρου που συνδυάζει τη βιολογία και την ιατροδικαστική με μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές. 

 

 

 

 

 

 

 

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου: Η Επιστήμη, αλλιώς...

Ρομποτική & Τεχνητή Νοημοσύνη: Δεν με φοβίζουν! (ή, με φοβίζουν;) Ένα πρωτότυπο debate με τη συμμετοχή του κοινού το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει δύο φορές

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος συντονίζει υπέρμαχους και σκεπτικιστές σε μια διαλογική, διαδραστική αντιλογία

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

 • Αντώνης Γαστεράτος, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών, Παραγωγής & Διοίκησης, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης
 • Φώτης Λιαροκάπης, Διευθυντής του Interactive Worlds - Ομάδα Εφαρμοσμένης Έρευνας (iWARG), Σχολή Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι - Ερευνητής στο Serious Games Institute
 • Σταύρος Γιαγκάζογλου, Δρ. Θεολογίας, Σύμβουλος Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Διευθυντής περιοδικού «Θεολογία»
 • Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου, ΕΜΠ
 • Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Θεολογίας, Θεολογική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Vincent C. Müller , Καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Σπουδών, Anatolia College/ACT

Σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους της Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης από τον Δρα Σ. Περαντώνη, Δ/ντή Ερευνών, ΙΠ&Τ, ΕΚΕΦΕ «Δ»
Σύντομη εισαγωγή στη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη από τον Νικόλαο Μαυρίδη, Ass. Professor of Computer Engineering, NYU AD

Η Επιστήμη … εν δράσει (21.30) - Παρουσίαση από τον Nicholas Harrigan, φυσικό (κάτοχο PhD από το Imperial College London) και κοινωνό της Επιστήμης, μιας πρωτότυπης ..πρόκλησης: Ερευνητές : οι σούπερ ήρωες του σήμερα!
Ο Nicholas Harrigan θα αποκαλύψει πώς η επιστήμη μπορεί να δώσει υπερφυσικές δυνάμεις στους ανθρώπους! Ο ίδιος ύστερα από πολλές προσπάθειες για την απόκτηση …υπερδύναμης κατέληξε πως η επιστήμη ήταν η λύση που ζητούσε!!! Θα δείξει, λοιπόν, με πόση ευφυΐα η φύση χρησιμοποιεί διατομικές δυνάμεις για την αναρρίχηση σε τοίχους και πώς τα υλικά "παίζουν" με το φως μέχρι να σε κάνουν αόρατο. Μήπως τελικά η επιστήμη ικανοποιεί όλα αυτά που υποσχέθηκε η μεγάλη οθόνη?

Η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή μουσική (22:15) από το μουσικό συγκρότημα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπεύθυνη κ. Αναστασία Γεωργάκη, Επικ. Καθ. Μουσικής Τεχνολογίας)