Η στιγμή της δικαίωσης: ο καθ. A. Linde μαθαίνει τα νέα της πειραματικής επιβεβαίωσης της θεωρίας του "Πληθωριστικού Σύμπαντος"


Η στιγμή της δικαίωσης: ο καθ. A. Linde μαθαίνει τα νέα της πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας του "Πληθωριστικού Σύμπαντος"

Ο Ρώσος φυσικός A. Linde είναι ένας από τους επιστήμονες που πρότειναν την ιδέα του "Πληθωριστικού Σύμπαντος": σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, στα κλάσματα του δευτερολέπτου που ακολούθησαν το Big Bang, το Σύμπαν διεστάλη εξαιρετικά γρήγορα. Στις 17 Μαρτίου 2014, επιστήμονες του πειράματος BICEP2 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν ίχνη βαρυτικών κυμάτων στην κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, κάτι που πολλοί θεωρούν ότι υποστηρίζει τη θεωρία του Linde και των συνεργατών του.

Στο βίντεο του Πανεπιστημίου Stanford, ο αναπληρωτής καθηγητής Chao-Lin Kuo, ένας από τους ανθρώπους-κλειδί του πειράματος BICEP2, χτυπά την πόρτα του Linde και του ανακοινώνει τα νέα με τη φράση "It’s 5 sigma, at .2": το sigma αναφέρεται στην τυπική απόκλιση της μέτρησης και η φράση "5 sigma" ουσιαστικά περιγράφει τη στατιστική πιθανότητα να καταγράφεται ένα τυχαίο, και όχι πραγματικό, φαινόμενο - πρακτικά σημαίνει ότι η πιθανότητα αυτή είναι σχεδόν 1 στα 3.5 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, το ".2" περιγράφει την ίδια τη μέτρηση από τους αισθητήρες του BICEP2, δηλαδή το ποσοστό των κυματισμών στη μικροκυματική ακτινοβολία σαν αποτέλεσμα των βαρυτικών κυμάτων: παλιότερα πειράματα μιλούσαν για την τιμή 0.11 για την παράμετρο r, οπότε το 0.2 είναι αξιοσημείωτο.

Στο άκουσμα της είδησης, ο Linde και η συζυγός του Renata Kallosh κυριολεκτικά δεν πιστεύουν στ' αυτιά τους. Η συγκίνηση και η έκπληξη του Linde είναι εξαιρετικά έκδηλες, καθώς ζητά από το συνάδελφό του να επαναλάβει τα λόγια, που μόνο όσοι έχουν βαθιά εμπλακεί στο πείραμα μπορούν να καταλάβουν - είναι η στιγμή της δικαίωσης και της αναγνώρισης...
 

Pin It