Πώς μπορώ να διοργανώσω τη δική μου εκδήλωση;Σε γενικές γραμμές

Αν έχετε ήδη εμπειρία στη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με την εκπαίδευση, ίσως σας ενδιαφέρουν κάποιες γενικές γραμμές που μπορείτε να ακολουθήσετε όταν προγραμματίζετε μια εκδήλωση για το #codeEU:

 • Φροντίστε ώστε να είναι η εκδήλωσή σας φιλική προς τους αρχάριους, ακόμα και αυτούς που δεν έχουν καμιά εμπειρία με τον προγραμματισμό. Μην επικεντρώνεστε στις τεχνικές λεπτομέρειες, προσπαθήστε να δείξετε την ευχάριστη και πρακτική πλευρά της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιήσετε
 • Η μορφή της εκδήλωσης εξαρτάται από εσάς. Προτείνουμε πάντως να συμπεριλάβετε τουλάχιστον μια δημιουργική δραστηριότητα, όπου οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν κάτι μόνοι τους. Ακόμα καλύτερο θα ήταν αν μπορούν να μεταδώσουν αυτά που έμαθαν στην οικογένεια και τους φίλους τους!
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εργαλείο ή τεχνολογία σας είναι διαθέσιμη, αν και προτιμάμε εργαλεία που είναι δωρεάν και ελεύθερα διαθέσιμα.
 • Η πρώτη επαφή με κάτι καινούριο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Ένα χαμόγελο και η φιλική ατμόσφαιρα μπορούν να βοηθήσουν να σπάσει ο πάγος και να κάνουν όσους θεωρούν ότι δεν τα καταφέρνουν με την τεχνολογία, να αισθανθούν πιο άνετα.
 • Είναι επίσης καλή ιδέα να σχεδιάσετε μια δεύτερη επαφή. Πώς μπορούν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωσή σας να συνεχίσουν να μαθαίνουν; Σε ποιον μπορούν να απευθυνθούν αν έχουν περισσότερες ερωτήσεις;
 • Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής στο http://events.codeweek.eu/, ώστε να εμφανιστεί η εκδήλωσή σας στον Ευρωπαϊκό χάρτη!

Δεν έχετε διοργανώσει κάποια εκδήλωση μέχρι τώρα; Διαβάστε πιο κάτω, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε!

Τι χρειάζεστε για μια εκδήλωση #codeEU

Να τι θα χρειαστείτε αν θέλετε να διοργανώσετε μια εκδήλωση:

 • Μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να μάθουν. Για παράδειγμα, τους μαθητές, συναδέλφους, φίλους ή κάποια συγκεκριμένη ομάδα που θέλετε να βοηθήσετε. Θυμηθείτε, ότι μια ομάδα μπορεί να απαρτίζεται από δύο μόνο άτομα!
 • Έναν ή περισσότερους δασκάλους ή εισηγητές. Ο αριθμός εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος της εκδήλωσης. Για εργαστήρια, ίσως είναι καλή ιδέα να σχηματίσετε μικρότερες ομάδες που η καθεμιά θα δουλεύει με το δικό της εισηγητή. Οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Προγραμματισμού συνήθως απευθύνονται σε αρχάριους, έτσι οι εισηγητές δεν είναι απαραίτητο να είναι επαγγελματίες προγραμματιστές. Είναι πιο σημαντικό να διαθέτουν πάθος για τη μετάδοση της γνώσης, υπομονή να απαντούν ερωτήσεις και να καταλαβαίνουν τις δυσκολίες ενός αρχαρίου. Για μεγαλύτερες εκδηλώσεις, ίσως είναι καλή ιδέα να έχετε έναν κεντρικό συντονιστή που φροντίζει ώστε όλοι να έχουν ό,τι χρειάζονται και ό,τι όλα προχωράνε ομαλά.
 • Ένα χώρο για την εκδήλωση. Σχολικές τάξεις, συνεδριακοί χώροι και δημόσιοι χώροι μπορούν να στεγάσουν μια σπουδαία εκδήλωση με την κατάλληλη προετοιμασία. Όταν καθορίζετε τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, σκεφτείτε ότι στο χώρο μπορεί να έχει φασαρία και ομιλίες – έτσι, μην προσπαθήσετε να χωρέσετε πολλούς ανθρώπους σε έναν κλειστό χώρο, χωρίς παράθυρα.
 • Υπολογιστές με σύνδεση broadband. Ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας σας, μπορείτε να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να φέρουν τους δικούς τους υπολογιστές, οπότε θα χρειαστείτε και τις ανάλογες παροχές ρεύματος. Αν έχετε υπολογιστές στο χώρο, βεβαιωθείτε ότι το απαιτούμενο λογισμικό είναι ήδη εγκατεστημένο και ετοιμάστε οδηγίες για το πώς μπορεί να εγκατασταθεί στις συσκευές των συμμετεχόντων. Σκεφτείτε ακόμα ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να θέλουν να αναζητήσουν πληροφορίες στο Google ή το StackOverflow και να μοιραστούν κείμενο και φωτογραφίες της εκδήλωσης στα social media, οπότε βεβαιωθείτε ότι το ασύρματό σας δίκτυο μπορεί να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες.
 • Και τέλος, κάτι στο οποίο να εξασκηθούν. Ανάλογα με την ομάδα σας, προσπαθήστε να βρείτε θέματα που ταιριάζουν στην ηλικία των συμμετεχόντων και παρουσιάστε τα με έναν τρόπο που να είναι κατάλληλος για αυτούς. Τα παιδιά μπορεί να διασκεδάσουν φτιάχνοντας παιχνίδια με το Scratch, οι νέοι φτιάχνοντας μια εφαρμογή με το Rails ή χρησιμοποιώντας Python για συλλογή και ανάλυση δεδομένων, και οι ενήλικες μαθαίνοντας τα βασικά των HTML και CSS για να φτιάξουν το δικό τους blog. Δεν είναι δυνατό να τους κάνετε προγραμματιστές σε μια μέρα ή σε μια εβδομάδα, αλλά μπορείτε να τους δείξετε πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι να φτιάξουν κάτι μόνοι τους. Όταν επιλέγετε το θέμα, μην ξεκινάτε με τα εργαλεία που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, αλλά επικεντρωθείτε στο αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. Αναζητήστε έτοιμα σχέδια μαθημάτων ή προγράμματα εργαστηρίων στο web και προσαρμόστε τα στις ανάγκες της ομάδας σας.
 • Bonus ιδέα: η σοκολάτα και τα σνακ κρατούν τον κόσμο χαρούμενο, ειδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων!

Υλικά προώθησης

Αν η εκδήλωσή σας δεν απευθύνεται σε μια κλειστή ομάδα μαθητών, συναδέλφων ή φίλων, θα χρειαστεί να την προωθήσετε για να προσελκύσετε συμμετέχοντες. Τα social media αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο προώθησης, όπως και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τμήμα από τα δελτία τύπου θέλετε, όπως και το λογότυπο της Europe Code Week. Αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια online φόρμα δήλωσης συμμετοχής, ένα Facebook event ή μια υπηρεσία σαν το Eventora για την εγγραφή. Αν και προτιμάμε τις εκδηλώσεις με δωρεάν συμμετοχή, έχετε τη δυνατότητα να βάλετε μια μικρή χρέωση στους συμμετέχοντες – εναλλακτικά, απευθυνθείτε σε κάποια εταιρία ή startup πληροφορικής για χορηγία.

Ερωτήσεις;

Αν έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με την οργάνωση ή την προώθηση της εκδήλωσής σας, αφήστε ένα σχόλιο στην φόρμα στο τέλος της σελίδας ή στη σελίδα μας στο Facebook ή απευθυνθείτε σε έναν από τους Πρεσβευτές της EU Code Week στην Ελλάδα και την Κύπρο.