Επικοινωνία επιστήμης και ανύπαρκτη Ελληνική χρηματοδότηση


Τις τελευταίες εβδομάδες έλειπα πολλές μέρες από το γραφείο. Λίγο οι διακοπές, λίγο η συμμετοχή μου σε κάποια συνέδρια, κοίταζα τα email μου βιαστικά. Διάβαζα αυτά που με αφορούσαν άμεσα και έβαζα στην άκρη τα υπόλοιπα για να τα διαβάσω αργότερα. Επέστρεψα πλέον στην καθημερινότητα και άρχισα να ανοίγω τα συσσωρευμένα μηνύματα. Και τότε με έπιασε μια θλίψη...

Τέσσερα μηνύματα ήταν ανακοινώσεις καλέσματα προς επικοινωνούς επιστήμης για χρηματοδότηση των ιδεών τους ή των project τους από Βρετανικά ιδρύματα και οργανισμούς. Αφορούσαν βεβαίως ανθρώπους που διαμένουν στη Βρετανία. Στο παρελθόν έχω κάνει και η ίδια αιτήσεις χρηματοδότησης. Κάποιες ιδέες μου χρηματοδοτήθηκαν, κάποιες όχι. Πάντα όμως ένοιωθα ότι στη Βρετανία είχα τις ευκαιρίες μου.

Σε μια χώρα όπως η δική μας που ο όρος επικοινωνός επιστήμης είναι άγνωστος, και οι μετρημένοι στα δάχτυλά επικοινωνοί επιστήμης κάνουν αυτή τη δραστηριότητα ερασιτεχνικά (με την πραγματική έννοια της λέξης - εραστής της τέχνης), η πρόβλεψη για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων επικοινωνίας επιστήμης είναι ανύπαρκτη. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε κρατική χρηματοδότηση, αλλά και ευκαιρίες υποστήριξης από άλλους οργανισμούς.

Οι ανακοινώσεις των ευκαιριών που υπάρχουν στη Βρετανία και οι ανύπαρκτες παρόμοιες δομές στη χώρα μας κάνουν την Ελλάδα να φαίνεται για άλλη μια φορά, τριτοκοσμική χώρα. Γιατί η επιστήμη είναι πολιτισμός και άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα ενός τόπου. Και στους καιρούς που ζούμε, ας μην ξεχνάμε ότι ανάπτυξη χωρίς επιστήμη και τεχνολογία δε νοείται.