Οργανική χημεία


Οργανική χημεία

Τίτλος πρωτοτύπου

Organic chemistry

Συγγραφέας

John E. McMurry

Εκδόσεις

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Μετάφραση

Γεώργιος Βαρβούνης, Αναστασία Βροντελή, Αναστασία Δέτση, Αλέξανδρος Ζωγράφος, Ηλίας Κακουλίδης, Χαράλαμπος Κατερινόπουλος, Βασιλική Νικολαΐδου, Θεόδωρος Πρεβεδώρος, Βασιλική Σαρλή, Σέρκος Χαρουτουνιάν

Σελίδες

1296

ISBN

978-960-524-491-0

Περίληψη

Η Οργανική χημεία του John McMurry θεωρείται παγκοσμίως το πιο αξιόπιστο και εύχρηστο εγχειρίδιο διδασκαλίας της οργανικής χημείας σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Καθιερωμένο εδώ και δεκαετίες, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, φέρνοντας σε ουσιαστική επαφή με την οργανική χημεία τουλάχιστον 1.000.000 φοιτητές σε όλο τον κόσμο. Η έκδοσή του στα ελληνικά, πριν από 20 χρόνια περίπου, γνώρισε εντυπωσιακή υποδοχή από την ακαδημαϊκή μας κοινότητα – διδάσκοντες και φοιτητές. Η 9η αμερικανική έκδοση, μετάφραση της οποίας είναι η 2η ελληνική, διατηρεί αναλλοίωτες τις αρετές των προηγούμενων εκδόσεων: σφαιρική κάλυψη των θεμάτων, σαφήνεια, επιστημονική εγκυρότητα και το φημισμένο στυλ γραφής του ίδιου του McMurry. Ωστόσο, η νέα έκδοση είναι ακόμα καλύτερη. Έχει πολύ περισσότερα προβλήματα και ασκήσεις, καινοτόμους μηχανισμούς ανασκόπησης και ελέγχου εμπέδωσης της ύλης, ενώ είναι πλήρως ενημερωμένη σε πεδία αιχμής όπως η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού. Η Οργανική χημεία του McMurry παραμένει –και στην τελευταία έκδοσή της– το πρότυπο με το οποίο καλούνται να «αναμετρηθούν» όλα τα άλλα συγγράμματα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

Ο John E. McMurry είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης και Εταίρος του Ιδρύματος Alfred P. Sloan. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία (Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, Alexander von Humboldt, και Max Planck για την έρευνα), ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 12 γλώσσες. Επινόησε την περίφημη αντίδραση McMurry, που χρησιμοποιείται ευρέως για την εργαστηριακή παρασκευή οργανικών μορίων και φαρμάκων.