"Γκρόθεντικ : το Υπέρλαμπρο Άστρο των Μαθηματικών" από την ομάδα "Θαλής + Φίλοι"Πού;
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Πότε;
13/02/2015 - 19:00 - 13/02/2015 - 21:00

Τι τρέχει;

Γιος ενός ρώσου αναρχικού και μιας γερμανίδας ακτιβίστριας, ο Αλεξάντερ Γκρόθεντικ (Alexandre Grothendieck) έζησε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα σε οικοτροφεία για εγκαταλειμμένα παιδιά και στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα. Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για μαθηματικό, το μετάλλιο Fields, δίδαξε σε ονομαστά ιδρύματα όπως το Collège de France και το Institut des Hautes Études Scientifiques. Η συμβολή του εκείνα τα χρόνια οδήγησε σε τέτοιες ριζικές αλλαγές το τοπίο της μαθηματικής έρευνας, που για πολλούς συναδέλφους του o Γκρόθεντικ θεωρείται ο μεγαλύτερος μαθηματικός της εποχής του.

Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 το ενδιαφέρον του Γκρόθεντικ μετατοπίστηκε από τα μαθηματικά στην πολιτική και την οικολογία. Σταδιακά άρχισε να απομακρύνεται από την επιστημονική κοινότητα μέχρι που γύρω στο 1990 αποσύρθηκε σ’ ένα χωριό των Πυρηναίων όπου, με κύρια ενασχόληση το μυστικισμό και τη θρησκεία, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σαν ερημίτης συναντώντας ελάχιστους ανθρώπους και αρνούμενος οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση. Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 2014 σε ηλικία 86 ετών.

Στην εκδήλωση «Grothendieck: το Υπέρλαμπρο Άστρο των Μαθηματικών» η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την εποχή και το επιστημονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ανδρώθηκε ο Γκρόθεντικ καθώς και να εξηγήσει την προσωπική του προσφορά, την επιρροή αλλά και τον παράδοξο βίο του.

Ομιλητές

Απόστολος Δοξιάδης: «Γκρόθεντικ: Τα μαθηματικά σαν παραμύθι»

«Ήταν κοινός τόπος στους ερευνητές μαθηματικούς των τελευταίων δεκαετίων του εικοστού αιώνα ότι ο Αλεξάντερ Γκρόθεντικ ήταν ο μεγαλύτερος όλων, ο άνθρωπος που άλλαξε τα μαθηματικά της εποχής του όσο κανένας άλλος. Καθώς σπούδασα μαθηματικά ακριβώς στα χρόνια της αιχμής του Γκρόθεντικ, τον συνάντησα, αλλά και έζησα με ανθρώπους που είχαν συνεχή επαφή μαζί του, έζησα με κάποια έννοια βιωματικά το μύθο του. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη αλήθεια του μεγαλείου του, θα κουβεντιάσω το κατά πόσο οι αφηγήσεις γύρω από τον βίο του Γκρόθεντικ, αλλά και ο τρόπος που οι ανακαλύψεις του επηρέασαν και άλλαξαν τον κόσμο των μαθηματικών, μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα το πως προχωρεί η επιστήμη ως ανθρώπινη δραστηριότητα».

Τεύκρος Μιχαηλίδης: «Εκ του μηδενός προς το μηδέν: Η συνταρακτική πορεία του Αλεξάντερ Γκρόθεντικ στο μαθηματικό στερέωμα του εικοστού αιώνα».

«Στην παρουσίασή μου θα αναφερθώ στη δύσκολη παιδική ηλικία του Γκρόθεντικ, στην απρόσμενη αναρρίχησή του στην κορυφή της μαθηματικής πυραμίδας, εντός και εκτός των πλαισίων της ομάδας Μπουρμπακί, στη στροφή του προς τον πολιτικό ακτιβισμό και στη συνέχεια στον ερμητισμό που υπήρξε η τελική επιλογή του».