«Επιστήμη: Πραγματικότητα ή φαντασία;» Η Ισπανίδα συγγραφέας Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ μιλά για την εκλαΐκευση της ΕπιστήμηςΠού;
Αμφιθέατρο Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο

Πότε;
23/10/2014 - 19:00

Τι τρέχει;

- ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΡΥΠΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΜΠΑΛΟΝΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΟΡΥΒΟ;
- ΧΤΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΣΒΗΣΩ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΧΩΘΩ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΟΥ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΑ ΜΕΤΡΑ. ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑ;
- ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΝΑ ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΒΗΣΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΝΤΑΥΓΕΙΑ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ
ΣΠΙΤΙΑ ΟΥΤΕ ΦΩΣ ΑΠΟ ΒΙΤΡΙΝΕΣ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΟΜΩΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ. ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙ;

.... Αυτά αλλά και πολλά άλλα "έξυπνα" ερωτήματα και απαντήσεις δίνουν την αφορμή στην Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ, για να μιλήσει στους εφήβους για την Επιστήμη. Η διασημη Ισπανίδα συγγραφέας του βιβλίου «Η πόρτα με τις τρεις κλειδαριές» έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένη του Ινστιτούτου Θερβάντες, της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου κα των Εκδόσεων Πατάκη,

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) και σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά το κοινό με τον κόσμο της εκλαΐκευσης της επιστήμης Η διάλεξη απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε εφήβους μαθητές, αλλά και σε όλους τους λάτρεις της εκλαϊκευμένης επιστημονικής λογοτεχνίας. Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην διάλεξη είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσεων (και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων), στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου 210 9469631 και 632 (Τρίτη ως Παρασκευή ώρες: 08:30-20:00, Σάββατο και Δευτέρα ώρες: 08:30-15:30). Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Ισπανικά με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά.

Η Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ γεννήθηκε το 1978 στη Βαρκελώνη. Είναι Διδάκτωρ Κβαντικής Πληροφορίας και Οπτικής και έχει εργαστεί στα πιο σημαντικά κέντρα του κόσμου: στο CERN, στο σχέδιο του επιταχυντή σωματιδίων LHC κ.α. και έχει οργανώσει πολλές συζητήσεις και σεμινάρια για τη διάδοση της κβαντικής φυσικής στο ευρύ κοινό. Η συγγραφέας θα μοιραστεί με το ελληνικό κοινό τις σκέψεις της για την εκλαΐκευση της επιστήμης και θα τονίσει ότι αν και η επιστήμη συχνά σχετίζεται με τύπους και αριθμούς που φαίνονται πολύπλοκοι και αφηρημένοι, στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει σχεδόν «μαγική» αν την προσεγγίσουμε με έναν λίγο πιο διαφορετικό τρόποι Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ θα εξηγήσει πώς μπορούμε να επικοινωνούμε την Επιστήμη με τρόπο απολαυστικό και θα τεκμηριώσει γιατί η προσέγγιση της Επιστήμης είναι σημαντική για την εξέλιξη όλων μας.

Άλλωστε η ίδια έχει δώσει το πιο απτό και πετυχημένο παράδειγμα εκλαΐκευσης της Κβαντικής Φυσικής με το μυθιστόρημά της «Η πόρτα με τις τρεις κλειδαριές», που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για ένα βιβλίο για εφήβους που παρακολουθεί τον Νίκο Μιρ, έναν 14χρονο μαθητή που. δε φαντάζεται τις συνέπειες που του επιφυλάσσει η αλλαγή του δρομολογίου του για το σχολείο. Στο δρόμο του ανακαλύπτει ένα σπίτι που ποτέ δεν είχε ξαναδεί. Καθώς τον τραβάει το μυστήριο, θα μπει στο σπίτι αυτό και θα βρεθεί στον κβαντικό κόσμο, όπου θα γνωρίσει αξέχαστες εμπειρίες και θα συναντήσει το Μποζόνιο του Χιγκς!

Σημείωση: Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Επίσης υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ.
Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.