Λίγο πριν ... τη «Βραδιά Ερευνητή 2014»Πού;
Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ερευνητικό κέντρο "Αθηνά"

Πότε;
06/09/2014 - 18:00 - 19/09/2014 - 22:00

Τι τρέχει;

Τι είναι η «Βραδιά του Ερευνητή»;

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 300 πόλεις που βρίσκονται σε 24 Ευρωπαϊκές και γείτονες χώρες. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των Marie Skłodowska-Curie Actions, οι οποίες είναι ένα πρόγραμμα υποτροφιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση του Επαγγέλματος του Ερευνητή στην Ευρώπη.

Το 2014, η Βραδιά Ερευνητή διοργανώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, με σύνθημα "Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού". Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή.

Τρεις προκαταρκτικές εκδηλώσεις, pre-events, θα υποδεχθούν τη «Βραδιά του Ερευνητή»:

  • Σάββατο 06.09 : Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο
  • Παρασκευή 12.09 : Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Στάση Μετρό Ευαγγελισμός
  • Παρασκευή 19.09: «Αθηνά»-Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής, των Επικοινωνιών & της Γνώσης, Αρτέμιδος και Επιδαύρου, Μαρούσι

Τι θα συμβεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, λίγο πριν ... τη «Βραδιά Ερευνητή 2014»; Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και οι συνεργάτες τους με τρόπο πρωτότυπο, ελκυστικό και κατανοητό «μιλούν» για τη σπουδαιότητα της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή, τα υλικά και την τεχνολογία του παρελθόντος και του μέλλοντος. Απευθύνονται κυρίως σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς αλλά και στο ευρύτερο κοινό περιγράφοντας τι ερευνούν, τι περιλαμβάνει το επάγγελμα του Ερευνητή, πώς η Έρευνα συνδέεται με την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Τα διαδραστικά πειράματα/δραστηριότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: το ερευνητικό μετρό στις «γραμμές» σχεδιασμού &ανάπτυξης φαρμάκων, τα μαγνητικά νανοσωματίδια, τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου, την αρχαία τεχνολογία σήμερα και ... χθες, καθώς και ένα παγωτό ... ξεχωριστό από τα άλλα! Το κοινό θα παρακολουθήσει επίσης, έναν νέο τρόπο επικοινωνίας της επιστήμης... στα χνάρια του Stand-up comedy, το Stand-up Science! Η επιστήμη συνδυάζεται με τον αυτοσχεδιασμό και τη διασκέδαση.