Ομιλία του νομπελίστα François Englert στις εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια της Σχολής Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠΠού;
Αμφιθέατρο 4 Γενικών Εδρών, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Πότε;
11/05/2015 - 15:00

Τι τρέχει;

François EnglertΗ Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του ΕΜΠ γιορτάζει τα 15 της χρόνια και απευθύνεται στους φοιτητές της, στους φοιτητές και τους διδάσκοντες όλου του ΕΜΠ, σε μαθητές Λυκείου και στο ευρύ κοινό, διοργανώνοντας γενικές εκδηλώσεις της Σχολής (επισκέψεις μαθητών, συζήτηση για τη φυσιογνωμία του Διπλωματούχου της Σχολής, ομιλίες, κλπ) και ειδικές εκδηλώσεις των Τομέων της Σχολής (για "ψαγμένους" μαθητές, για Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης).

Στο πλαίσιο των ειδικών εκδηλώσεων, ο François Englert, Ομότιμος Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελών, Βραβείο Nobel Φυσικής 2013 (από κοινού με τον Peter Higgs) θα δώσει ομιλία για "... την θεωρητική ανακάλυψη του μηχανισμού που συνεισφέρει στην κατανόησή μας για την προέλευση της μάζας των υποατομικών σωματιδίων και ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε μέσω της ανακάλυψης του προβλεπόμενου θεμελιώδους σωματιδίου από τα πειράματα ATLAS και CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN", όπως αναφέρει η αιτιολόγηση του βραβείου από την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Περίληψη της ομιλίας

Ο μηχανισμός Brout-Englert-Higgs αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό του λεγόμενου Καθιερωμένου Προτύπου που περιγράφει με εκπληκτική ακρίβεια τον κόσμο των υποατομικών σωματιδίων και τρεις (από τις τέσσερις) αλληλεπιδράσεις που ασκούνται ανάμεσά τους: την ηλεκτρομαγνητική, την ισχυρή πυρηνική και την ασθενή πυρηνική αλληλεπίδραση (η τέταρτη αλληλεπίδραση, η βαρύτητα, δεν αποτελεί στοιχείο του Καθιερωμένου Προτύπου). Ο μηχανισμός παρουσιάστηκε το 1964 σε μια επιστημονική δημοσίευση του Englert και του Robert Brout (1928-2011) καθώς και σε ανεξάρτητη δημοσίευση του Peter Higgs. Λίγο αργότερα, τον ίδιο χρόνο, δημοσιεύθηκε ανάλογη εργασία από τους Gerald Guralnik, C. R. Hagen και Tom Kibble. Πολύ περιληπτικά, ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει, με συνεπή τρόπο, σε μια θεωρία να δίνει μάζα στα σωματίδια που είναι υπεύθυνα για τις αλληλεπιδράσεις. Το πειραματικά ελεγχόμενο αποτύπωμα του μηχανισμού αυτού είναι η παρουσία ενός υποατομικού σωματιδίου (του λεγόμενου σωματιδίου Higgs) που παρέμενε μη ανιχνεύσιμο έως το 2012, όταν τα δύο πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής CERN, το ATLAS και το CMS, ανακοίνωσαν την παρατήρηση ενός νέου σωματιδίου συμβατού με το προβλεπόμενο από τον εν λόγω μηχανισμό.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι εδώ.