Ομιλία Cafe Scientifique με θέμα «Αρχιτεκτονική vs Μουσική»Πού;
Άστυ68, Κωσταντινουπόλεως 68 (μετρό Κεραμεικός), τηλ. 210 3466896

Πότε;
19/02/2015 - 19:00

Τι τρέχει;

Cafe Scientifique απόψε με ομιλητή τον Πάνο Παρθένιο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, DDes Harvard GSD, Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου Κρήτης, για να δούμε αν μπορούμε να... «κουρδίσουμε» τις πόλεις μας!

Λίγα λόγια για το θέμα: Η αρχιτεκτονική και η μουσική δεν είναι τέχνες, ούτε επιστήμες. Είναι ένας μαγικός συνδυασμός και των δύο. Ένα αρχιτεκτονικό και ένα μουσικό έργο, μοιράζονται σημαντικές παραμέτρους στην διαδικασία σύνθεσης αλλά και ανάλυσης της δομής τους. Τι θα συνέβαινε εάν καταφέρναμε να ορίσουμε έναν μηχανισμό μετάφρασης - ένα λεξικό - της αρχιτεκτονικής σε μουσική και το αντίστροφο; Θα μπορούσαν οι αρχιτέκτονες να προσθέσουν ένα επιπλέον συνθετικό εργαλείο κατανόησης του χώρου στην παλέτα τους; Θα μπορούσε η μουσική να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο επίπεδο επαυξημένης πραγματικότητας στην αρχιτεκτονική; Πώς ακούγεται η μετάφραση ενός αστικού τοπίου σε μουσική και τι σημαίνει αυτό για τις πόλεις μας; Μπορούμε εν τέλει να κουρδίσουμε τις πόλεις μας;

Ο Πάνος Παρθένιος είναι απόφοιτος του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό τίτλο Master in Design and Construction Management από το Harvard Graduate School of Design, όπου τελείωσε και την διδακτορική του διατριβή με τίτλο Conceptual Design Tools for Architects. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο οποίο διδάσκει Αρχιτεκτονική Σύνθεση με Ψηφιακές Τεχνολογίες. Υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, έχει τιμηθεί με το βραβείο Harvard Digital Media Prize και το 1ο βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ίντερνετ και Πολυμέσων. Το 2009 επιλέχθηκε ανάμεσα στους 40 περισσότερα υποσχόμενους νέους αρχιτέκτονες της Ευρώπης με το βραβείο Europe 40 Under 40. Tο αρχιτεκτονικό γραφείο "Parthenios architects + associates" στην Αθήνα ασχολείται με μελέτες και επιβλέψεις κατασκευής κατοικιών, κτιρίων γραφείων, νοσοκομείων, θεάτρων, ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά., με δημοσιεύσεις έργων στον ελληνικό και διεθνή τύπο, καθώς και με συμμετοχές και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Είσοδος δωρεάν.