Αγαπάμε τον Zen Pencils έτσι κι αλλιώς, αλλά ακόμα περισσότερο με αυτό το καρτούν: 47 επιστήμονες, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, οι οποίοι άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ζούμε. Ο άνθρωπος πίσω από αυτά τα καταπληκτικά καρτούν, ο Gavin Aung Than, ξεκίνησε αρχικά να φτιάξει ένα top 10, αλλά διαβάζοντας και ψάχνοντας τη δουλειά όλων αυτών των "γιγάντων", όπως τους αναφέρει ο Νεύτωνας, αποφάσισε να διευρύνει τον κατάλογό του.
Στο σχέδιο βλέπουμε από τον Δημόκριτο, τον Αρχιμήδη, και τον Ερατοσθένη, μέχρι τον Κινέζο αστρονόμο και μηχανικό Zhang Heng, την Αλεξανδριανή φιλόσοφο και μαθηματικό Υπατία, τον πατέρα της οπτικής Ibn al-Haytham (Alhazen), τον Γουτεμβέργιο, τον "συνήθη ύποπτο" Leonardo da Vinci, τον Κοπέρνικο και τον Giordano Bruno που τον υπερασπίστηκε.
Στους πιο σύγχρονους, ξεκινά από τον Γαλιλαίο, τον Κέπλερ, τον Καρτέσιο και το Νεύτωνα, τον οποίο ονομάζει "Michael Jordan της επιστήμης" και στον οποίο ανήκει η φράση “If I have seen further it is by standing on ye shoulders of giants”, τον Βενιαμίν Φρανκλίνο, τον Henry Cavendish που ανακάλυψε το υδρογόνο και μέτρησε αποτελεσματικά τη μάζα της Γης, τον Φάραντεϊ, πρωτοπόρο του ηλεκτρομαγνητισμού, τον Δαρβίνο, τον Παστέρ, τον Maxwell με την ηλεκτρομαγνητική θεωρία του, τον Tesla ("The greatest geek ever lived"), τον Φρόιντ, τον πατέρα της κβαντικής θεωρίας Max Planck, τον βοτανικό και γεωπόνο George Washington Carver, τη Marie Curie, την αστρονόμο Henrietta Swan Leavitt, της οποίας το έργο συνέχισε ο Edwin Hubble και τον Ernest Rutherford, πατέρα της πυρηνικής φυσικής.
Από έναν τέτοιο κατάλογο δε θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και τρανταχτά ονόματα, όπως του Αϊνστάιν, του Φλέμινγκ, του Μπορ, και του Σρέντινγκερ, του πρώτου Ασιάτη Νομπελίστα Chandrasekhara Venkata Raman, του δις Νομπελίστα Linus Pauling, της πρωτοπόρου της γενετικής Barbara McClintock και των θαλασσοπόρων Rachel Carson και Jaques-Yves Cousteau. Με την έλευση της τεχνολογίας των υπολογιστών, αναγνωρίζουμε τα ονόματα του Alan Turing και του Tim Berners-Lee, ενώ στους Francis Crick και James Dewey Watson αποδίδεται (λανθασμένα;) η ανακάλυψη της μοριακής μορφής του DNA, αν και η Rosalind Franklin είχε κάνει σχετικά πειράματα νωρίτερα. Ο πολυμαθής Richard Feynman, η ανθρωπολόγος και βιολόγος Jane Goodall και ο Stephen Hawking ολοκληρώνουν αυτήν την all-star λίστα από ευεργέτες του ανθρώπινου πνεύματος.
Εικόνα υψηλής ανάλυσης