"QED" ή "Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν" στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"Πηγή

Ελληνικός Κόσμος


Ένα νέο ανέβασμα της ιδιαίτερα επιτυχημένης παράστασης "QED" ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν» του Πήτερ Παρνέλ επιχειρούν οι «Σαλτιμπάγκοι» και ο Γιώργος Κοτανίδης στη «Θόλο» του Kέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

H παράσταση εμπλουτίζεται με εικόνες του σύμπαντος και ψηφιακές αναπαραστάσεις της κίνησης των ηλεκτρονίων και των πλανητών, που θα προβάλλονται στη «Θόλο», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παίζεται θεατρική παράσταση στη «Θόλο».

Μια κορυφαία μορφή της επιστήμης, ο Νομπελίστας φυσικός Ρίτσαρντ Φάυνμαν (1918-1988), ξαναζωντανεύει στη σκηνή. Βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1965 για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική (Quantum Electo-Dynamics), από τα αρχικά της οποίας προκύπτει ο τίτλος του έργου "QED", ο Φάυνμαν ήταν μια πολύπλευρη μαγευτική προσωπικότητα, που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας. Ένας άνθρωπος που στάθηκε γενναίος απέναντι στη ζωή, την επιστήμη, την τέχνη και τις γυναίκες. Γενναίος απέναντι στην εξουσία και στο θάνατο. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους φυσικούς που, στα 25 του χρόνια, δούλεψε για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Παθιασμένος ντράμερ, ερασιτέχνης ηθοποιός, δημιουργικός ζωγράφος, ονειροπόλος ταξιδιώτης, αθεράπευτος γυναικάς, ένας υπερδραστήριος άνθρωπος. Συγκρούεται με το κατεστημένο στο όνομα της αλήθειας και αντιμάχεται τη σοβαροφάνεια με ειρωνεία και χιούμορ.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν ετοιμάζει στο γραφείο του μια διάλεξη με τίτλο «Όλα όσα γνωρίζουμε». Μας εξηγεί μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος και του ατόμου και μας μιλάει για όσα έζησε και όσα ονειρεύεται, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά περιστατικά από τη ζωή του.

Μια φοιτήτριά του, η Μύριαμ Φήλντ, τον πολιορκεί και προσπαθεί να του αποσπάσει μυστικά γύρω από τη φυσική επιστήμη και το σύμπαν. Κάποια στιγμή θα της αποκαλύψει: «Μια ζωή χόρευα και ερωτοτροπούσα με τη Φύση, αλλά ποτέ δε μ' άφησε ν' ανασηκώσω το πέπλο της».

Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και το θάνατο, καθώς πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα παραδοθεί στον καρκίνο που τον ξαναχτυπά ή θα υποστεί ακόμη μία εγχείρηση με 50% πιθανότητες επιτυχίας; Μια μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο Θεό και τη Φύση, ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια.

Κι όταν το συναίσθημα τον κυριεύσει, η επαφή με την Φήλντ, την φοιτήτριά του, θα του υπενθυμίσει τη χαρά της ζωής και θα αποφασίσει να δώσει τη μάχη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος, Γιώργος Κοτανίδης / Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης / Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη / Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Μουσική Επιμέλεια: Θάνος Αμοργινός / Μακιγιάζ: Δήμητρα Φαφαλιού
Ψηφιακό περιβάλλον: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κοτανίδης, Ελευθερία Γεροφωκά

Παραστάσεις: Πρεμιέρα: 18 Δεκεμβρίου 2009, Τετάρτη μέχρι Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:30

Τιμές εισιτηρίων: 22 ευρώ (γενική είσοδος), 17 ευρώ (φοιτητικό)

Προπώληση εισιτηρίων: «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος - Τηλ.: 212 254 0315, On-line αγορά εισιτηρίων: http://tickets.theatron254.gr