Βραβείο της ACM σε Ελληνίδα ερευνήτρια στο χώρο της πολυμεσικής υπολογιστικής και εφαρμογώνΠηγή

openscience.gr


Η Έφη Κοκιοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης, κέρδισε το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής στους τομείς της πολυμεσικής υπολογιστικής, τηλεπικοινωνιών και εφαρμογών (Multimedia Computing, Communications and Applications) για τη δουλειά της στη γεωμετρική ανάλυση πολυδιάστατης οπτικής πληροφορίας. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το ACM Special Interest Group on Multimedia (SIGMM), μια ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος μέσα στο πλαίσιο της ACM, μιας από τις δύο μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρίες στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
 
Η Δρ. Κοκιοπούλου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπόνησε τη διατριβή της στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne - EPFL). Σύμφωνα με την επιτροπή που απένειμε το βραβείο, η δουλειά αυτή αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στους τομείς της κωδικοποίησης και ταξινόμησης σημάτων και είναι ιδιαίτερα εύρωστη σε περιπτώσεις συνόλων πολυδιάστατων δεδομένων και στην παρουσία μετασχηματισμών ή πολλαπλών αντικειμένων. Η καινοτομία της διατριβής έγκειται στην εισαγωγή σημασιολογικών προσεγγίσεων και στην ανεξαρτησία από τους μετασχηματισμούς στα δεδομένα, έννοιες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε δίκτυα πολυμεσικών αισθητήρων. 
 
Η επίσημη τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ετήσιου διαθνούς συνεδρίου ACM International Conference on Multimedia 2010, που φέτος θα γίνει στη Φλωρεντία.