Ξεκινά σήμερα το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών από το CAIDΠηγή

openscience.gr


H Επιστήμη πάει Σινεμά! Το CAID - Κέντρο Επιστήμης Κοινωνίας και Τέχνης διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τη γιορτή του επιστημονικού ντοκιμαντέρ. Στο Κέντρο της Αθήνας, τα 30 καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, από όλο τον κόσμο, αναλαμβάνουν να σας ξεναγήσουν στην περιπέτεια της επιστήμης, από 18 έως 24 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλέως 23, καθημερινά.  

Όταν η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, τα μαθηματικά και η βιοποικιλότητα μπαίνουν στην κινηματογραφική αίθουσα και συναντούν το κοινό, με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας και την ιδιαίτερη ματιά ταλαντούχων σκηνοθετών, τότε η επιστήμη γίνεται ψυχαγωγία. Μη χάσετε την Τελετή Έναρξης της Δευτέρας 18 Οκτωβρίου (18:30-19:15), όπου θα πραγματοποιηθεί και η Απονομή των Βραβείων 2009. 

Εκτός από την τελετή έναρξης, σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Βιοποικιλότητα - Φύση" θα προβληθούν οι ταινίες:

19:20-20:10 Diverseeds (Plant Genetic Resources for Food and Agriculture / Γενετικοί Φυτικοί Πόροι για Τροφή και Γεωργία), Austria, 2009

Στη γεωργία, η διαδεδομένη υιοθέτηση ορισμένων μόνο βελτιωμένων ποικιλιών έχει περιορίσει τη γενετική βάση σημαντικών καλλιεργειών εδώδιμων φυτών και οδήγησε στην εξαφάνιση εκατοντάδων εγχώριων ειδών. Η διατήρηση και χρήση φυτών με γενετική ποικιλότητα είναι ζωτική για την κάλυψη των μελλοντικών παγκόσμιων αναπτυξιακών αναγκών στην Ευρώπη, την Ασία και αλλού. Το ντοκιμαντέρ δείχνει γιατί η βιοποικιλότητα είναι σημαντική για τη γεωργία και πώς διατηρήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Το φιλμ αναδεικνύει –με εξαίσιες εικόνες από την Ευρώπη και την Ασία- τη σχέση των παραδοσιακών εγχώριων ειδών, των άγριων συγγενικών τους καλλιεργειών, των γενετικών τραπεζών (συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων) και των κοινωνικών κινημάτων των πολιτών στην οικουμενική πρόκληση για τη διατήρηση και τη χρήση φυτογενετικών πόρων για τη διατροφή και τη γεωργία.  

20:15-21:10 Seed Warriors / Οι Πολεμιστές των Σπόρων, Switzerland, 2009

Μέχρι το 2050, οι θερμοκρασίες παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στην παραγωγή τροφής μέχρι και 30 τοις εκατό σε κάποιες περιοχές. Ωστόσο, οι παγκόσμια διατροφικές ανάγκες θα έχουν διπλασιαστεί. Πώς θα ταΐσουμε τον κόσμο; Είναι το «Θησαυροφυλάκιο της Ημέρας της Κρίσης», που είναι χτισμένο στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Νορβηγίας και περιέχει σπόρους από όλο τον κόσμο, ένας πρακτικός τρόπος για να διασφαλίσουμε την παγκόσμια βιοποικιλότητα ή πρόκειται για ένα ουτοπικό ιδεώδες; Στο Οι Πολεμιστές των Σπόρων θα ακούσουμε επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από αυτό το φιλόδοξο σχέδιο και θα ταξιδέψουμε στην Κένυα, για να διερευνήσουμε πώς το «Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων στο Svalbard» μπορεί να συνεισφέρει στον πόλεμο κατά της πείνας. 

21:15-21:55 Synbiosafe (Synthetic Biology and its Safety and Ethical Aspects / Συνθετική Βιολογία, η Ασφάλειά της και Ηθικές Απόψεις), Austria, 2009

Η Συνθετική Βιολογία είναι μια προσπάθεια σχεδιασμού και δημιουργίας νέων μορφών ζωής –ζωής που δεν είχε δει ποτέ πριν ο κόσμος και δεν μπορεί να ανευρεθεί στη φύση. Ανακαλύψτε μια τεχνολογία ζωής που θα αλλάξει στο μέλλον τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα έμβια συστήματα και τις μηχανές. Με πολλές προσδοκώμενες ωφέλειες και ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία, οι κοινωνιολογικές και ηθικές απόψεις που σχετίζονται με αυτό το επιστημονικό παράδειγμα, γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές. Το Synbiosafe προσφέρει ουσιαστική επίγνωση μιας μελλοντικής τεχνολογίας και των εφαρμογών της στον πραγματικό κόσμο. Το επιστημονικό φιλμ ρίχνει, επίσης, φως στα οφέλη και τους κινδύνους της συνθετικής βιολογίας και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία του μέλλοντός μας. Παρουσιάζει όχι μόνο το τι είναι η συνθετική βιολογία, αλλά και το τι μπορεί να σημαίνει για την κοινωνία μας, την οικονομία και το περιβάλλον μας.  

22:00-22:50 Amazing Plants / Εκπληκτικά Φυτά, UK, 2009 

Τo φιλμ Εκπληκτικά Φυτά μας ξεναγεί στο συναρπαστικό κόσμο των φυτών. Τα φυτά, που μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε δεδομένα, αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Μέσω των αισθήσεων, της ακοής, της οσμής και της γεύσης, αυτά τα φυτά συνεχίζουν το ταξίδι τους μέσα στη χαμηλή βλάστηση, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Επιστήμονες και ειδικοί αποκαλύπτουν τις δεξιότητες και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν τα φυτά, για να επιβιώσουν, με τα αρπακτικά φυτά να χρησιμοποιούν κάθε τέχνασμα -μεταξύ των οποίων και τη μυρωδιά της λείας τους- για να προσελκύσουν ένα γεύμα. Στην αναζήτηση των αμυντικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν τα φυτά, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η εκπληκτική ακακία, η οποία δίνει εντολές σε ένα στρατό από μυρμήγκια, για να απομακρύνουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ειδικοί διερευνούν το πώς η ανθρώπινη παρέμβαση επηρεάζει τα φυτά και, μέσω αυτής της συναρπαστικής ματιάς, το πώς τεχνολογικά επιτεύγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν το μέλλον της γεωργίας.