Βιομιμητισμός. Ή αλλιώς "Do it like Nature”!!

 Ημερομηνία: Δευτέρα 15 Σεπ 2014
Συγγραφέας: Ουρανία Κούκουρα

Εικόνα: Ουρανία Κούκουρα
Pin It

Ο άνθρωπος, από την αρχή της εμφάνισης του στη Γη, έμαθε να αντιμετωπίζει και να επιλύει προβλήματα που αρχικά είχαν σχέση με την επιβίωση του, έπειτα με τη διαβίωση και τη συμβίωση του με άλλα άτομα και τελικά με την «ευβίωση» του. Οι λύσεις ήταν συνήθως αποτέλεσμα μιας σειράς αποτυχημένων δοκιμών. Πριν από όλους και από όλα όμως, η Φύση είχε επιτύχει μία ισορροπία μεταξύ ύλης και ζωής, μέσα από δοκιμές και αποτυχίες που είχαν συντελεστεί πολύ πριν την εμφάνιση του ανθρωπίνου είδους.

Ενώ ο άνθρωπος κατασκεύαζε γερανούς, τα μυρμήγκια μπορούσαν να κουβαλήσουν 100 φορές το βάρος τους, οι αράχνες παγίδευαν τα θηράματά τους στον ιστό τους πολύ πριν ο άνθρωπος κατασκευάσει δίχτυα για να εξασφαλίσει την τροφή του. Πρόκειται για λειτουργίες και δομές που δοκιμάστηκαν και επιβίωσαν. Η Φύση επομένως, δεν θα έπρεπε να θεωρείται απλά το περιβάλλον στο οποίο πρέπει να προσαρμόσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητά μας. Η Φύση μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο μας, το δάσκαλο και το μέτρο μας.

Η μελέτη της φύσης και των μηχανισμών αυτοδιαχείρισης και αυτοελέγχου της είναι ένας άριστος τρόπος για να βρούμε λύσεις σε προβλήματα σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ιατρικής, η δημιουργία της πενικιλλίνης έγινε μέσα από μία τυχαία παρατήρηση, όταν ένας μύκητας επιμόλυνε τις καλλιέργειες μικροβίων του Αλεξάντερ Φλέμιγκ. Μιμούμαστε λοιπόν την φύση εδώ και πολλά χρόνια, προσπαθώντας να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας με τελικό αποτέλεσμα όμως να στρεφόμαστε εναντίον της. Ο σχεδιασμός των πλοίων, των αεροπλάνων, οι επιστήμες της αεροδυναμικής και της υδροδυναμικής, έχουν στηριχθεί στη μελέτη της κίνησης των πουλιών και των ψαριών. Ο καθένας από μας μπορεί να σκεφτεί μια καθημερινή επαγγελματική μας δραστηριότητα που είναι αποτέλεσμα βιομιμητισμού.

Ο βιομιμητισμός αποτελεί ένα παγκόσμιο σύγχρονο κίνημα μέσα από το οποίο επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες συνεργάζονται με βιολόγους, γεωπόνους και ζωολόγους με βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου μέσω μηχανισμών που έχουν την εξήγησή τους στη φύση. Ερευνητικές ομάδες σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου εργάζονται πάνω σε πειραματικές μελέτες με σκοπό την εφαρμογή φυσικών διαδικασιών ή τεχνικών στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Επιχειρηματικοί κολοσσοί επιχορηγούν αυτά τα πειράματα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν πλέον ολοκληρωθεί και να κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

Η ελληνική ομάδα βιομιμητισμού αποτελεί μία προσπάθεια νέων ανθρώπων από διαφορετικούς τομείς της επιστήμης και της τέχνης να προσεγγίσουμε σύγχρονα προβλήματα των κοινωνιών μας, μέσα από όσα έχει ήδη δοκιμάσει και καταφέρει το φυσικό μας περιβάλλον. Είναι μία ευκαιρία και η απαρχή συνεργασιών ανθρώπων με όραμα από όλο τον κόσμο, με στόχο την εφαρμογή των φυσικών κανόνων σε προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά από τη στρεβλή αντίληψη της συμβίωσης μας με το περιβάλλον.