Οδηγήστε το πλοίο σας στα λιμάνια του κόσμου με τη δύναμη του Google EarthΠηγή

O'Reilly radar


Πριν ένα περίπου χρόνο, η Google διέθεσε ελεύθερα στους χρήστες το προγραμματιστικό περιβάλλον (API) που είναι απαραίτητο για να υλοποιήσει κανείς τις δικές του εφαρμογές με το Google Earth. Μια από τις πιο εντυπωσιακές από τις ελεύθερες εφαρμογές είναι το δικτυακό παιχνίδι Ships που βάζει τον παίκτη στη θέση του καπετάνιου ενός πλοίου της επιλογής του (από μια απλή σκούνα μέχρι ένα ...κρουαζιερόπλοιο!), το οποίο οδηγεί σε μια "πίστα" χτισμένη με τα εργαλεία της Google πάνω στα πραγματικά δεδομένα των λιμανιών.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο Google Earth Blog, όλες οι πληροφορίες και τα αντικείμενα που εμφανίζονται είναι τρισδιάστατα μοντέλα που ακολουθούν με ρεαλισμό τους φυσικούς νόμους για την κίνηση, την αδράνεια (δοκιμάστε να βάλετε "ανάποδα" ή να κατεβάσετε την άγκυρα στο πλοίο σας!) και τον ήχο, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εικονικό καπετάνιο να τοποθετήσει την κάμερα από την οποία παρατηρεί τη σκηνή σε όποιο σημείο προτιμά. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί επιτυχημένες δικτυακές τεχνολογίες όπως το Flash, αλλά και το Google SketchUp για να μετατρέψει απλές φωτογραφίες και σχέδια κτιρίων σε μοντέλα τριών διαστάσεων.

Το Google Earth και το σχετικό προγραμματιστικό περιβάλλον ταιριάζουν απόλυτα σε παιχνίδια όπου απαιτείται η ρεαλιστική αναπαράσταση ενός χάρτη ή ενός μεγάλου χώρου, ενώ δεν περιορίζεται σε δικτυακές χρήσεις, αφού χρησιμοποιείται και στο παιχνίδι Last Guy που κυκλοφορεί στο PlayStation 3. Δείτε το Ships σε δράση στο παρακάτω βίντεο από το YouTube: