Ομιλία του Σταύρου Κατσανέβα με τίτλο "Μελετώντας τον κόσμο - Από τον Θαλή στην Αστροσωματιδιακή φυσική"Πηγή

ΟΜΜΘ


Βιώνουμε την ραγδαία εξέλιξη των επιστημών. Από την Κοσμολογία (την γένεση, την εξέλιξη του σύμπαντος, την δημιουργία του ηλιακού συστήματος), στην Βιολογία (το πρώτο κύτταρο, η εμφάνιση περισσότερο πολύπλοκων οργανισμών, η έντονη βιοποικιλότητα), στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνικής. Στα πλαίσια του προγράμματος “Η Γιορτή της Επιστήμης” θα αναδείξουμε το επιστημονικό εγχείρημα, τα επιτεύγματα της επιστήμης, όπως και τις μελλοντικές προοπτικές.

Ο Σταύρος Κατσανέβας μιλά για τον Θαλή, τα νετρίνα και τα βαρυτικά κύματα

Έναν από τους κορυφαίους φυσικούς της Ευρώπης, τον Σταύρο Κατσανέβα, φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των ομιλιών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Έλληνας επιστήμονας, ο οποίος διαπρέπει επί σειρά ετών στη Γαλλία, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Μελετώντας τον Κόσμο. Από τον Θαλή στην Αστροσωματιδιακή Φυσική» την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. (κτήριο Μ2, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κατσανέβας θα επιχειρήσει σύντομη αναδρομή στις προσωκρατικές και κλασικές ρίζες της κοσμολογίας. Ακολούθως, θα παρουσιάσει τα πολλαπλά μέτωπα της σύγχρονης αστροσωματιδιακής φυσικής και κοσμολογίας: τη μελέτη της ακτινοβολίας κοσμολογικού υποβάθρου, την έρευνα για την ταυτότητα της σκοτεινής ύλης και ενέργειας, το ρόλο των νετρίνων, τη μελέτη των βίαιων φαινομένων με σωματιδιακούς αγγελιαφόρους και ιδιαιτέρως την πρόσφατη αρχή της αστρονομίας των βαρυτικών κυμάτων. Η ομιλία του θα ολοκληρωθεί με την περιγραφή ορισμένων εφαρμογών της αστροσωματιδιακής φυσικής, αλλά και την παρουσίαση του επιστημονικού οδικού χάρτη της Ευρώπης για την αστροσωματιδιακή φυσική (APPEC).

Η πρόσβαση στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά προηγουμένως απαιτείται η προμήθεια δωρεάν δελτίων εισόδου, που θα διανεμηθούν από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ αυστηρώς με σειρά προτεραιότητας μία (1) ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, δηλαδή από τις 6 μ.μ. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες