Ταξίδι 6.000 χιλιομέτρων με βιοκαύσιμα και υβριδικό κινητήραΠηγή

Scientific American


Ένα ειδικά διαμορφωμένο Toyota Prius ταξίδεψε περίπου 6.000 χιλιόμετρα για να φτάσει στη Νέα Υόρκη ειδικά για την πρεμιέρα του ντοκυμαντέρ Fuel. Ποιο είναι το περίεργο; Ότι χρησιμοποίησε μια μπαταρία βάρους 300 κιλών και ένα μίγμα καυσίμου από άλγες και συμβατική βενζίνη. Με κατανάλωση ενός λίτρου μίγματος ανά εξήντα χιλιόμετρα και τελική ταχύτητα μόλις 85 χιλιόμετρα ανά ώρα, το Algaeus, όπως ονομάστηκε από το όνομα του αρχικού μοντέλου και την προέλευση του καυσίμου, χρησιμοποιείται περισσότερο για να διαφημίσει την ιδέα πίσω από την ταινία και λιγότερο σαν προοπτική για το άμεσο μελλον - αυτό γιατί το μίγμα περιείχε μόλις 5% καύσιμα από άλγες, οι οποίες δίνουν περίπου 30% κατά βάρος σε καύσιμο.

Η πρώτη ύλη προήλθε από τις ιδιόκτητες λιμνώδεις εκτάσεις της εταιρίας Sapphire Energy στο New Mexico, όπου ενδημικά στελέχη αλγών καλλιεργούνται σε αλμυρό νερό και τρέφονται με διοξείδιο του άνθρακα, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στα αεριούχα αναψυκτικά. Η διύλιση του καυσίμου έγινε στις εγκαταστάσεις της Syntroleum στη Louisiana και η συμπεριφορά του στον κινητήρα δε διέφερε καθόλου από εκείνη του συμβατικού.

Η ταινία Fuel φιλοδοξεί στο να παρουσιάσει τις εναλλακτικές λύσεις για παραγωγή καυσίμων στο άμεσο μέλλον. Ο στόχος της Sapphire Energy είναι να μπορέσει να παράγει μέχρι 5.000 γαλόνια καυσίμου από άλγες ανά εκτάριο γης με ρυθμό 10.000 βαρελιών την ημέρα και κόστος 60-80 δολλάρια ανά βαρέλι. Για να το κάνει όμως αυτό θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις ύψους ενός δις δολλαρίων.