Πηγή

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία με τελείως διαφορετικό τρόπο από τους γονείς τους
Αν κάποιος μάς ζητούσε να ονομάσουμε μια δυνατότητα που θα θέλαμε να έχουν οι υπολογιστές ή οι φορητές συσκευές μας, ποια θα ήταν αυτή; Μήπως η δυνατότητα «να αγγίξουμε τα πράγματα που είναι στην οθόνη, να τα αισθανθούμε και να τα μετακινήσουμε» όπως ζήτησε η 7χρονη Ντανιέλα; Ή μήπως ένα φορητό υπολογιστή που να δουλεύει με την ενέργεια του Ήλιου, σαν τη συνομίληκή της Τζένα; Από την άλλη, η 12χρονη Χριστίνα θα ήθελε να ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς, ακόμα και αν αυτό απαιτεί τη βοήθεια τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας.
Αυτές είναι λίγες μόνο από τις απαντήσεις που συνέλεξε η εταιρία ερευνών Latitude Research μέσα από μια έρευνα που ζητούσε από 126 παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών να περιγράψουν ιδεατές δυνατότητες για υπολογιστές και συσκευές με πρόσβαση στο web. Αν και ήταν αναμενόμενο τα παιδιά να θεωρούν τις ψηφιακές δυνατότητες και εμπειρίες σαν κάτι δεδομένο, η έρευνα έδειξε ότι επιθυμούν ολοένα και περισσότερο τις εμπειρίες εμβύθισης (immersion) στο ψηφιακό περιεχόμενο και την αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση της ψηφιακής τεχνολογίας με τα αντικείμενα, τους χώρους και τις δραστηριότητες του φυσικού κόσμου - αυτό φαίνεται να περιλαμβάνει και τις διαπροσωπείες με τα υπολογιστικά συστήματα, αφού 1 στους 3 συμμετέχοντες στην έρευνα δε μίλησε καθόλου για τον κλασικό τρόπο αλληλεπίδρασης με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Παράλληλα, τα παιδιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προσγειωμένα στις «απαιτήσεις» τους, αφού μόνο το 4% πρότεινε πράγματα που είναι αδύνατα με τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως το ταξίδι στο χρόνο ή η τηλεμεταφορά.
Η επιλογή των παιδιών για την έρευνα έγινε με βάση το γεγονός ότι οι επιθυμίες τους δε ρυθμίζονται με βάση τι κυκλοφορεί στην αγορά ή τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους, αλλά σχετίζεται με το τι θέλουν να κάνουν, χωρίς να σκέφτονται τι είναι εφικτό ή αρεστό στον πολύ κόσμο. Τα σύγχρονα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία κατά την περίοδο μάθησης με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι γονείς τους κι επομένως έχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με το τι πρέπει και μπορούν να κάνουν. Σύμφωνα με τον Geoff Barnes, υπεύθυνο για την έρευνα στις εμπειρίες των χρηστών, «τα παιδιά θα βρουν τον τρόπο να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε συσκευή βρίσκεται μπροστά τους και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα βιώσουν, θα αξιολογήσουν και θα δημιουργήσουν οτιδήποτε άλλο μετά» και συνέχισε λέγοντας ότι «τα οράματα των παιδιών σχετικά με το μέλλον της τεχνολογίας είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις τρέχουσες αλλαγές στις τεχνολογικές συνήθειές μας, όπως η εισαγωγή των συσκευών πολλαπλής αφής (multi-touch)»
Η βασική ερώτηση της έρευνας ήταν «σχεδιάστε την εικόνα μιας δραστηριότητας που θα ήταν ωραίο να κάνετε με τον υπολογιστή σας ή το internet, αλλά ο υπολογιστής σας δε μπορεί να την κάνει τώρα». Παράλληλα, οι γονείς παρείχαν πληροφορίες για τη χρήση του internet από το παιδί τους και την εξοικείωσή του με την τεχνολογία. 38% των απαντήσεων σχετίζονταν με την ανάγκη για περισσότερες εφαρμογές εμβύθισης στο περιεχόμενο ή με εμπειρίες απεικόνισης και αλληλεπίδρασης σε τρεις διαστάσεις. Αντίστοιχα, οι γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις συσκευές σαν προέκταση του εαυτού τους και άρα περιμένουν ότι θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στις συμβατικές δραστηριότητές τους (για παράδειγμα, όταν ασχολούνται με κάποιο άθλημα) και ότι θα αντιλαμβάνονται σχεδόν αυτόματα τον τρόπο λειτουργίας τους.