Φορτίστε συσκευές περπατώντας!Πηγή

cnet.com


Πόση ενέργεια υπάρχει στο διασκελισμό μας; Κάθε βήμα που κάνουμε, απελευθερώνει αρκετή ενέργεια για να ανάψει μια λάμπα και αντί να την αφήνουμε να πάει χαμένη, έρχεται τώρα η σόλα SolePower να αποθηκεύσει την ενέργεια αυτή, με δυνατότητα χρήσης της ως ηλεκτρική.

Σχεδιασμένες από τους Matt Stanton και Hahna Alexander όταν ήταν ακόμη φοιτητές στο Carnegie Mellon, οι εσωτερικές σόλες των παπουτσιών αποτελούνται από τμήματα παρόμοια με αυτά ενός χειροκίνητα φορτιζόμενου φακού. Το δίδυμο αρχικά σχεδίασε τα ένθετα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να ανάβουν ένα φωτάκι LED στα παπούτσια φοιτητών που πηγαινοέρχονταν στην πανεπιστημιούπολη αργά το βράδυ. Η ενέργεια από κάθε χτύπημα της φτέρνας μετατρέπεται σε περιστροφική ενέργεια που γυρνά τα μικρά μαγνητικά στροφεία, τα οποία στη συνέχεια παράγουν ένα ηλεκτρικό ρεύμα μέσω πηνίων. Η ηλεκτρική ενέργεια, κατόπιν, ταξιδεύει κατά μήκος ενός καλωδίου σε μια πολυμερική μπαταρία ιόντων λιθίου, όπου και αποθηκεύεται. Μικρά ηλεκτρονικά κυκλώματα μπορούν να φορτιστούν μέσω μιας θύρας USB στο εξωτερικό της μπαταρίας, η οποία είναι στερεωμένη πάνω στα κορδόνια σε μια υφασμάτινη θήκη. Μαζί με το εξωτερικό τροφοδοτικό, η συσκευή ζυγίζει λιγότερο από 142 gr. Με την τρέχουσα έκδοση, μια πεζοπορία 24 km μπορεί να φορτίσει ένα smartphone, αν και η ομάδα εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο που μπορεί να πετύχει το ίδιο σε 8 km και αντέχει περίπου 100 εκατομμύρια βήματα μέχρι να φθαρεί.

Υπάρχουν και άλλες ιδέες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε παπούτσια. Μια ιδέα από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, για παράδειγμα, βασίζεται σε μια τεχνική που ονομάζεται αντίστροφη ηλεκτροδιαβροχή (electrowetting). Αυτή μετατρέπει την ενέργεια σταγονιδίων μετάλλου (στις σόλες) σε ένα ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν οι αγώγιμες υγρές σταγόνες συμπιέζονται ή εκτείνονται από το στρώμα ηλεκτροδίου στην κορυφή, παράγεται τάση. Τα παντός καιρού, αφαιρούμενα ένθετα SolePower μπορούν να διαμορφωθούν για να ταιριάζουν σε κάθε παπούτσι. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε όσους αγαπούν την πεζοπορία και οι ηλιακοί τους φορτιστές δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε συννεφιασμένες ημέρες και κατά τη νύχτα. Το τελικό προϊόν θα κυκλοφορήσει εντός του τρέχοντος έτους.

Ίσως η ενέργεια αυτή παράγεται σε λίγο "βρώμικες" συνθήκες, ωστόσο θα είναι από τις πλέον καθαρότερες διαδικασίες παραγωγής ενέργειας.