Ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα (P vs NP) φτάνει στη μεγάλη οθόνη


Ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα (P vs NP) φτάνει στη μεγάλη οθόνη

Οι μαθηματικοί γρίφοι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν σε μια κινηματογραφική ταινία, αλλά το πρόβλημα P vs NP (που εξετάζει αν κάθε υπολογιστικό πρόβλημα που μπορεί να ελεγχθεί γρήγορα, μπορεί επίσης να λυθεί/εκτελεστεί γρήγορα) αποτελεί το θέμα του νέου θρίλερ του Timothy Lanzone με τίτλο "Travelling Salesman". Ο τίτλος παραπέμπει στο πρόβλημα του "περιοδεύοντος πωλητή", το οποίο ρωτά το εξής: με δεδομένη μια λίστα από πόλεις και τις μεταξύ τους αποστάσεις, ποιος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο ένας πωλητής μπορεί να τις επισκεφθεί όλες από μια ακριβώς φορά και να επιστρέψει στην αφετηρία του; Το πρόβλημα αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία NP (nondeterministic polynomial), το οποίο σημαίνει ότι μια οποιαδήποτε λύση μπορεί εύκολα να ελεγχθεί για το αν ικανοποιεί τις συνθήκες του προβλήματος.

Η κατηγορία P, από την άλλη, αναπαριστά ένα σύνολο προβλημάτων που είναι επιλύσιμα σε σχετικά σύντομο χρόνο και η ερώτηση αν οι δύο κατηγορίες ταυτίζονται (P = NP) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο σε πρακτικά, όσο και σε φιλοσοφικά θέματα. Το 2010, ο ερευνητής Vinay Deolalikar ισχυρίστηκε ότι απέδειξε ότι οι δύο κατηγορίες δεν ταυτίζονται, αλλά η επιστημονική κοινότητα της θεωρητικής πληροφορικής έφτασε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση δε βοήθησε πολύ.

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία τεσσάρων μαθηματικών που προσέλαβε η κυβέρνηση των Η.Π.Α. για να λύσουν το πρόβλημα P vs NP, αποσκοπώντας στην κατασκευή ενός συστήματος που θα μπορούσε να "σπάσει" τους κώδικες κρυπτογράφησης μέσα σε δευτερόλεπτα και να προωθήσει σημαντικά την επιστημονική έρευνα. Η κυβέρνηση προσφέρει σε καθέναν τους 10 εκατ. δολλάρια για το τμήμα της λύσης που τους αντιστοιχεί και η ομάδα καλείται να αναλογιστεί τις ηθικές επιπτώσεις της ιδιοκτησίας της λύσης από μια μόνο κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της ταινίας: "η άμεση χρήση της λύσης θα χρησιμοποιείτο στην επιστήμη υπολογιστών. Ωστόσο, η εφαρμογή της σύντομα θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα αντικείμενα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τη λύση στο P vs NP, ένας χάκερ μπορεί να «σπάσει» κώδικες κρυπτογράφησης μέσα σε δευτερόλεπτα, κάτι που τώρα απαιτεί εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια. Αλλά ο μαθηματικός αλγόριθμος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την επιτάχυνσης της έρευνας στη βιολογία, θεραπεύοντας ασθένειες σαν το AIDS και τον καρκίνο".

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιουνίου στις Η.Π.Α. – περισσότερες πληροφορίες για την παγκόσμια διανομή της θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο της ταινίας. Μέχρι η ταινία να φτάσει στην Ελλάδα πάντως, ας απολαύσουμε το trailer της ταινίας.

Pin It