Φυσικοί διάβασαν παπύρους που είχαν καεί από αρχαίο ηφαίστειοΠηγή

Nature


Η Πομπηία δεν ήταν η μόνη ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε, όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ. Χ. Η έκρηξη καυτού αέρα και βροχής ηφαιστειακής τέφρας έφτασε επίσης στη γειτονική Ηράκλεια (Herculaneum) (που απεικονίζεται ανωτέρω), όπου ενταφιάστηκε μια βιβλιοθήκη με παπύρους. Δυστυχώς, το γεγονός αυτό τους μεταμόρφωσε επίσης από εύπλαστες περγαμηνές σε κάτι περισσότερο από μαυρισμένα, απανθρακωμένα κομμάτια.

 

Οι αρχαιολόγοι δοκίμασαν διάφορες τεχνικές για να ξεδιπλώσουν τους παπύρους από τότε που ανακαλύφθηκε η βιβλιοθήκη στη δεκαετία του 1750, ωστόσο διέτρεχαν πάντα τον κίνδυνο να τους καταστρέψουν κατά τη διαδικασία.

 

Πλέον, μια νέα τεχνική που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας, προσφέρει έναν μη καταστρεπτικό τρόπο ανάγνωσης αυτών των αρχαίων κειμένων. Τοποθετώντας έναν τυλιγμένο πάπυρο στην τροχιά μιας δέσμης ισχυρών ακτίνων Χ, που παράγεται από έναν επιταχυντή σωματιδίων, οι ερευνητές μπορούν να μετρήσουν μια βασική διαφορά μεταξύ του καμένου πάπυρου και του μελανιού στην επιφάνειά του: το πόσο γρήγορα κινούνται οι ακτίνες Χ μέσα από κάθε ουσία. Αυτό τους επιτρέπει να διακρίνουν τον πάπυρο από το γράψιμο πάνω του και, αργά αλλά με ασφάλεια, να ανακατασκευάσουν το κείμενο.

 

Παρά το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να διαβάσουν μόνο λίγες πλήρεις λέξεις μέχρι στιγμής, οι ερευνητές ανακατασκεύασαν ένα σχεδόν πλήρες ελληνικό αλφάβητο από τα γράμματα που είναι χαραγμένα σε έναν ήδη τυλιγμένο πάπυρο, όπως ανέφεραν την περασμένη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Communications. Το στυλ γραφής με το χέρι είναι χαρακτηριστικό των κειμένων που γράφτηκαν στα μέσα του πρώτου αιώνα π.Χ.. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει η ομάδα, μοιάζει πολύ με τη γραφή με το χέρι σε έναν πάπυρο που ξετυλίχτηκε παλιότερα και αποδίδεται στον φιλόσοφο Φιλόδημο.

 

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες με ακτίνες X ακόμη υψηλότερης ενέργειας για την ανακατασκευή ολόκληρου του κειμένου σε αυτόν και άλλους παπύρους, εντούτοις η τεχνική προσφέρει τη δυνατότητα ανάγνωσης έργων που δεν έχουν διαβαστεί για σχεδόν 2000 χρόνια.