School Lab: ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την επικοινωνία της επιστήμης στα σχολεία



Το British Council, σε συνεργασία με την i-create της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει την χαρά να σας παρουσιάσει το School Lab, μια πρωτότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας κι ανταλλαγής ιδεών για την επιστήμη, η οποία απευθύνεται σε μαθητές Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου.

Ο στόχος του School Lab είναι να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τις συναρπαστικές προκλήσεις της επιστήμης και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δεξιότητες στην παρουσίαση των ιδεών τους. Οι μαθητές καλούνται να διαλέξουν ένα επιστημονικό θέμα από οποιαδήποτε τομέα τους εμπνέει (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Πληροφορική, Γεωλογία, Οικολογία, Ιατρικές Επιστήμες κτλ.) και να δουλέψουν πάνω σε αυτό, να το ψάξουν λίγο πιο βαθιά με τη βοήθεια νέων επιστημόνων και στη συνέχεια να το παρουσιάσουν δημιουργώντας ένα βίντεο 3 - 5 λεπτών.

Ο τρόπος παρουσίασης του βίντεο, το οποίο θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, θα πρέπει να διέπεται από σαφήνεια αλλά ταυτόχρονα να είναι πρωτότυπο και διασκεδαστικό. Οι νεαροί μαθητές θα καθοδηγούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς τους από νέους επιστήμονες οι οποίοι έχουν διακριθεί μέσα από το Famelab. Οι νέοι επιστήμονες θα εμπλακούν δυναμικά και στο School Lab, έχοντας το ρόλο του μέντορα για τους μαθητές. Θα τους καθοδηγούν και θα τους μαθαίνουν πώς να παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2011.

Πού θα γίνουν όλα αυτά; Online! Στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.school-lab.org η οποία υποστηρίζεται από την i-create της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. Μαθητές ηλικίας 10 -15 χρονών απ’ όλη την Ελλάδα το μόνο που έχουν να κάνουν για να ανακαλύψουν την συναρπαστική πλευρά της επιστήμης είναι ένα κλικ στον υπολογιστή τους.

Όλα τα βίντεο που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα αναρτηθούν σε αυτήν την πλατφόρμα και στην συνέχεια θα κριθούν από μια επιτροπή ειδικών αλλά και θα μπουν σε ψηφοφορία από το κοινό στις αρχές του Δεκεμβρίου. Οι καλύτερες ομάδες και οι καθηγητές τους θα πάρουν μέρος σε ένα επιστημονικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 15 ως 18 Δεκεμβρίου 2011, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου και θα κληθούν να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού – η καλύτερη ομάδα θα ταξιδέψει τον Ιούνιο του 2012 στο Cheltenham της Βρετανίας για να παρακολουθήσει το επιστημονικό φεστιβάλ της πόλης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς – Ινστιτούτο Νεολαίας, μέσω του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.