Την Παρασκευή που μας πέρασε (18/01) έκανε την πρεμιέρα του το "Clever", η καινούρια εκπομπή του Antenna, η οποία σύμφωνα με τη σχετική σελίδα του σταθμού, "µετατρέπει την επιστήµη σε διασκέδαση", αφού "σε κάθε επεισόδιο, δύο επώνυµοι καλούνται στο πλατό, για να µαντέψουν και να 'στοιχηµατίσουν' την εξήγηση διαφόρων επιστηµονικών γρίφων" και "στη συνέχεια, ο 'τρελός επιστήµονας' του Clever παίρνει τη σκυτάλη και κλέβει την παράσταση!". Στο παραπάνω, "στο ρόλο του επιστήμονα ο Φώτης Σπύρος."
Πριν προχωρήσω στη γκρίνια, θα πρέπει να ευχαριστήσω το σταθμό του Αμαρουσίου που έδωσε μια ώρα στο Prime time του στην επιστήμη, γιατί "λίγο science communication είναι καλύτερο από καθόλου science communication" και είναι αλήθεια ότι μάλλον προς το "καθόλου" πάνε οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, με την εξαίρεση του ΣΚΑΪ. Αλλά:
- οι ερωτήσεις τύπου "πώς θα κάνω το σαπούνι να επιπλέει;" είναι επιπέδου "πούθε κλ@νει το μπαρμπούνι;" Κανείς δεν ενδιαφέρεται (θέλω να πιστεύω) και κανείς δε θα γίνει πλουσιότερος γνωρίζοντάς το, ειδικά αφού απαιτεί την καταστροφή ενός φούρνου μικροκυμάτων! Αν ψάχνετε για ερωτήσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας και απαντήσεις που θα μπορούσαν να είναι τμήμα μιας καθημερινής συζήτησης κι όχι μιας στριφνής εγκυκλοπαίδειας, μπορείτε να δείτε το τμήμα "Θέλω να μάθω" στην πρώτη σελίδα του openscience.gr κι ελάτε να κάνουμε τη σύγκριση!
- οι επιστήμονες δεν είμαστε "τρελοί" (συνήθως), δεν έχουμε μαλλί Αϊνστάιν, και αν κάποιος βαριέται να μάς ακούει απλά, σηκώνεται και φεύγει ή αλλάζει σταθμό αν παρακολουθεί μια εκπομπή! Όπως έλεγε και ο τίτλος της ταινίας, "ζουν ανάμεσά μας": εγώ είμαι ο τύπος στον τέταρτο που αλλάζει τις συμβατικές λάμπες του με οικονομικές και έχει γλάστρες με βασιλικό και μια πορτοκαλιά στο μπαλκόνι, ο Θοδωρής, η Λήδα και ο Γιώργος έχουν σαν χόμπι τους την υποκριτική και ο Σπύρος γράφει ποιήματα. Δε χρειάζεται κάποιος να χρησιμοποιήσει, συμπαθέστατους κατά τα άλλα, ηθοποιούς, ούτε "διασημότητες" οι οποίες φανερά βαριούνται και είναι δασκαλεμένοι εκ των προτέρων για τις απαντήσεις, όπως ήταν οδυνηρά φανερό από τις κακοστημένες αντιδράσεις τους. Η επιστήμη δεν είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους ενός εργαστηρίου, ούτε αφορά κάτι ξένο προς την καθημερινότητά μας.
- Η επιστήμη δεν είναι βαρετή και σίγουρα δεν είναι τόσο βαρετή όσο να βλέπουμε νυχθημερόν δύο κοκόρια να τσακώνονται για το παντεσπάνι, συγνώμη, το καλαμπόκι τους! Δείτε το παρακάτω βίντεο που αποδεικνύει πώς μπορούμε να κάνουμε ένα αντικείμενο να πετάξει χρησιμοποιώντας ένα απλό ...παιχνιδάκι! Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση "Επιστήμη και Τέχνη" που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών στην Τεχνόπολη, θα συμφωνήσουν μαζί μου - οι υπόλοιποι απλά θα πρέπει να περιμένουν το Famelab 2008 την ερχόμενη άνοιξη ;-)