Το ετήσιο επιστημονικό φεστιβάλ του CheltenhamΓια ακόμα μια χρονιά το ετήσιο επιστημονικό φεστιβάλ του Cheltenham στη Μεγάλη Βρετανία έλαβε χώρα μεταξύ 2 – 7 Ιουνίου. Με καλοκαιρινό καιρό καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, το δημαρχείο της πόλης όπου και φιλοξενήθηκε το φεστιβάλ γέμισε κόσμο ο οποίος είχε την ευκαιρία να απολαύσει ομιλίες και συζητήσεις που κάλυπταν ολόκληρο το φάσμα των επιστημών και τα σημαντικότερα θέματα της εποχής. Αρκετοί δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να φέρουν σχολεία και τα παιδιά μπορούσαν να συμμετέχουν σε πειράματα και άλλες διαδραστικές εκπαιδευτικές παρουσιάσεις. Τα βράδια οι ενήλικες μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να λάβουν μέρος σε συζητήσεις με τη συνοδεία ποτών και ακόμα περισσότερο χαλαρής διάθεσης.

Οι νικητές του διαγωνισμού Famelab ορισμένων νοτιοανατολικών κρατών της Ευρώπης, ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία πριν τρία χρόνια ως μέρος του φεστιβάλ και φέτος προωθήθηκε και σε άλλες χώρες με μεγάλη επιτυχία, ήταν προσκεκλημένοι και έλαβαν μέρος σε διάφορα γεγονότα με σημαντικότερο τον αγγλικό τελικό Famelab όπου και έδωσαν μίνι παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια του διαλλείματος. Η οργάνωση της επίσκεψης μας από τους ανθρώπους του Βρετανικού συμβουλίου ήταν άψογη και πολλές από τις λεπτομέρειες της επίσκεψης μας μπορείτε να βρει κανείς στην ιστοσελίδα που δημιούργησαν.

Δείγμα της επιτυχίας που είχε ο διαγωνισμός σε κάποιες χώρες είναι το γεγονός ότι η εβδομαδιαία αυτή παρουσία των νικητών από 8 χώρες στο φεστιβάλ, καλύφθηκε από τα κρατικά κανάλια της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Με ανάλογο ενθουσιασμό ο νικητής του τουρκικού Famelab περίγραφε την απήχηση του διαγωνισμού στη χώρα του, την αναγνωρισιμότητα που του χάρισε και τα πολλά εκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολούθησαν τον μεγάλο τελικό. Υπήρξε επίσης συνάντηση των νικητών των νοτιοανατολικών χωρών με τους φιναλίστ του αγγλικού τελικού αλλά και τους νικητές και φιναλίστ των προηγούμενων δύο αγγλικών διαγωνισμών.