Τα μυστήρια των αριθμών


Τα μυστήρια των αριθμών

Τίτλος πρωτοτύπου

Τα mustήρια των αρι8μών

Συγγραφέας

Marcus du Sautoy

Εκδόσεις

Εκδόσεις Τραυλός

Σελίδες

ISBN

978-960-6640-79-7

Περίληψη

Τα μαθηματικά μπορεί να μην δίνουν, πάντα, απαντήσεις στα ίδια τους τα προβλήματα, ωστόσο δίνουν λύσεις σε πρακτικά ζητήματα με τα οποία, φαινομενικά, δεν έχουν την παραμικρή σχέση! Ο Marcus du Sautoy, ο πιο «επικοινωνιακός» μαθηματικός της εποχής μας, παρουσιάζει ένα «ολοζώντανο», διαδραστικό βιβλίο για τα πέντε ανίκητα μαθηματικά προβλήματα – που έκαναν αβίωτη τη ζωή ιδιοφυών επιστημόνων –, και για τις πανταχού παρούσες μαθηματικές επινοήσεις που, καθώς εφαρμόζονται, δίνουν λύσεις ακόμη και στα πιο σύνθετα προβλήματα της καθημερινής ζωής μας.

«Σας προσκαλώ σε ένα ταξίδι στα μεγάλα, άλυτα μυστήρια των αριθμών! Θα σας κάνω πλούσιους – και όχι μόνο σε γνώση! Εάν επιλύσετε έστω και ένα, δεν θα επιβραβευτείτε, απλώς, με μαθηματική φήμη – θα κερδίσετε, επίσης, μια αξιοζήλευτη περιουσία: o Αμερικανός επιχειρηματίας Λάντον Κλέι, προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια. Ίσως ξενίζει το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας προσφέρει τόσα χρήματα για την επίλυση κάποιων μαθηματικών γρίφων. Το κάνει, όμως, επειδή γνωρίζει ότι η τεχνολογία, η οικονομία, ακόμα και το μέλλον του πλανήτη μας, εξαρτώνται από τα μαθηματικά».

«Το κείμενό του συνοδεύεται από κωδικούς QR (για το έξυπνο κινητό σας) ή διευθύνσεις ιστοτόπων όπου μπορείτε να παίξετε παιχνίδια, να κατασκευάσετε σχήματα, να σπάσετε κώδικες... Η αγάπη του Marcus για τους αριθμούς λάμπει σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Είναι ο άρχοντας στο βασίλειο των αριθμών». -- Richard Dawkins

Τα μαθηματικά παρέχουν εκείνη τη μυστική γλώσσα που μας βοηθά να διαλευκάνουμε ακόμη και τα πιο αινιγματικά προβλήματα της φύσης. Όμως, στα «Μυστήρια των αριθμών» θα σας δείξω κάποια προβλήματα που οι μαθηματικοί, μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν. Θα σας βοηθήσω να τα κατανοήσετε ώστε να συναγωνιστείτε κάποια από τα πιο σημαντικά μαθηματικά μυαλά της Ιστορίας...

Ο Marcus du Sautoy είναι καθηγητής μαθηματικών στη φημισμένη έδρα Charles Simonyi –αφιερωμένη στην κατανόηση της επιστήμης– στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διακρίνεται για την ικανότητά του να μεταδίδει τις επιστημονικές έννοιες στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και για την πολυσχιδή ενασχόλησή του με κάθε πτυχή των μαθηματικών.
Δημοσιεύει άρθρα για τα μαθηματικά σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, και συμμετέχει τακτικά σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές του BBC. Ο Marcus du Sautoy έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο από το διεθνές best seller του «Η μουσική των πρώτων αριθμών», καθώς και από το υπέροχο βιβλίο του για τη συμμετρία, με τίτλο «Θεωρία Ομάδων» (κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο ΤΡΑΥΛΟΣ).