Διάλεξη του John H. Evans για τα ανθρώπινα δικαιώματαΠού;
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», ισόγειο (μετρό, στάση «Ευαγγελισμός»)

Πότε;
30/05/2016 - 18:00

Τι τρέχει;

What is a Human? The American Public's Views and the Impact on Human Rights (Πώς ορίζεται ένας Άνθρωπος; Οι απόψεις της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και ο αντίκτυπός τους στα ανθρώπινα δικαιώματα)

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Science and Orthodoxy around the World - SOW (Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο) τη διάλεξη του γνωστού Αμερικανού κοινωνιολόγου John H. Evans με τίτλο «Πώς ορίζεται ένας Άνθρωπος; Οι απόψεις της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και ο αντίκτυπός τους στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο ορισμός της έννοιας «Άνθρωπος» μας απασχολεί από τότε που ως άνθρωποι αποκτήσαμε κριτική αυτοσυνείδηση. Ο επιστημονικός διάλογος έχει αναδείξει, μεταξύ άλλων, και το επιχείρημα ότι όποιος μετέρχεται τον «λάθος» ορισμό του Ανθρώπου, αντιμετωπίζει τους άλλους με λιγότερο ανθρωπισμό. Για παράδειγμα, μια πλειάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι αν ορισθεί ο Άνθρωπος με όρους βιολογίας θα βλέπουμε τον εαυτό μας περισσότερο ως ζώα, μηχανές ή αντικείμενα, και κατά συνέπεια θα φερόμαστε ο ένας στον άλλον αντίστοιχα. Άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται ότι αν ορισθεί ως ον με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η λογική ή η αντιληπτική επίγνωση, θα αντιμετωπίζεται ως φορέας διαφορετικότητας, και δεν θα ενοχλείται κανείς από την άνιση μεταχείριση. Παρά το ότι οι αντιλήψεις αυτές είναι πανταχού παρούσες, δεν υπήρξε ποτέ κάποια εμπειρική εξέταση τους. Στην ομιλία του ο John H. Evans παρουσιάζει ένα πρόσφατο ερευνητικό πρόγραμμα που προσεγγίζει αυτό ακριβώς το ερώτημα στο κοινωνικό πλαίσιο των ΗΠΑ.

Ο John H. Evans είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της California, San Diego. Η έρευνά του εστιάζει στον δημόσιο διάλογο θρησκείας και επιστήμης, με έμφαση στα ζητήματα Ανθρωπισμού και Ηθικής. Είναι συγγραφέας μονογραφιών σχετικών με την ιστορία και τη φύση της βιοηθικής και τις κοινωνικές απόψεις γύρω από τη βιοτεχνολογία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 45 άρθρα σε περιοδικά και σύμμεικτους τόμους σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη θρησκεία, την επιστήμη και τον δημόσιο διάλογο. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο What is a Human? What the Answers Mean for Human Rights, Oxford University Press, 2016.

Το ερευνητικό πρόγραμμα SOW - Science and Orthodoxy around the World (Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο) εστιάζει στη μελέτη του διαλόγου μεταξύ επιστήμης και θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το SOW και τις δράσεις του θα βρείτε τον ιστότοπο του Προγράμματος http://project-sow.org.